• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Anaerobik reaktör verimi

Ali T.

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
24 Mayıs 2016
Şehir
Konya
Firma
...
Arıtım tesisinde anaerobik reaktör çıkışında kaçaklar meydana geliyor buda aerobik reaktörün akm si yükseltip oksijeni düşürüyor. Reaktörün verimi de düşmeye gidiyor sürekli. Tesise giriş KOİ si 11000 civarı saatte 130 m3 olarak çalışıyor şu an çıkış 4000 lere yükseldi. Reaktöre herhangi bi kimyasal vermiyorum vermem mi gerekir versem hangi kimyasalın ya da besinin faydası olur yardımcı olabilir misiniz ?
 
Sayın mhdds42, plakalı çöktürücüden sonramı koi 4000 lerde? sıcaklığı biraz düşürün 38,4 anaerob reaktör için yüksek 37 de tutmaya çalışın sıcaklığı. anaerob reaktördeki uakm miktarınız aldığınız debiyi karşılamıyor.plakalı çöktürücüde ph ve akm uakm yi yazabilirmisiniz
 
Sayın mhnds42, lamella çıkışında ph çok düşük. ph 6,7 anaerob bakteri için sınır değer bu değerin altı bakteriyi öldürür. Plakalı çöktürücünün üzerinde çamur, beyaz köpük varmı ? Ph ı nereden ölçüyorsunuz numune aldıktan sonramı yoksa numune alırken mi? Bunlarda ph çok etkiler. Kanaatim sizin anaerob reaktörünüzde ph 7,10 dan daha düşük. Portatif ph metreyle (tabi kalibresini yaptıktan sonra) numune musluklarından her birinden, bir numune kabına veya behere tanktan numune alıp hemen orada ph bakmanız ve ph değerinden emin olmanız. Çünkü Anaerobik reaktörün en önemli kriterinden biri ph tır.
 
Köpük oluşumu vardı bi kaç gün önce beyaz gri arası bi köpük ama bu gün azalma var geçen günlere göre. Ph ı da numune aldıktan sonra ölçüyoruz @Fatma Hayırlı
 
Sayın mhnds42, anaerobik reaktörden akm ve uakm kaybınız çok yüksek. Giriş debisini düşürerek takibini yapmanız, akm ve uakm yi hangi debide düşürebiyorsunuz bunu görmeniz lazım. Bu arada reaktör içerisinde ve çıkışında koi de düşürmüş olacaksınız.
 
Şu an fazla bi debi düşürme şansım da Yok çamur havuzlarımız dolu mecburen debinin yüksek olması gerekiyor reaktörlere kostik vererek pH ı biraz yükseltecem @Fatma Hayırlı
 
Sayın mhnds42, anaerobik reaktörde alkalinite ve vfa(uoa) değerleriniz nedir. Anaerobik reaktöre kostik vermek çok tavsiye edilen bişey değildir.Ki eğer doğru ise anaerob tankta ph değeriniz çok iyi.
 
Kostik çöktürür haklısınız ama bu çöktürmede fazla birikim demektir. Oksijen vermelisiniz Koi değeri yüksek end atıksu arıtmalarda sorun burda ortaya çıkıyor. hava havuzlarında ya oksijen tam anlamıyla verilniyor ya da havalandırıcılar doğru seçilmiyor. Size tavsiyem oksijene yüklenin 1 jhafta sonra bakın neler değişiyor. Onu da yapamıyorsanız sürekli çamur çekmeye bak . çamur yaşını düşür geri devri arttır.
 
hayır giderimden bahsetmişsiniz onu söylüyorum ben . Siz sistemi birbirinden bağımsız düşünemezsiniz. Aerobikteki verim ne kadar iyi olursa anaerobik havuzda da kendini belli eder. Anaerobik havuzda kaçış varsa kendiniz dile getirmişsiniz kaçışlar var diye bunun tüm sistemle ilişkisi vardır. Bunun bir havuzda halletmeniz zor kimyasal kullanmadan bunu halledebileceğinizi söyledim ben.
@mhnds42
 
@cm.mervan iki güne kadar aerobik tankta herşey yolundaydı anaerobik tank çıkış suyu koi si yükselince aerobiğin de dengesini bozdu bütün blowerlar çalışmasına rağmen oksijen de yükselme olmuyor. Çamur siyahlaşmaya başladı oksijen yetersizliğinden
 
sürekli çamur çekin oksijen seviyesi yükselmiyorsa çamursa siyahlaşma olur elbet. Geri devir oranını arttırın. Çamur seviyesinin düştüğünü renginden anlarsınız zaten . Rengi açıldığı zaman oksijen seviyenizi 2 mg/lt değerlerinde tutmaya çalışın. inşallah düzelir.
@mhnds42
 
düzeldi mi tesis? Hassas Anaerobik tesisi, bu kadar az bilgi ve analiz ile düzeltmek başarı olur.

Ülkemizde kaç tane anaerobik tesis var ki? bu konuda tecrübesi olup, yardım edebilecek olan?

  • VA/Alk ratio should be below 0.34 (0.1 is better) to maintain a stable pH
  • pH should be between 6.8-7.2

No more than 450lbs of VA/1000 ft3 should be loaded.

Typically digesters operate lower than that to avoid foaming (30-50 lbs. of VA/1000ft3per day). If foaming is a problem the easiest short term fix is to reduce flow and mixing speeds and then look into long term solutions. Both these solutions could limit the productivity of a digester, but will help to avoid a substantial mess.

Spotting an upset early:

The main key to spotting a digester upset is to consistently monitor alkalinity and biogas production. As long is alkalinity is maintaining around a ratio of 0.34VA:1 Alk, or better and biogas production is around 65-70% Methane and 30-35% CO2, then it is likely any digester will continue to function well.
 
SAyın emin2, Merhaba
Türkşeker bünyesindeki 15 şeker fabrikasında anaerobik arıtım tesisi mevcuttur. Özel sektöre bağlı şeker fabrikalarında da 5 tane anaerobik arıtım tesisi var. Bunun haricinde kağıt ve diğer sektörlerde olan anaerobik arıtım tesislerini bilenler yazabilirler.
Saygılarımla..
 
Sayın emin2, merhaba
Anaerobik reaktörlerde dönemsel çalışıldığı zaman tesise hakim değilseniz, en ufak sorunlar bile çok çabuk büyür ve ciddi problemlere dönüşür. Bütün biyolojik arıtım tesisleri gibi düzeltmek günler alır. Ben kendi tesisimde bu tarz bir sorun yaşamadım ama sorunun nereden kaynaklandığı ve çözümü mhnd42'nin verdiği bilgilerden çok rahat ulaşılabilir.
Saygılarımla
 
Üst