• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Ambalaj Beyanı

Merve Ö.

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
18 Ağustos 2015
Firma
yok
Merhaba,
İlk defa ambalaj beyanı yapacağım için sormam gereken bir kaç nokta var. Firmadan verileri aldım. Nereden ne ambalajı almışlar gönderdiler. Bu ambalajların nereden alındığı sisteme girilecek mi? Bu ambalaj miktarlarını kiloya nasıl çevirmeliyim? Excel halinde balonlu naylon, streç, koli, çember bant, şerit, palet gibi şeyler var. Peki bu verilerden hangisinin satış hangisinin ikincil ve nakliye ambalajı olduğunu nasıl anlayacağım?
 
@Nrbnnu Eğer sizden önceki mühendis çıkış olduğu halde bunu sistemde bildirmemiş ise siz bildirin. Bu sefer beyan yapılmadığı için idari yaptırım uygulanır. Bazı aylarda çıkış yok ise fireyi yüksek göstererek stoğu azaltabilirsiniz.
 
@Nrbnnu kapasite raporunda; firma %... verimle çalışır diye yazar. Bunun geri kalan kısmı fire miktarıdır. Örneğin firma %80 verimle çalışıyor. Geri kalan %20 fire miktarıdır. Siz %15-20 arasında alabilirsiniz. Pınar hanımın dediği gibi atık cinsine göre de değişebilir.
 
Merhabalar,

Ambalaj atıkları toplama ayırma ve geri kazanım yapan bir tesis atık olarak aldığı çuvalları (tat lisansı ile) geri kazanımdan elde ettiği ürünleri gönderirken bu çuvalları kullanıyor. Yani atık çuvalları nakliye amaçlı kullanıyor çuvallar herhangi bir tedarikçiden satın alınmıyor. Piyasaya süren beyanına dahil olur mu? Çünkü bu çuvallar öncesinde kullanılan ve atık haline dönüştüren firmalar tarafından piyasaya süren olarak beyanı yapılıyor. Yardımcı olursanız sevinirim.
 
@nurkara72 naçizene benim şahsi görüşüm piyasaya süren beyanına dahil olmayacağı ancak gekapta aksi bir durum var diye aklımda kalmış. GEKAP için bildirilmesi lazım diye yorumlanıyordu ama emin değilim. bu platformda ki değerli üstadlarımızın görüşleri ne kulak vermek lazım. Bu arada tabii en doğrusu bakanlığa ya da bulunduğunuz il müdürlüğüne görüş sorulması.
 
Merhaba,

Siz atık üreticisinden almış olduğunuz atığı işlenmek üzere geri kazanım tesislerine gönderirsiniz. Amaç; atığı yeniden işlenebilir hale getirmek. Siz almış olduğunuz çuval atığını yeniden ürün haline getirip ambalaj malzemesi olarak kullanabilirsiniz. Örnek vermek gerekirse; siz geri kazanımdan granül imalatı ve aynı zamanda çuval ambalajı da üretiyorsunuz. Bu çuval ambalajının içerisine granülleri doldurdunuz ve satışını gerçekleştirdiniz. Buradan iki sonuç çıkıyor; çuvalı yeniden kullanılabilir hale getirdiğiniz için ambalaj üreticisi, geri kazanım sonucu elde edilen granülleri çuval ambalajının içerisine doldurduğunuz için piyasaya süren konumunda bulunursunuz. Bir de şöyle bir durum var; atık üreticisinden çıkan bir atık başka bir firma için yan ürün niteliği taşıyabilir. Bu tür durumlarda Bakanlıktan izin almak gerekli. Örneğin; kömür kazanlarından çıkan kül atıkları... Bu tür atıkları Çimento Tesisleri alarak yeniden kullanıyor veya beton üretimi sırasında dayanıklılık kazanması amacıyla kullanılıyor. Size atık Yönetimi Yönetmeliğinden bir madde paylaşmak istiyorum. Bu tamamen benim şahsi görüşüm ve diğer arkadaşlarımızın görüşü de çok önemli. Yine Bakanlık veya il çevre müdürlüğüne görüş sormakta fayda vardır.

