• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Arıtılmış Atıksuların Sulamada Kullanımı

S.Gönenç Çalıcı

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
15 Temmuz 2010
Firma
Mavi Yıldız Arıtma Havuz İnş. San. Tic. Ltd. Şti.
Arkadaşlar

Yazlık sitelerde bulunan düşük kapasiteli arıtma tesislerine Atıksu Deşarjı konulu Çevre İzni almak istiyorum. Arıtılmış sular site bahçesinde çim, çiçek, ağaç gibi bitkileri sulamakta kullanılıyor. Daha önce bu konuda pek çok kez Çevre İzni almıştım. Ancak Temmuz ayından itibaren Aydın Çevre Müdürlüğü,SKKY 28.Maddeyi devreye soktu ve teknik usuller tebliği sulama suyu kriterlerini sağlamamız gerekti. Dsi ve Tarım 'ın katılımı ile komisyon oluşturulması , tekrar numune alınması ve bu evrakların gelgit süreleri ile zaman sıkıntısı yaşamaya başladık. Böyle bir durumla karşılaşan var mı yoksa sadece bizim ilin bir uygulaması mı? Hiç bir yerde rastlamadığım için buraya yazma ihtiyacı duydum. Herkese iyi çalışmalar.
 
Çevre il müdürlüğü aslında şimdiye kadar uygulaması gereken bi yönetmeliği devreye sokmuş,
çünkü arıtılmış suyu sulamada kullanmak istiyorsanız teknik usuller tebliğine uymak zorundasınız :)
 
yeni gelen bir yönetmelik değil bu tebliğ, bence sizin oradaki mühendislerin bundan haberi yoktu, biri söyledi. benim tahminimce her yer uyguluyordur. Ben proje firmasında çalışıyorum. Sulama dediklerinde ona göre teklif veriyoruz.
 
Artık bu ve buna benzer olayları doğal karşılıyorum. Yönetmeliklerimizdeki esneklik yüzünden oluyor malesef. Her ilin kendine has yönetmelikleri yorumlama tarzı var.

Size doğru birşey uygulanmak istenmiş. Fakat gel gelelim diğer İller de neler oluyor? Orası muamma...
 
Arkadaşlar bende proje firmasındayım ve en son atıksu arıtma tesisi çıkış suyu bertaraf yöntemi arazi olduğu için sulamaya giriyor diye AAT teknik usuller tebliği ne uymamız gerekti. Bakanlık böyle istiyor. İl çevre de tabiki.Esasında önceden de olmasına ragmen mecburi değildi, 15 Mart' ta yayınlanan genelgeden sonra isteniyor artık. İl İzmir bu arada.

Kolay gelsin
 
Atıksuların tarımda kullanımı ile ilgili araştırma yapıyorum. Ulaştığım makaleleri ve sunumları yardımcı olabileceğini düşünerek paylaşıyorum.
 

Ekli dosyalar

  • MEDA-Sunum_KU_AA (2).ppt
    138.5 KB · Görüntüleme: 115
  • tarım1.pdf
    1.1 MB · Görüntüleme: 124
  • tarım2.ppt
    1.3 MB · Görüntüleme: 105
  • tarım3.doc
    3.4 MB · Görüntüleme: 91
  • tarım makale.pdf
    282.9 KB · Görüntüleme: 97
  • Atiksuyun yeniden kullanimi icin gerekli parametreler.pdf
    1 MB · Görüntüleme: 214
Atıksu Arıtma Tesisimizin çıkış suyunun sulamada kullanılabilmesi için ne gibi işlemler yapılması gerekiyor. Öncelikle bağlı bulunduğumuz İl Müdürlüğüne bir yazı yazmam gerekiyor mu? Bilgilendirirseniz çok sevinirim.
 
@lermiemel

ATIKSU ARITMA TESİSLERİ TEKNİK USULLER TEBLİĞİ Ek-7'deki kriterleri sağlamalısınız önce.
 
Ayrıca;

Madde 28 - Sulama suyunun kıt olduğu ve ekonomik değer taşıdığı yörelerde, Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği Teknik Usuller Tebliğinde verilen sulama suyu kalite kriterlerini sağlayacak derecede arıtılmış atıksuların, sulama suyu olarak kullanılması teşvik edilir. Bu amaçla uygulanacak ön işlemler ve yapılması gereken incelemeler Teknik Usuller Tebliğine göre yapılır. Bir atıksu kütlesinin bu tür kullanımlara uygunluğu, valilikçe il çevre ve orman müdürlüğü, il tarım müdürlüğü ve devlet su işleri bölge müdürlüğünden oluşturulacak komisyonca belirlenir.
 
