• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Anma ısıl gücü nasıl hesaplanır?

S_GÜLTEKİN

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
24 Ağustos 2011
Merhaba;
Anma ısıl gücünün hesaplandığı bir formül vardı, yakıt türüne göre hesap yapılıyordu. O formülü göndermenizi rica edebilirmiyim.
 
Yıllık Kullanılacak
doğal gaz miktarı : 120 000 m3 /yıl
Günlük Kullanılacak
Doğal gaz miktarı : 120 000 m3 /yıl / 300 gün = 400 m3 / gün
Saatlik Kullanılacak
Doğal Gaz Miktarı : 400 m3 / gün / 8 saat = 50 m3 /saat
(15 0C motor hava emiş sıcaklığı, 8250 Kcal/ Nm3 yakıt ısıl değeri koşulları)

Yakıtın Isıl Değeri : 8250 kcal/Nm3 (YAKITA GÖRE DEĞİŞİR)
50 m3 /saat x 8250 Kcal/ Nm3 = 412 500 Kcal/saat

1 KW : 861 kcal/h
olmak üzere;

1 KW 861 kcal/h ise
x 412 500 kcal/h
= 479,1 KW = 0,479 MW olacaktır.

Anma ısıl gücü = 0,479 MW

KOLAY GELSİN...
 
80 l/sn ve 87 c olan bir termal suyun mwe cinsinden ısıl gücünü hesaplamaya çalışma yapıyorumda
hesaplamayı bulabildinizmi bana bu konuda acil dönüş sağlarsanız sevinirim
 
Arkadaşlar 550m2 isi yüzeyine sahip kömürlü yerli linyit yakan bir buhar kazani için anma isil güç hesabi nasıl yapılır tesis yılda 24 saat 115 gün çalışıyor sadece veya isil kapasiteden anma isil gücüne gidilebilirmi ? Yukarıdaki örnekten gitmeye çalıştım fakat ilk 200x7x8x300 hesabından birşey anlamadım 7 nedir 8 nedir 300 nedir ? Birim çeviri yapınca 1400 kg/saat değerine ulasamadim yardımlarınızı bekliyorum şimdiden teşekkür ederim
 
7 sayısı bir kazanın TOBB verilerine göre saatte 7 kg kömür yaktığını gösteren sabit değerdir.diğer rakamlar 8 saat ve 300 günü temsil eder. Hesabınızdaki 200 ise saatte kazanınızın yaktığı kg miktarıdır. Örneğin;

Isıl Güç: kg/saat x kcal/kg x 4.18 kJ/kcal x h/3600 s = kW

Buhar Kazanı Isıl Güç Hesabı;

Kömür ile çalışan Buhar Kazanının ısıtma yüzeyi 80 m2
Kömür Hesabı : 80 x 7 x 8 x 300/1000 = 1344 ton/yıl = 560 kg/saat
Isıl Güç: 560 kg/saat x 5.801 kcal/kg x 4.18 kJ/kcal x h/3600 s = 3,77 MW
Alt Isıl Değer: 5.801 kcal/kg
 
Herkese Merhaba; Çalışmış olduğum tesiste granül üretimi var ve yakıt olarak yalnızca elektrik kullanılmakta ve proseste kullanılan yakıt miktarı 25 Kw/h yazılmış kapasite raporunda. Ayrıyetten toplam ısıl gücüde soruyor (MW) olarak bunun nasıl hesaplanacağı konusunda nasıl bir yol izlemem gerekir ?
 
Merhaba arkadaşlar,
100 m2 ısıtma yüzeyine sahip doğalgaz yakan bir buhar kazanımız mevcuttur. Yıllık kullanılan doğalgaz miktarı 106,764 m3/yıl'dır. Kazan etiket bilgilerinde ısıl güç olarak 2997 KW olarak gösterilmekte. Hava Emisyon konulu Çevre İznine tabii olup olmadığını nasıl öğrenebilirim?
 
Arkadaşlar merhaba,
Bir tesisimde yakıt olarak lpg kullanılmaktadır. Günlük 5 kg falan.
Isıl güç hesabını yapmam lazım ama nasıl hesaplanması gerektiği konusunda bilgim yok. Yardımcı olabilir misiniz?
 
