• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Ar-Ge Nedir?

qrafiqer

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
12 Temmuz 2010
Paylaşmak istedim umarım faydası olur.


Araştırma ve Geliştirme” bir şirketin bilim adamları ve mühendisler istihdam etmek suretiyle, şirketin çalışma alanı doğrultusunda bilim ve teknolojiyi yeni ürünler, prosesler ya da hizmetler geliştirmede kullanmak üzere yaptığı çalışma ve faaliyetleri anlatmak için kullanılan yaygın bir terimdir. ArGe’nin başlıca görevi teknolojik gelişmeleri kullanarak şirketin kar edebilirliğini sürekli olarak yenilemek ve artırmaktır. Yenilikçi düsünce, degisim ve gelisim, yeni teknolojiye sahip olmak rekabette üretim verimi, fiyat, reklam ve pazarlama kadar önemlidir.

ArGe'nin Dogasi ve Zihinsel Sermaye
Kimsenin bilmedigini yapmayi hedefler. Bu nedenle riskli bir çalismadir, olasiliklar üzerine yürütülür. ArGe yöneticileri çok miktarda basarisiz sonuca hazirlikli olmalidirlar.
Günümüzde yeni teknoloji gelistirmek, yani “zihinsel sermaye yaratmak” parasal sermaye yaratmaktan çok daha önemli ve zordur. Zihinsel sermayenin gelistirilmesinde ise ana rolü ArGe oynar.
ArGe için Ne Kadar Yatirim Yapilmalidir?
ArGe Harcamasi/ Sirketin Toplam Geliri = Yeni ürün basina yapilan ArGe masrafi / Yeni ürünün sirketin Toplam Gelirine katkisi
ArGe'nin Tarihsel Gelisimi

ArGe kavraminin tarihsel gelisimi 3 kusakta ele alinabilir:
1. Kusak ArGe: 1950-60’li yillar,
2. Kusak ArGe: 1970-80’li yillar,
3. Kusak ArGe: 1990 ve sonrasi
ArGe'nin Sirket Içindeki Görevleri
ArGe’nin görev ve faaliyetleri, içinde bulundugu sirketin çalisma alani ve ekonomik sartlari ile dogrudan ilgilidir.

ArGe’nin 3. Kusak uygulamalarina göre, baslica görevleri sunlardir:
1. Artimli ArGe çalismasi,
2. Radikal ArGe çalismasi,
3. Temel ArGe çalismasi,
4. Uygunluk çalismasi,
5. Müsteri destek çalismasi.

ArGe Çalismalarinin Mali Açidan Degerlendirilmesi
•Uygunluk çalismasi: Kaçinilamayan genel masraflardir.
•Müsteri destek çalismasi: Satis masraflari kalemine dahil edilir.
•Artimli ArGe çalismasi: Bu çalismadan istifade edecekler tarafindan ödenecektir.
•Radikal ArGe çalismasi: Sirketin uygun miktarda kaynak ayirmasi gereken faaliyetlerdir.
•Temel ArGe çalismasi: Bu da sirketin yeni projelerle yasamini devam ettirebilmesi için gerekli olan sabit bir masraftir
ArGe harcamalarinin mali açidan geri kazanilmasi ancak sirketin yaptigi islerin bir bütün halinde degerlendirilmesi ile mümkün olacaktir.
Sirket Organizasyonunda ArGe'nin Yeri
ArGe fiziksel olarak sirketin fiili aktivite sahasinin ne çok uzaginda ne de çok yakininda olmalidir.

ArGe Çalisanlarinin Karakteristik Özellikleri
Çogunlukla çok iyi egitim almis ve bir disiplinde profesyonellesmis mühendis ve bilim adamlaridirlar.
Ancak genellikle “Yöneticilik” konusunda ne yeterli bilince ne de egitime sahiptirler. Sahip olduklari kendine güven duygusu, onlari daha bagimsiz ve kendi tercihleri dogrultusunda çalisma yapmaya yönlendirir.
ArGe çalisanlari konularinda uzmanlastikça zamanla maddi tatminsizlik hissederek yöneticilik türü islere yönelirler. ArGe’de kalifiye elemanlardan daha çok istifade edebilmenin tek yolu onlari tatmin edici sekilde ödüllendirmektir.
Bağımsız ArGe Yapılanmasına Duyulan İhtiyaç
Endüstride son yillarda temel ArGe faaliyetlerinin ücret karsiliginda bagimsiz ArGe laboratuvarlarina yaptirilmasi egilimi güç kazanmaktadir.
Bagimsiz ArGe’ler, her bir anlasma sonunda hem müsteri memnuniyetini hem de kar etmeyi hedeflerler. Dünya çapinda faaliyet gösteren sirketler ise bulunduklari dalda bir numara olmayi hedeflerler.
Temel Konularda Arastirma Yapma Problemi
Teknolojinin temellerine inerek arastirma yapmak hem pahali, hem uzun vadeli amortisi riskli hem de elde edilecek sonuçlardan baskalarinin da istifade etme sansi olmasi nedeniyle çok zordur.
Bu sorunun asilmasi için bir çözüm, arastirmayi yapanlar ile bu arastirma sonuçlarini kullanacak olanlarin biraraya getirilmesidir. Böylelikle ileride olmasi muhtemel teknolojik, ekonomik ve sosyal gelismelerin uzman bakisi ile tahmin edilmesi daha kolay olacaktir.
Kapsamli ve Sistematik bir "Toplam Tasarim" Yaklasimina Duyulan Gereksinim
Problemlerin ayri ayri mühendislik dallari tarafindan dogru teshisi ancak çözüm sürecindeki eksik ve yanlislar,
ArGe bulgularinin iyi bir yönetim rehberliginde degerlendirilememesi,
“Toplam tasarim” stratejisi, ayni paralelde arastirmalarini yürüten bütün tasarim ve ArGe departmanlarini, hepsinin ortak odak noktalari olan “ÜRÜN”de bulusturmayi ve sistematik bir ürün gelistirme süreci olusturmayi hedefleyen bir yaklasimdir.
Hedef ve Kapsam:

