• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Arıtma çamurları

Müjdem ÇAĞLAR

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
20 Nisan 2012
arkadaşlar acil yardımınıza ihtiyacım var. şuanda evsel arıtma tesisi filtrepresten çıkan çamurlar aşırı sulu çıkmaktadır ve gelen çamur miktarı çok fazladır. Bunun sebebi ilk önce filtrepres yetmiyor diye düşündüm ve belt filter alınması gerektiğine karar verdim ancak az önce bir firmayı aradığımda mevcut tesisimizdeki filtrepresin kapasitesinin yeterli olduğunu söyledi ve bunun başka bir nedeni olabililr dedi. çktürme havuzunda mesela çamur birikmesi falan bakteriler ölmüş olabilir dedi. deney yaptırmam gerektiğini söyledi. bunlar için ne yapabilirim bana lütfen nasıl bir yol izlemem gerektiğini tecrübeli arkadaşlar aşama aşama anlatabilirse çok mutlu olucammmm!!!
 
ilk öncelikle çıkan çamurun miktarını bilmen lazım. filtre pres yeterli ise imhoff da yarım saatlik bekleme süresinden sonra çıkan çamurun ne kadar çöktüğünü görmen lazım. mlss analizinden sonra çhi ( çamur hacim indeksi) hesapla.
 
Benim tavsiyem poli dozajına bakmanız. Poliyi yeteri kadar prese besleyemiyorsanız çamurunuz sulu çıkabilir. (Poliniz kalitesiz olabilir). Laboratuarda jar testi yapmanızı öneririm. %o 1 lik poli hazırlayıp yoğunlaştırmadan & geri devirden çamur numunesi alarak yapabilirsiniz. Filtre pres kapasiteniz ile sonucu ilişkilenbilirsiniz.
Filtre presin pompa basıncı max. basıncı görmüyorsa sulu çıkabilir.
Ayrıca Belt prese göre filtre pres herzaman daha çok katı madde muhtevasına sahip kek çamur çıkarır.
Ayrıca Pres'in çalıştırma süreniz, presin katologtaki süresinin altında ise ürün sulu çıkabilir.
 
Sistem hakkında çok az bilgi vermişsiniz.
Filterpress musluklarından temiz su akıyor ve plakalar arasından kek yerine sıvı çamur geliyorsa sorunun kaynağı ekstrem bir durum yoksa % 90 çökmeyen çamurdur belki sebeb polielektrolitde olabilir. Eğer polielektrolitinizde bir sıkıntı yoksa çamur üzerine yoğunlaşın.
Sistem hakkında biraz daha ayrıntılı bilgi verirseniz daha çok yorum yapılabilir. Bu şartlarda yapılan yorumlar okulda dersde anlatılan ve kitapta yazılan yorumlar olur ki işletmede kitapta yazdığı gibi olmuyor herşey...
 
çamur pompanın bastığı kadar gelir,pompa ayarı değişmiş olabilir.bu durumda poli ayarını da değiştirmeniz gerekir.Filtrede sorun olabilir iyi temizlenmemiştir,gözenekleri dolmuştur.
 
Kimyasal arıtma yaptıktan sonra çöken çamuru çekiyoroz.Üstte kalan duru suda tekrar dengelemeye gidiyor.Çöken çamuru havuza alıp filterpress e veriyoruz.Ama hala sıvı çamur geliyor.Tekrar çamuru çöktürüp öyle denemeyi düşünüyorum.Sizce ne yapmam gerekiyor
 
polimer tankını kontrol ettiniz mi? %1lik poli hazırladığınızdan emin olun eğer %1 karşılamıyorsa gözle kontrol ederek ektra dozlama yapın ama fazlada verirseniz çamur yukarı çıkar dikkat edin. hazırlarken toz poli biraz anda değilde çok yavaş bir şekilde dökülmeli ki topaklar oluşmasın. eğer burada bir sorun yoksa filtrepresinizin max basınca ulaşmasına dikkat edin ve çamur suyu tamamen suyunu boşaltana kadar zamanını iyi ayarlayın.
 
arkadaşlar yarına yetiştirmem gereken bir sunum var lütfen yardımcı olur musunuz arıtma çamurlarının içindeki patojenler ve organik maddeler ve ilgili yönetmelikler çok acil
 
Şu an probleminizi poli dozajı ve filtrepres basıncındaki denemelerle çözebilirisiniz gibi görünüyor. zaten arkadaşlar çok güzel özetlemiş.
 
Çamur problemi yaşamanızın bir kaç nedeni olabilir. en son MLSS değeriniz ne? Son çöktürme tankına gelen çamurun çökelme oranını bilmeniz lazım. ayrıca geri devir yapıyorsanız bu oran düşmüşte olabilir gelen debiye bağlı olarak bir kısım çamuru geri devir etmeniz lazım. ayrıca sistem ile ilgili çok az bilgi vermişsiniz ne tip bir tesis çalıştırıyorsunuz?
 
Üst