Yan ürün

MADDE 19 –
(1) Üretim prosesi sürecinde ortaya çıkan; ancak asıl amacın bu maddenin üretimi olmadığı, maddeler veya malzemeler;

a) Üretim prosesinin ayrılmaz bir parçası olarak üretiliyor ve kapasite raporunda ürün/yan ürün olarak yer alıyor ise,

b) Gelecekte kullanımına yönelik talep sürekli ise,

c) Doğrudan bir proseste kullanılabiliyor ve üretildiği yerde fiziksel işlemler hariç olmak üzere başka işlemlerden geçmiyor ise,

ç) İkame edeceği maddenin standartlarına uygunluğunun ya da hammadde olarak kullanılması durumunda nihai ürünün ürün standardını bozmadığının belgelenmesi halinde,

d) Kullanımında çevre ve insan sağlığına zarar vermeyecek tedbirler alınıyor ise,

atık olarak addedilmeyerek, yan ürün olarak kabul edilebilecektir.

(2) (Değişik:RG-23/3/2017-30016) Yan ürün olarak değerlendirilebilecek, bu maddenin birinci fıkrasındaki özelliklere haiz atıklar için uygunluk almak üzere Bakanlığa başvurulur. Yan ürün olarak değerlendirmesi talep edilen atıklara ilişkin yapılacak başvurularda istenilecek bilgi ve belgeler Bakanlıkça belirlenir.

Yeniden kullanıma hazırlama

MADDE 20 –
(1) Atıklar, yeniden kullanıma hazırlama faaliyeti kapsamında, yalnız fiziksel işlemler ile tasarlandığı hale getirilerek, aynı amaçla kullanıldıkları sürece kullanım ömrü bitinceye kadar atık olarak addedilmeyecektir.

(2) Yeniden kullanıma hazırlama faaliyeti, toplama-ayırma ve ara depolama hariç geri kazanım faaliyeti için çevre lisansı olan atık işleme tesislerinde gerçekleştirilir.

(3) Tamirhaneler, servisler gibi ürünlere yönelik bakım onarım hizmeti veren gerçek ve tüzel kişiler yeniden kullanıma hazırlama kapsamı dışındadır.
 
Yeniden kullanıma hazırlama
MADDE 20
(2) Yeniden kullanıma hazırlama faaliyeti, toplama-ayırma ve ara depolama hariç geri kazanım faaliyeti için çevre lisansı olan atık işleme tesislerinde gerçekleştirilir ifadesine göre toplama-ayırma ve ara depolama hariç ibaresi yer almaktadır.
Bu tesisin hem toplama ayırma hem de geri kazanım lisansı mevcut.Çuvalları toplama ayırma lisansına istinaden alıyor ve herhangi bir geri kazanım işlemi uygulamıyor. Bu maddeye istinaden piyasaya sürenden muaf olması gerekmez mi?

Bir de GEKAP usul esaslarda ;
b.1 Ambalaj Piyasaya Sürenler: Herhangi bir ürün/eşya/malzemenin ambalajlı olarak tedarik veya kullanım amacıyla bedelli veya bedelsiz olarak piyasada ilk defa yer alması faaliyetini gerçekleştiren gerçekve/veya tüzel kişilerdir.

Ambalaj üreticileri, ürettikleri ambalajların(ürün içermeyen/boş ambalajlar) piyasaya arzında bunların satışı, taşınması, saklanması vb. için kullandıkları ambalajlar için piyasaya süren olarak geri kazanım katılım payından sorumludur.

Piyasaya sürenin belirlenmesinde söz konusu ürünlerin ilk defa piyasada yer alması (bedelli veya bedelsiz) için yapılan teslim faaliyeti (gerçek/tüzel kişiler arasındaki değişimi) esas alınır.

Maddesine göre piyasaya ilk defa sürenin beyan yapması gerektiğine dair bir ifade mevcut. Aksi durumda aynı ambalaj için bir çok kez beyan yapılması söz konusu.
 
@nurkara72 siz almış olduğunuz atığı geri kazanım firmasına vermelisiniz. Siz ürettiğiniz ürünü an alan malzemesi ile kaplayıp satışını gerçekleştirirseniz piyasaya süren konumunda olursunuz. Dediğimiz gibi bu konu hakkında görüş almanızda fayda var.
 
@nurkara72 Merhaba GEKAP ile ilgili kısım dahil kendi fikrimi ileteyim:)
Şimdi siz atık olarak aldığınız çuvalları ambalaj olarak kullanıyorsunuz. Bu dolayısıyla sizin ürünlerinizi piyasaya sürme işleminiz olduğunu belirtir. Piyasaya sürerken kullandığınız ambalajlarında benim fikrimce beyanı yapılmalıdır. Ve beyan yaparken çuvalları aldığınız firmayı tedarikçi olarak gösterebilirsiniz.

