• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Ambalaj Beyanı

Merve Ö.

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
18 Ağustos 2015
Firma
yok
Merhaba,
İlk defa ambalaj beyanı yapacağım için sormam gereken bir kaç nokta var. Firmadan verileri aldım. Nereden ne ambalajı almışlar gönderdiler. Bu ambalajların nereden alındığı sisteme girilecek mi? Bu ambalaj miktarlarını kiloya nasıl çevirmeliyim? Excel halinde balonlu naylon, streç, koli, çember bant, şerit, palet gibi şeyler var. Peki bu verilerden hangisinin satış hangisinin ikincil ve nakliye ambalajı olduğunu nasıl anlayacağım?
 
@Fatih Koçak yorumunuzu okurken aklıma geldi, benim başıma gelmedi başka birininde başına gelmişmidir bilmiyorum. Sadece beyin fırtınası amaçlı sormak istedim. Önemsemezseniz cevap vermeye bilirsiniz, çünkü hayali bir problem. Mesela, aldığım ambalajı fareler kemirdi veya işletmeyi su bastı ya da başka şekilde telef oldu ve kullanamadım haliyle piyasaya da süremedim ama faturalı olarak almıştım. bu ambalajı nasıl göstermem gerekir. Stok göstersem yanlış olur piyasada sürmediğim için göstermem yanlış olur. Bu durumda ne yapılması lazım, siz değerli üstadlarımın yorumunu alabilir miyim.
 
Çok hoş bir soru :D

Ambalaj beyanı kısmında ne yazık ki fire yok. Dolayısıyla elinizdeki ambalajı stok olarak gireceksiniz. Bir daha ki sene de dönem başı stoğunuzu daha düşük göstereceksiniz. Olası bir denetimde sorulduğunda fire olarak gönderdiğiniz fatura , irsaliye vs gösterdiğinizde herhangi bir problem çıkmayacaktır. Özetle o malzemeyi stok olarak girin. Sorarlarsa da atık olarak gönderdim dersinizi ve belgeyi sunarsınız.

Diye düşünüyorum :)
 
Ek-5 Beyanında EK-5B2 bölümünde bu yönetmelik dışında değerlendirilen kısmı var buraya aldınız ama piyasaya sürmediğiniz zayi olan miktarı girersiniz stoğunuzdan düşer ve belgelendirme ödemezsiniz. Bu sıfır aldınız ama yırtıldı, ıslandı, kırıldı ve atık haline gelen hiç piyasaya sürmediğiniz ambalajlar için de geçerlidir.
GEKAP için ise zaten bunun önemi yok yalnızca piyasaya sürdüklerinizden sorumlusunuz stok hesabı yapılmıyor.
 
Peki hocam bu ambajları belgelemek için illa atık tesisine fatura kesmek gerekli mi yoksa ordan attığımıza dair belge alsak yeterlimidir ?
Bir'de dönem başı sotk ve dönem sonu stok bölümü var Ek-5b2 'de onalr nasıl olucakdönem başı Ek5 girip sonuna satış + fire düşüp mü yazıcaz ?

Şöyle bir durum var mesela benim hep piyasa sürmek hemde hammade stoklamak için ürün aynı firma alıyorum pp çuval . birisi hammede depolamak için diğeri ürün paketleyip satmak için şimdi , firma ne alırsam bildiriyor ben sisteme hammadde için olan kg düşüp mü bilidricem yoksa toplam bilidirp burdan mı düşücem :)
 
@zavalli Aldığınız ambalajlar ıslandı, fareler yedi kullanılamaz hale geldi ve bunları tesisten atık olarak uzaklaştırdınız. Ozaman en az Ek5B2ye girdiğiniz kadar atık gönderim irsaliyeniz, faturanız olmalıdır.

1.Soru
Ek5B1 ile Ek5B2 yi bir bütün olarak düşünün. Örnek: Geçen seneden elinizde 1000 vardı bu yıl 9000 aldınız. 10.000 var ve bunun 2000 kg.ı atık haline geldi diğerleri sağlam 8000 piyasaya sürebilirsiniz ve bunun da 7500'nü sürdünüz 500 kg da bir sonraki yıla devir oldu. Ozaman aşağıdaki gibi doldurmak gerekirdir.

EKB2.png
SORU 2: 10.000 kg aldım. Dönembaşı stoğum da yok. 3000 hammadde depolamak için 7000 kg ürün paketleyip satmak için kullandım. Ozaman hammadde olarak piyasaya sürülmeyen tesiste duranlar dönem sonu stok olarak kayıt edilir.
ekb.png
 
Herkese merhabalar, sağlıklı günler diliyorum.
Ambalaj Bilgi Sistemi'nde Piyasaya süren bildirimi için daha önceki yıllarda yurt içinden temin edilen ve ithal edilen ambalaj miktarları girilmiş ancak piyasaya süren ve stok miktarları girilmemiş. Toplam yükümlülük sayfasına bakıldığında 2017 ve 2018 yıllarında eksiye düşülmüş. Buna rağmen yetkilendirilmiş kuruluşla her yıl anlaşma yapılmış.

Bu durumda İl Müdürlüğü'ne dilekçe verip geçmiş yılları açtırmak mı gerekir? Konuyla ilgili yorum yapmanızı rica ederim.
 
evet il müdürlüğü ile görüşülüp dilekçe ile açtırırsınız geçmiş yılları ve beyannamelerinizi eksiksiz tamamlarsınız.
piyasaya sürülen bildirimleri yapılmamış ise yetkilendirilmiş kuruluş ile nasıl antlaşma yapılmış?
 
Çevko'nun ÇİP sistemi üzerinden veriler elden giriş yapılarak girilmiş. Çevko'da fiyatlandırmayı ve yükümlülüğü ordan hesaplamış.
 
@gözde yener mevcut verilerin hepsi gözden geçirilmeli bu hata hep yapılıyor ambalaj beyanı yapılmadan yetkilendirilmiş kuruluşa miktar verilerek sözleşme yapılıyor yetkilendirilmiş kuruluşlar firmaların sistemdeki bakiyesini asla göremez bunu unutmayın sizin verdiğiniz verilerin üzerinden belgelendirme yapar sistemde ne kadar yükümlülüğü olduğu görülemez.

sizin yerinizde olsam bildirimleri ve sözleşmeleri karşılaştırarak bir tablo çıkarırım böylelikle fazla yada eksik yapılan tutarları görmüş olurum
 
Üst