• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

arıtılamayan sular

folge

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
28 Ağustos 2011
Firma
abc
Merhaba arkadaşlar,
Bütün sular arıtılabilir mi? Hiç arıtamadığınız, geri çevirdiğiniz işler oldu mu? Bu durumda ne yapmalı?
Bu arıtamadığımız atıksular ne olacaktır?
 
bir işletme sahasında proje dizayn edilir.
proje mühendisleri işletmede suların nerden nereye gideceği nasıl kullanılacagı vs hep bellidir zaten.

çevre mühendisi ise projede yer alan su yönetimi bilip deşarj geri çevrim yeniden kullanım arıtım bunlara suyun niteliğine göre karar vermesi gerekiyor. (bunların olabilme kriterleri de yönetmelikte belirtiliyor.)
suyun kaynagı ve prorseste hangi aşamada olduğuna göre su yönetiminizi yapabilirsiniz hiç bilmeden yorum olmaz.
 
@Meltem Kekeç nasıl bilmeden yorum? Arkadaş arıtılamayan su var mıdır diye sormuş bende arıtılamayan su yoktur analiz şekilleri değişir ama her su arıtılır. Geri çevirmek şu oluyor tesise gelen atıksu tesisin arıtım kapasitesiyle istenilen değere düşmüyorsa geri çevirir.
 
yok sizin yorumunuza birşey demedim katılıyorum onada :)
sadece genel olarak suyun kaynağına ugradıgı işleme bağlı olarak neler olabileceğininden basit bir şekilde yazmak istemiştim. :)
 
Radyasyonlu suyu nasıl arıtmayı planlıyorsunuz mesela merak ettim. Ya da arıttıktan sonra % 100 insani kullanım amaçlı uygundur diyebileceğimiz bir arıtma prosesi var mı ?
 
Nükleer santrallerin deniz kenarına kurulmasının tek amacı denizden suyu kolay almak ve derin deşarjı kolay yapabilmektir. Radyasyonlu suları arıtılamıyor olsaydı şuan rusya, amerika, kuzey kore gibi nükleer santralleri bol olan ülkerin nükleer santrallerinden çıkan radyasyonlu sular okyanuslarda canlı bırakmaz ve tabi dünyada da canlı hayatı kalmazdı. Denize derin deşarj şartları var bunu incelerseniz sorunuzun cevabını bulabilirsiniz.
 
@Fatih D.
membranı amacınıza uygun olarak yaparsanız yani örneğin x bakterisini tutmak için onun çapı kadar deliklerle membranı oluşturursunuz veya yine tutmak istediğiniz bileşiğin çapına göre delikler (aslında delikçik demek daha doğru) oluşturarak arıtımı yapabilirsiniz. periyodik cetvelin alt iki sırasındaki elemenlerin hepsi arıtılabilir mi tam olarak bilmiyorum.

@Nuri Kartal
eminim biraz da olsa radyasyonludur okyanuslar. tamamen radyasyonlu bileşik veya element arıtılamaz. %1den az bile olsa ışınım yapan madde çıkış suyunda kalacaktır.
 
@Nuri Kartal

Bu açıklayıcı genel kültür bilgisi için teşekkür ederim. Ancak teknik boyutta sorumun cevabını halen alamadım. Deniz deşarjı konusunda daha önceki araştırmalarım ve gördüğüm uygulamalarda radyasyonlu suyun ışıma yapmayacak şekilde arıtıldığını hiç görmedim. O nedenle @Eyilmaz arkadaştan detay istedim. Acaba bu alanda prosesler gelişti mi, gerçekten bu konunun handikapı olarak nitelendirilecek sorun çözülebildi mi diye.
 
reaktörlerin kalbindeki radyasyonlu suyun tam anlamıyla arıtıldığını düşünmüyorum. Eğer membranlı arıtım yapılsa dahi diyelim ters ozmos yapılsın suyun içinde çözünmüş radyoaktif minerali arıtır. Ama radyasyonla ilgili bildiğim radyoaktif malzemenin yanına konan malzemenin de radyasyon yaydığıdı. Radyoaktif elementler atomlarından parça fırlatırlar nötron gibi ve bu nötronu emen diğer kararlı atomların çekirdekleri de kararsız hale geçer ve onlarda radyasyon üretmeye başlar. Tahminim bu atık sular, nükleer santral ömrünü doldurduğunda reaktör sökülecek ve içindeki su ömür boyu saklanacak.Nükleer reaktörler sürekli atıksu üretmez. Reaktör kalbindeki ısı çevrimini sağlayan sıvı ( cıva,kurşun, ergimiş tuz, gaz,su yada ağır su) reaktör de saklı kalır. Denize deşarj edilen 30-35 derece civarı olan atık ısıyı taşıyan soğutma suyudur ( radyoaktif değildir). Fukuşima nükleer santralinde, deprem olduğunda radyasyonlu su okyanusa karışmıştı. Eğer arıtılabilse önce japonlar artırdı.
 
aslında soruyu soran kişinin amacını öğrenmek lazım. çünkü bu konu uzar gider özellikle radyoaktif etki gösteren atıksu için. soru sormuştum ama cevap alamadım. muhtemelen ödev için açılmış bir konu bu.
 
Üst