GEKAP konusuna gelince GEKAP'ı yapılmış bir ürünün tekrardan GEKAP'ı olmaz.
Ancak sizin ürünlerinizi gönderirken bir aracı veya fason üretici değilseniz ürünleriniz için kullandığınız ambalajı nereden aldığınızı soracaklardır. Dolayısıyla yeniden kullanıma girdiği için sizde o çuvalların gekap'ına tabi olursunuz.
Bu konu ile ilgili İstanbul'daki eğitimde (Bakanlık ve Pagev ) konuşulmuştu. Tabi emin olmak isterseniz görüş sorarak veya bakanlığın yayınlayacağı (sözde) sıkça sorulan sorular paylaşımını bekleyebilirsiniz.
 
@Fatih Koçak kesinlikle kafamda oturmak ve sizin gibi bir üstaddan öğrene bilmek için soruyorum.
Atık olarak alınan çuvallar ambalaj olarak kullanıldığında, atık olarak veren firmada muhtemelen piyasaya süren olarak beyan yapmış oluyor, bu durum yanlışlık doğurur mu ya da o firma bizim bilgilendimemiz ile tedarikçi olarak mı beyan yapmalı
şimdiden teşekkür ederim (:
 
@yeniçevreci İşte orada ki durum önemli kesinlikle.

Mesela IBC üzerinden örnek vereyim. Siz firmaya atık olarak veriyorsunuz ve firma ona yıkama işlemi uygulayıp 0 ambalaj olarak piyasaya sürüyor.

Dolayısıyla siz A firmasından aldığınız çuvalları ambalaj olarak kullanacaksanız A firmasını da bilgilendirip (tedarikçi beyanı yapmaları için )
tedarik mantığını kullanarak takılmadan gönül rahatlığıyla çuvalları kullanabilirsiniz.
Tabi ki bu sadece tehlikesiz ambalajlar için geçerlidir.
 
Teşekkür ederim yardımlarınız için. Son bir soru sormak istiyorum: Yeniden kullanıma hazırlamaya girerse ÇED Genel Müdürlüğünden önce izin alınıp sonrasında mı beyan yapmak gerekir yoksa beyanı yaptıktan sonra da başvuru yapılsa olur mu ?
 
@nurkara72 Yeniden kullanım derken ?

Siz başka bir firmadan aldığınız ambalajı kullanabilirsiniz direk. Bunun için herhangi bir izne ihtiyacınız yok. TAT veya GK yapacaksanız izin ce Çed devreye giriyor.
 
şimdi bu konu ile alakalı bir şey sormak istiyorum, bizde hem tat hem geri kazanım tesisiyiz,elimizde çok daha daha önceden big bag ler var ve biz bunların içinde granüllerimizi gönderiyoruz fakat onlar müşterilerimizde kalmıyor geri alıyoruz granüller boşalınca yani biz çuvalı aslında ambalaj olarak kullanmıyoruz bu durumdada ambalaj beyanı gereklimidir,ayrıca herhangibiyerden bigbag alımı yapmıyoruz.
 
Merhaba ,

Sizin granülleri gönderirken kullandığınız bigbagleriniz ambalajlarınız sayılmaktadır.
Gönderdiğiniz ambalajlarınız firmadan geri dönüyor ise bunu depozito sistemi ile değerlendirebilirsiniz.
Basit mantıkla eski kola şişelerinin geri iadesi gibi sizde ambalajınızı ( bedelli - bedelsiz ) geri alıyorsunuz.
Dolayısıyla Ek 5 -C beyanı ile beyan etmeniz gerektiğini düşünüyorum.
 
biz sadece gönderimde kullaniyoruz orası ok ama sonuç olarak bunu piyasaya sürmediğimiz için yani aslında biz bu çuvalları herhangi bir yere göndermiş sayılmıyoruz o yüzden sormuştum ama bilgileriniz için teşekkür ederim.
 
@Mahmut çakır Gönderim dediğimiz nakliye , gönderdiğiniz de bir ürün dolayısıyla piyasaya sürmüyoruz gibi düşünmeniz mantıklı ama sonuçta bir ambalaj kullanımınız söz konusu. Yyine de bir il Çevre müdürlüğünden görüş alabilirsiniz :)
 
Üst