• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Anaerobik reaktör verimi ...

Saadet T.

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
3 Kasım 2015
Firma
atıksu ve biyogaz üzerine entegre tesis
Merhabalar,
AAT tesisimizde yer alan anaerobik reaktörün KOİ arıtma veriminde ve biyogaz içerisindeki metan yüzdesinde azalma var. Bu duruma müdahale amaçlı reaktöre aşılama yapıldığı ve günlük parametrelerin(PH, VFA, sıcaklık vb.) kontrolü sağlandığı halde verimde bir değişme meydana gelmiyor. Düşünceme göre sıkıntının esas sebebi reaktörün temizlik süresinin geldiğidir. Bu konuda tecrübelerinizi ve yorumlarınızı almak isterim..
 
Ne tip reaktör kullanıyorsunuz?

Gelen suda biyolojiyi etkileyecek, toksik etki yapan maddeler limitleri aşmış olabilir veya biyolojinin ihtiyacı olan maddelerden birinde eksiklik olabilir.
Veya biogazdaki sülfür oranı da etkileyebilir.
 
kullanılan reaktör tipi sürekli tam karışımlı reaktör (CSTR) ,gelen suyun karakterizasyonu da süt endüstrisi suyu toksik madde olarak sülfür ve amonyak analizleri yapılıyor. H2S içinde DEMİR III KLORÜR kullanılıyor. Besin ve bakteri miktarı içinde aşılama yapılıyor.
 
Biz de benzer problemi yaşamıştık. İsterseniz suda klor analizi yapın, 1 ppm'in altında kalmanız gerekiyor. Süt endüstrisinde klorlu temizlik kimyasalların kullanımı vb. durumlar bu değeri yukarı çekiyor. Çözümü de kloru nötralize etmek için Sodyum Metabisülfit kullanımı. Ucuz bir kimyasal olduğu için kesinlikle öneriyorum. Deneme yanılma ile kullanım miktarını ayarlayabilirsiniz.(Ama önce serbest klor analizi)
 
sodyum Metabisülfit kullanıyoruz ama az miktarda klor değerlerimiz 0.2 -0.3 ppm değerinde uzun aralıklarla bu ölçümü yapıyoruz. Yarın bir daha sabah, öğle, akşam belli saatlerde numune aldırarak serbest klor analizi yaptırayım bide hafta sonu temizlik olduğu için fabrikada o zamanda aynı şekilde bir analiz yaptırayım belki gözden kaçmış olabilir. Tavsiyeniz için teşekkür ederim.
 
@Enderman sıkıntı serbest klordan kaynaklı değilmiş yine değerlerimiz 0,2-0,3 ppm ,bu değerde zaten bizim sistemimize toksik etki yapmıyor. Reaktöre giren suyun debisini kısıp düşen PH' a kostik ile müdahale ettik ayrıca reaktör içindeki kaybedilen bakteri için de aşılama yaptık.Sisteme
geri devir yapılarak suyun azda olsa sirkülasyonun sağladık . Geçici olarak yaptığımız müdahalelerle gaz verimi ve su arıtımını düzeldi fakat
önümüzde ki aylarda reaktör temizliği şart.
 
Azot- karbon oranınız nedir? ne kadarlık bir azalma var metan gazı veriminizde? yüzde kaçtan kaça geriledi?
 
Üst