• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Bakanlık Aritilmiş atiksu kullanana teşvi̇k artiyor

Olgaç Sürmelihindi

Mevzuat Grubu Lideri
Yönetim Grubu
Mevzuat Grubu
Katılım
11 Şubat 2013
Şehir
Gaziantep
Firma
-
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, arıtılmış atıksuyunu yeniden kullanan tesislerin atıksu arıtma tesisi enerji teşviki kapsamında desteklenmesine yönelik yeni düzenlemeler getirdi. Bu kapsamda ileri arıtma teknikleri ile arıtılmış atıksuyu yeniden kullanan kuruluşlara yüzde 100’e varan geri ödeme imkanı sağlanacağı bildirildi. Yapılan düzenlemeyle; arıtılmış atıksuyu kullanımının teşvik edilmesinin planlanıyor.


Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun geçtiğimiz hafta Meclis’te kabul edildi. Bu kapsamda 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun 29. maddesinin üçüncü fıkrasında bir dizi değişiklik gerçekleştirildi.

Mevcut uygulamada; tesisler bir önceki yıl atıksu arıtma tesislerinde kullanmış oldukları ve ödemesini yapmış oldukları elektrik faturalarını Bakanlığa ibraz edebiliyor, tesislere %50’sine kadar geri ödeme yapılıyordu.

Bu kapsamda 2011-2021 yılları arasında toplamda yaklaşık 793 Milyon TL geri ödeme yapıldı.

Kanunda yapılan değişiklikle teşvikin kapsamı 2 katına kadar çıkarıldı. Atıksu arıtma tesislerinde uygulanan %50’sine kadar geri ödeme oranı ileri arıtma teknikleri ile arıtılmış atıksuyu yeniden kullanan kuruluşlara, yeniden kullanım oranına göre yüzde yüze kadar teşvik verilebilecek.

Atıksu neden önemli?

Küresel iklim değişikliğinin en çok etkileyeceği doğal kaynaklardan biri su kaynaklarımız olacaktır. Halihazırda ülkemizin kullanılabilir su potansiyeli 112 milyar metreküp olup, kişi başı yaklaşık 1400 metreküp civarındadır. Ülkemizde hızlı nüfus artışına bağlı olarak artan su ihtiyacı, kuraklık, gelişen sanayi ve tarımsal faaliyetlere paralel olarak ortaya çıkan aşırı su kullanımı sebepleriyle yüzeysel su kaynaklarının azalması ve yer altı su rezervlerindeki düşüşler ile kirlilik oluşumu kaynaklı yaşanan sorunlar nedeniyle ülkemizin de yakın gelecekte su sıkıntısı çeken ülkeler arasında yer alacağı düşünülmektedir. Bu nedenle, atıksu geri kazanım ve kullanımının önemi bir kat daha arttırmıştır. Arıtılmış atıksular, peyzaj ve tarımsal sulama, endüstriyel kullanım, yeraltı suyu besleme, rekreasyonel kullanımlar, evsel ve endüstriyel uygulamalar gibi birçok alanda yeniden kullanılabilmektedir.

Atıksuları da alternatif bir su kaynağı olarak değerlendiren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı; Döngüsel Ekonomi ilkeleri doğrultusunda su kullanımını azaltmak, oluşan atıksuları arıtarak yeniden kullanmak ve bu sayede su kaynaklarının korunmasını sağlamayı öncelikli hedefleri arasına almaktadır.

Hedef yüzde 15 arıtılmış su

Bakanlığımızca, atıksuların alternatif bir su kaynağı olduğu yaklaşımı ve döngüsel ekonomi ilkeleri çerçevesinde planlamalar yapılmakta ve arıtılmış atıksuların yeniden kullanımı sağlanarak su kaynaklarının üzerindeki kullanım baskısının azaltılması için arıtılmış atıksuların yeniden kullanım oranının arttırılması amacıyla halihazırda %3,55 olan ülke genelinde arıtılmış atıksuların yeniden kullanım oranının, 2023 yılında %5’e, 2030 yılında ise %15’e çıkarılması hedeflenmektedir.

Ayrıca, Avrupa Yeşil Mutabakatı doğrultusunda, temiz üretim çalışmaları kapsamında, ülkemizdeki sanayi tesislerinde tüketilen suyun azaltılması, mümkün olan her durumda arıtılmış atıksuların kullanımının yaygınlaştırılması Bakanlık olarak öncelikli çalışmalarımız arasında yer almaktadır.

İlgili Kaynak:
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Üstadım Merhabalar; evet bu konu ile ilgili bilgi talebinde Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlükleri şu anda daha aktif durumdalar, Ancak çogu küçük ilçelerin bünyesinde arıtma tesisleri yok, atıksu arıtma tesisleri teknik usuller tebliği nde de kullanım maksatlarına göre arıtım koşullarından bahsetmiş, fazla maaliyete gerek duymadan bu yerler için nasıl geri kazanımını sağlatılabilir , kriterleri rahatlıkla sağlayabilecek hangi maksatle geri kazanımı seçerek gerçekten bu hususta katkı sağlayabilirler değerli fikirlerinizi almak istiyorum teşekkür ederim Üstadım
 
Üst