Selam,

Yıllık 36000 metreküp doğalgazın kullanıldığı 6 tekli yer ocağı, 2 konvansiyonel fırın ve 1 lavataşlı ızgaranın bulunduğu hazır yemek üreticisinin anma ısıl güç hesabını nasıl yapabilirim?

Peşinen teşekkürler.
 
Merhaba herkese,

Vitrifiye üretimi gerçekleştiridiğimiz tesisimizde 1200 derece sıcaklığa ulaşan ve 88 adet bek yakması bulunan tünel fırına ait ısıl güç değerleri istendi il çevreden.

Etiket üzerinde 50.60.70 kw şeklinde üç kademeyle çalıştığını anladığım değerler yazıyor. Öncelikle bu, bek sistemler için normal bir değer midir? aynı bu şekilde sıfır ile yazılan sayılar 0.50 0.60 0.70 değerine karşılık geliyor olabilir mi?

il çevreye 50 kw değerinde hesaplayarak 4,4 MW değerini bildiğimizde "of çok yüksek oluyor o zaman" cevabını aldık. Burada yükeklik belirleyen sınır değerleri neye göre söylemiş olabilirler? Yönetmeliğin hangi maddesinde bundan söz ediliyor bilen aydınlatırsa çok sevinirim. Çünkü değeri yüksek buldukları için sözlü söylemek yetmedi ve taahhütname ile bildirimesi istendiğinden yanlış bir işlem yapmak istemiyorum. Veya ben gerçekten ilgili sınır değerinin üzerinde isem, üzerime düşeni yapmak isterim.

Teşekkürler şimdiden
 
Önceki cevapları görüntüle…
Busra DundarMerhaba, yapmanız gereken ısıl güç için doğru verileri temin etmeniz olacaktır. kw aynı zamanda elektrik tüketim birimi olarak da kullanılabiliyor. Var ise bakım biriminizden teknik birisiyle tünel fırına ait ısıl güç bilgilerini çıkartabilirsiniz. Yada fırını temin ettiğiniz firmaya ulaşabilirseniz en doğru veriyi oradan alırsınız. Eğer 4,4 MW ise çevre izin ve lisans yönetmeliğine tabisiniz demektir, Çevre İzin Belgesi almanız gerekir.
 
Tarık ErdemDönüşünüz için teşekkür ederim öncelikle. Çevre izni yenileme sürecinde gündeme geldi bu konu aslında, mevcutta çevre iznimiz bulunuyor.
Biz denetim esnasında etiketteki değerin 0,50 kw olduğunu düşünerek öyle bildirdik sözlü olarak. (içlerinde fırın şefi, üretim müdürü, makine mühendisinin de bulunduğu bir ekipçe baktık değerlere) daha sonra dış firmayı arayıp 50 kw olduğunu öğrendiğimizde ve denetçilere ilettiğimizde taahhütname ile beyan edilmesi istendi.

Benim bilmek istediğim konu; taahhütname ile bildirdiğim 4,4 MW değeri ile çevre izni kapsamındaki yükümlülüğümde ne değişiyor ve değer yüksekliği hangi aralığa göre hangi maddede belirtiliyor
 
Busra DundarFırın daha önce var mıydı? Eğer önceki çevre izin sürecinde de varsa il müdürlüğü gözden kaçırdığı için kurum içerisinde sıkıntı olabilir diye söylenmişlerdir. Denetime daha önce kim gitmiş, fırınları görmemiş mi vs.. Çevre İznine emisyondan tabi iseniz ve fırına ait bacalarda ölçüm yaptırdıysanız değişen birşey olmaz. Yenileme başvurusunu yaparken izin lisans yönetmeliğinde ısıl güç maddesini seçmediyseniz sıkıntı olabilir, uygunluk başvurusunu reddetmeleri gerekir. Düzenlemeye açma gibi bir sistemleri yok henüz. Ama iletişim halinde olabilirseniz sonradan yapacağınız başvuruyu da aynı personele atayabilirler.
 
Busra DundarAyrıca İl Çevrenin "of çok yüksek oluyor o zaman" cevabı da manidar. Kurumlarda mühendis olarak değil de memur olarak çalıştıklarını rahatlıkla görebiliyoruz. Kapsam dışı olsa da yazısını hemen yazıp dosyayı kapatsam düşüncesi var, kim uğraşacak Uygunlukmuş, GFB'ymiş.. İl müdürlüğü böyle iken fabrikaları siz düşünün...
 
Üst