HEDEF: Detayli tasarim asamasina geçmeden önceki piyasa arastirmasini kendine girdi alan ve mühendislik tasariminin baslangici olan “ön-uç tasarimi” asamasindaki tasarim yönetimine rehberlik etmek.

KAPSAM: Üretilecek “Ürünün ve statüsünün tesbiti”, “Ürün Tasarim Sartnamesinin Hazirlanmasi” ve gerekli tüm “Tasarim disiplinlerinin” ele alindigi, “Ürün odakli ve sistematik” bir tasarim sürecinin ortaya konulmasi.

"Ürün Statüsü"nün Tasarim Yönetiminde Önemi
Tasarim sürecinin dogru sekilde yönlendirilebilmesi için ürün statüsünün ve sirketin hangi statüde ürünler için daha elverisli oldugunun belirlenmesi gerekir.
Ürün statüsünün bilinmesi eldeki imkanlarin optimum sekilde kullanilmasini saglar, gerekmeyen yerlere kaynak israfini önler.
Ürün statüsünün bilinmesi, sirketin üretime dair gelecege yönelik dogru planlar yapmasina yardimci olur.
Piyasa Arastirmasinin Tasarim Yönetimindeki Yeri
Dogru bir piyasaya ve iyi tesbit edilmis bir ihtiyaca cevap verecek bir ürün için iyi bir piyasa arastirmasi sarttir.
Piyasa arastirmasi süresince elde edilen, insanlarin bir ürünü digerine tercih etme sebeblerinin çogu toplam tasarim süreci içerisinde tasarlanabilir özelliklerdir:

•Güvenilirlik
•Kalite
•Emniyet
•Dayaniklilik
•Kolay bakim
•Ergonomi
•Statü
•Marka
•Performans
•Estetik-Moda
•Ek özellikler
•Konfor
•Kredi politikasi
•Ulasilabilirlik, teslim hizi, etkin dagitim
•Kanuni ya da alisilmis standartlara uygunluk
•Boyut
•Paketleme
•Satis sonrasi servis agi
•Çevreyi kirletmeme
•Farkli ortamlarda kullanilabilme
•Raf ömrü
•Kolay kurulma
•Yasal düzenlemeler

NEDEN IYI BIR TASARIM YÖNETIMI GEREKLIDIR?
Sayica artan üretim ve ürünlerde çesitlilik,
Bilinçlenen tüketici,
Globallesmenin de etkisiyle yükselen rekabet,

Rekabet edebilme gücünü en üst düzeye çikarmanin birinci sarti iyi bir tasarim yönetimi ile daha iyi bir ürün tasarlamaktir.
Iyi bir tasarim yönetimi pazarlamayi, tasarimi ve üretimi bir arada düsünerek programlarini yapar.
Ürün Tasariminda Basari ve Basarisizlik Nedir?
“Basarisiz bir ürün, üreticisinin beklentilerine piyasada cevap veremeyecek durumda kalan üründür”.
“Basarili bir ürün ise, belirlenen süreyi ve maliyet sinirlarini asmadan, organizasyonun is akisini bozmadan, hedeflenen performans seviyesini yakalayarak ve müsteri tarafindan kabul görerek sirketin hedeflerini gerçeklestiren üründür”.
Basarisizlik Nerede Baslar?

Basarisizligin Sebebleri Nelerdir?
Eksik piyasa arastirmasi
Piyasa sartlarini dikkate almama
Etkin bir proje seçme ve degerlendirme sistemine sahip olamama
Yanlis proje yönetimi
Yaratici fikirlere sahip olamama
Yeniliklere açik olmama

Ürün Statüsü Nedir?
Ürün Statüsü kavrami bir ürünün tüm kavramsal tasariminin gerçekten statik (duragan) mi, geçici olarak statik mi, yoksa dinamik (degisen) mi oldugunu anlatmak için kullanilmaktadir.
Statik ürünlerin tasarim ve üretimiyle ugrasan firmalara statik firma denmektedir. Eger bir firma bulusa ve yenilige dayanan dinamik ürünler üretiyorsa, dinamik bir firmadir.

Statik ve Dinamik Ürün
Dinamik ürünler için “bulus”, “radikal”, “hizli”, hatta “yüksek teknoloji” gibi kavramlar kullanilirken; statik ürünler için “gelisen”, “hakim”, “olgun”, “yavas”, “geleneksel” gibi kavramlar kullanilmaktadir.
Statik ürünlerin ilk sartlarina bakilarak geleceginin tahmin edilmesi kolaydir. Dinamik ürünlerin ise oldukça degisken ve kestirilemeyen sartlari vardir.
Statik ürünün tasarimi yavas yavas, artimli gelistirilir. Kavramsal tasariminin degismesi söz konusu degildir. Dinamik bir ürünün tasarimi, kavramlarda radikal degisiklikler içeren buluslara dayanarak degisir.
 
Üst