• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Apple'dan pixar'a başarı ve tutku hikayesi

Fatma Gül Es

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
3 Kasım 2010
Firma
.
Ölümünün ardından kariyer hikayelerini okumak kaldı bize de:

Steve_Jobs_Headshot_2010-CROP.jpg

Apple’ın kurucusu Steve Jobs 2005 yılı Haziran ayında Stanford üniversitesinin mezuniyet töreninde taze mezunlara ilginç bir konuşma yaptı. İster 18’inde olalım, ister 45’inde, ister en favori okulları bitirelim, ya da liseden terk etmiş olalım; hepimiz için çıkarılacak dersler var bu konuşmada. Jobs’un ağzından dinleyelim hikayesini.

“Annem bana hamile kaldığında üniversitede öğrenciymiş. Doğunca evlatlık vermek üzere ilgili büroya gitmiş ve benim için maddi durumu iyi, muhakkak üniversite diplomalı bir aile bulunmasını istemiş. Önce avukat bir çift OK vermiş ve doğumu beklemeye başlamış. Ama tam ben doğduğumda, aile bir kız çocuk istediğine karar vererek vazgeçmiş. Bulunan ikinci ailenin maddi durumu orta halliymiş ve üniversite okumamışlar. Biyolojik annem bunu hiç istememiş, ama çocuk doğduğu için ve aile beni üniversiteye göndereceklerine söz verdiklerinden bu aileye vermeyi kabul etmiş. Ailem yıllar boyunca biriktirdikleri parayla beni iyi ve oldukça pahalı bir üniversiteye yazdırdılar. Ama burada dersler hiç ilgimi çekmiyordu. Okulu bir süre bırakıp,sonra geri döndüm. Ama ilgimi çekmeyen bir konuda eğitimimi sürdüremeyeceğini anlayınca okulu bıraktım, geri dönmemek üzere. Bu kararımdan şu an hiç pişman değilim. Okuldan ayrıldım ama yine kampuste yaşamaya devam ettim. Yurtta arkadaşların odasında kalıyordum sırayla. Sıkıcı derslere girmekten kurtulunca, bana ilginç gelen başka derslere girmeye başladım. Bunlardan biri kaligrafiydi. Bu derse girme sebebim merak ve içgüdülerimdi. Bulunduğum üniversite gerçekten dünyada kaligrafi alanında iyi bir yer edinmişti. İleride bir işime yarayacak mı diye düşünmeden bu derslere devam ettim, büyük zevk alarak. On yıl sonra Apple’ı kurduğumuzda benim aldığım bu dersler Macintosh’un ilginç ve devrimci yazı karakterlerini oluştururken çok işimize yaradı. Hayat boyu bana ne getirecek diye planlamadan bir çok konuya merak salarız, deneriz. Yıllar sonra geriye dönüp baktığınızda yaşanan zamanda anlamı bilinmeyen olaylar, ya da noktaların aslında bir yerde birleştiğini görürsünüz. Bir şeylere inanmak gerek ister kader deyin buna, ister altıncı duyu, ister karma felsefesi.

Bir hikayem daha var. Arkadaşım ile Apple’ı 20 yaşındayken ailemin garajında kurdum. Bu ürün ve şirket 10 yıl sonra 2 kişiden 4000 çalışanlı 2 milyar dolar ciro yapan bir işe dönüştü. Ancak şansa bakın ki Macintosh’u piyasaya sürdükten bir yıl sonra işime son verildi. Kurduğum şirketten nasıl mı çıkarıldım? İşler büyüyünce bana yardım etmek üzere bir Genel Müdür aldık. Zamanla şirket yönetimiyle ilgili düşüncelerimiz farklı yollar izlemeye başladı ve Yönetim Kurulu onun tarafını tuttu. Anlayacağınız bana hisselerimin parasını ödeyip gönderdiler. Daha 30 yaşındaydım. Bütün ülkenin gözü önünde başarısız ilan edilmiştim. Birkaç ay hiçbir şey yapmadım. Başarılı olmanın ağırlığı aniden yeniden başlamanın hafifliğine dönüştü. Takip eden 5 yıl içinde NeXT ve Pixar adlı iki şirket kurdum ve eşim olacak harika kadına aşık oldum. Yeniden üretmeye başlamıştım. Pixar ilk animasyon filmi Oyuncak Hikayesi’ni yaptı ve bu stüdyo büyük başarı elde etti. Anlaşılmaz bir takım tesadüfler sonucu Apple NeXT’i satın aldı ve işte tekrar Apple’lı oldum. NeXT’te yarattığımız teknoloji daha sonra Apple’ı yenileyen, itici güç oldu. Ve sevgili eşim Lauranne ile evlendim. Eğer Apple’dan kovulmasaydım bunların hiç biri olmazdı..

Bu şirketlerin başarılı olmasının ardında yatan sebep yaptığım işi sevmemdi. Gerçekten sevmem. Sizlere tavsiyem: İşiniz hayatınızın büyük bir kısmını kaplayacak. Gerçekten sevdiğiniz işi bulana kadar yılmayın. Aramaya devam edin. İş seçmek bir gönül meselesidir. Doğru işi bulduğunuzda kalbiniz size bunu söyler.”

Bize söyleyecek pek bir şey kalmıyor. Steve Jobs çok güzel ifade etmiş. Yaşınız, statünüz ne olursa olsun sizi heyecanlandıran, ruhunuzu ortaya koyarak yapacağınız doğru işi aramaya devam..

Kaynak:
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Burası Herşeyi Anlatıyor
"Bu şirketlerin başarılı olmasının ardında yatan sebep yaptığım işi sevmemdi. Gerçekten sevmem. Sizlere tavsiyem: İşiniz hayatınızın büyük bir kısmını kaplayacak. Gerçekten sevdiğiniz işi bulana kadar yılmayın. Aramaya devam edin. İş seçmek bir gönül meselesidir. Doğru işi bulduğunuzda kalbiniz size bunu söyler.”
 
Üst