Arkadaşlar ;Uzmanlık Sorusu
örneğin 60 konutlu bir tatil sitesi ve bu sitedeki evsel atık suların arıtıldığı bir arıtma tesisi var. Arıtılan Su atık su arıtma tesisi teknik usuller tebliğindeki sulama suyu kriterlerine de uygun olarak arıtılıyor. çevre izninde arıtılan su ile konutların bahçelerinin sulanacağı belirtilerek izin alınıyor. ancak izin alındıktan sonra evlerden bazıları ben bu suyu bahçemde kullanmak istemiyorum diyor. bu suyun verilecek başka alternatifi de yok. bu durumda suyu kullanmak istemeyen evler için illaki kullanmak zorundasınız diyebileceğimiz bir yasal dayanak var mı? Ben araştırdım ama böyle destekleyici bir hüküm göremedim. Sadece gözüme çarpan Çevre Kanunun 11. Maddedeki 6. paragraf biraz sağlıyor gibi geldi. konu hakkında bilgi verecek olanlara teşekkürler
 
@Şafak Yılmaz
bence zorla kullanım için dayandıracağın bir hüküm olmaz. çünkü kişi kullanmak istemiyor ise zorlayamazsın. ayrıca sen bu çevre iznini alınca onların bu suyu kullanacaksınız diye bir taahhüt almadıysan tamamen zor iş olur. hem kullanmak istemiyorsa istemesin depolarsın sende :)))
 
Böyle bir ayrıntıya hiç denk gelmedim. Ancak kullandırmaması demek alıcı ortam deşarjı için alınan izinde yapılan sulama alanı m2 hesabında düşme yaşamak anlamına gelir ve iznin iptal olmasına yol açabilir. Hesap debiye göre yapıldığına göre kendi atıksuyunu arıtmaya vermezse arıtmanın suyunu almayabilir bence. Bu zaten sistemde bir değişim gerektirmez. Özet olarak arıtmanın çalışmasına devam edebilmesi için hane başına m2 ayrılması gerektiğinin ayırmak istemeyenlerin foseptik kanalı yaptırıp vidanjörle çektirmesi gerektiği anlatılırsa sorunun çözüleceğini düşünüyorum.
 
Atıksu arıtma tesisinden çıkan arıtılmış suyu insan temasının olduğu alanlarda kullanırsanız çıkış suyunun AATTUT Tablo E7.1 A parametrelerini sağlaması gerekiyor.Fakat insan temasının olmadığı yerde bir sulama yapacaksanız eğer eşdeğer nüfusu itibariyle SKKY Tablo 21.1 e göre izin aldığım yazlık siteler var.İlk olarak nereyi sulayacaksınız o önemli ve İl Müdürlüğü komisyon kararı yazısını vermeden önce tesise gelip yerinde inceliyor unutmayın.
Bu verdiğim bilgileri Muğla'da şuan uyguluyoruz.
 
@alidiken bilgilendirme için teşekkürler. son durum ise ekteki gibidir. sende muğladaki çalışmalarında buna dikkat et.
 

Ekli dosyalar

  • İÇ İZLEME NUMUNELERİ HAKKINDA1.jpg
    İÇ İZLEME NUMUNELERİ HAKKINDA1.jpg
    85.4 KB · Görüntüleme: 90
  • İÇ İZLEME NUMUNELERİ HAKKINDA_EK SÜRE.pdf
    795.2 KB · Görüntüleme: 79
Merhabalar,​
Eşdeğer nüfusu 2000'nin üzerindeki kentsel atıksu arıtma tesisimizden çıkan atıksuyu sulama kanalına deşarj etmek istiyoruz. Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği(SKKY) alıcı ortama doğrudan boşaltım esasları madde 26.g.'de " Sulama kanallarına arıtılmış atıksu deşarjında, alıcı ortama doğrudan boşaltımda uygulanan hükümler aynen geçerlidir. Ancak, sulama kanallarına arıtılmış atık su deşarjında Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünün uygun görüşünün alınması gereklidir" ifadesi yer almaktadır. "Alıcı ortama doğrudan boşaltımda uygulanan hükümler aynen geçerlidir" ifadesiyle SKKY ya da KAAY'deki tablolarında işin içinde olduğunu mu anlamalıyız? Atıksu konulu çevre izni sadece "Atıksu Arıtma Tesisleri Teknik Usuller Tebliği"nin ilgili tablolarına göre mi yoksa tebliğe ilaveten "Kentsel Atıksu Arıtımı Yönetmeliği (KAAY)" Tablo 1 ve duruma göre Tablo 2 'ye göre mi alınacaktır?Yardımcı olursanız sevinirim.​
İyi çalışmalar.​
 
Aynen geçerlidir ifadesi dediğiniz gibi SKKY ya da KAAY tablolarına tabi iseniz o hükümler geçerlidir. ancak DSİ'nin görüşünün alınması gerekecektir. Yani istenilen şey hangi tabloya göre arıtma yapacaksan onu yapacan ve ayrıca DSİ görüşü alınacak demek istiyor.
 
Üst