• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Arıtma çamurlarına ne oluyor?

ibrahimyusuf

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
22 Ocak 2013
Merhabalar,
Bu başlık altında incelemeye çalıştığım arıtma çamuru, Gerek en fazla 100 m3/gün kapasite ile çalışan arıtma tesislerinden kaynaklanan arıtma sistemlerinde oluşan arıta çamurlarıdır.
yukarıda belirttiğim arıtma sistemlerinde oluşan arıtma çamurları ya analiz yaptıracaksın düzenli depolamaya göndereceksin. yada atık yönetim firmaları ile bu işi çözeceksin.

Sorum Şu: bu arıtma çamurunu ben vidanjörle çekip en yakın arıtma tesisinin çamur çürütme ünitesinde işleme tabi tutsam. veya o arıtma tesisine en uzak yükseltme istasyonuna versem o şekilde arıtma tesisine ulaştırsam . bunun mevzuattaki durumu ne olur?

İkinci sorum ben arıtma çamurumu neden analiz yaptırıyorum? diyeceksiniz tehlikelimi tehlikesiz mi ondan dolayı.. tamam da benim arıtma çamurumun karakterizasyonu her zaman sabit değil ki?
 
merhaba, daha önceden yaptırdığım analize göre tehlikesiz çıkan arıtma çamuru sisteminde arıtma sistemim yenilendi. sizce tekrardan analizi yenilemem gerekiyor mu? bununla ilgili bir yönetmelik ibaresi var mı acaba?
 
@gizemmkk
üretim ve arıtma prosesinizde herhangi bir değişiklik olmadığı sürece geçerlidir.

sistem sadece yenilendi mi? proses değişti mi?
 
@Tarik Can

proses aynı sadece arıtma sistemi değişti kullanılan kimyasallar falan. bununla ilgili yönetmelikte bir ibare bulabilir miyim?
 
@gizemmkk

peki bu önceki yaptırdığınız analizle düzenli depolamaya mı gönderiyorsunuz? ve hangi ildesiniz?
 
@gizemmkk

peki ne yapıyorsunuz düzenli depolama haricinde, lisanslı firmayla ara depolama ya da bertaraf vs nedir?
 
@gizemmkk

bertaraf demek düzenli depolama demek, düzenli depolama da değil dediniz kafam karıştı :)
 
@gizemmkk


Gizem hanım arıtma tesisinde yaptığınız değişiklik sanırım kimyasal sisteme geçiş anlamında bir değişiklik, Çevre bunu sorgulayabilir ya da bertarafa gönderdiğiniz (büyük ihtimalle yakma tesisi) çamuru alan firma analizi sürekli tekrarlıyorsa sorun yaşayabilirsiniz.. yanlış yönlendirmek istemem ama yerinizde olsam ikinci bir analiz yaptırırdım. benim de işletmesini yürüttüğüm tesisin çamuru tehlikeli çıkmıştı ancak kimyasal kullanımım değiştiğinden yeniden analiz yaptıracağım..
 
@Didem Girgin

Didem Hanım, bertaraf için yakma tesisine gönderiyorum. teşekkür ederim cevabınız için 2. bir analiz yaptırmam gerektiği sonucunu değerlendireceğim.
 
@gizemmkk

yakmaya gönderiyorsanız onu ulusal atık taşıma formları (UATF) ile gönderiyorsunuz demektir. bu durumda sizden analiz istemek zorunda değiller. çünkü siz zaten tehlikeli atık olarak bertaraf etmiş oluyorsunuz. bence bosu bosuna analiz yaptırmayın. gönderdiğiniz sevk irsaliyeleri ile birlikte uatf 'yi saklayın. denetimde gösterdiniz mi sıkıntı olmaz ;)
 
benim tesisimde Arıtma dediğim Şu... evsel atıksu dengeleme tankına gelir. daha sonra havalandırma tankından geçer... ven son olarak son çökeltme havuzundan sonra deşarja verilir. çamur devir daim pompası ile havalandırma havuzuna gönderilir. ancak her ne kadar devir daim olsad a çamur oluşumu kaçınılmazdır.. bende sulu çamurumu yakınımda bulunan arıtma tesisinin giiş suyuna veriyorum.. tertemiz iş...:D
 
Arkadaşlar, arıtma çamurunun analizi ne kadar sıklıkla olmalı? Her sene yapılması gerekir diye bir durum yok değil mi?
 
@ibrahimyusuf

Merhaba, çamuru bertarafa vermek yerine kendiniz kurutup, kurutulmuş olanı çimento fabrikasına satabilirsiniz.
Bu doğrultuda yeni nesil kurutma sistemlerimizle çok daha farklı ve etkili sonuçlar elde edilebilir.
- Arttırılabilir kapasitesi olan tek sistem
- Kokusuz TEK sistem
- %90 yakıt tasarrufu
- Bacadan ısı transferi ile %99 yakıt tasarrufu
- Arıza durumunda bile sürekli çalışma özelliği
- Düşük arıza maliyetleri
- Kurutma için anında ürün kategorisi değiştirme avantajı
- Bilinen konvansiyonel sitemlerden çok daha az alan ihtiyacı
- Biyolojik ve kimyasal atık su ek sistemi gerekmiyor.
- Yakma ile beraber koordine edilebilen tek sistem
- ve daha bir çok avantaj...
Saygılarımla
Mehmet Gülener
 
benimde şöyle bir sorum var, kimyasal çöktürme çamurum var. geçen yıl ek2 analizini yaptırdık. LOI ve TOK değerleri nedeni ile 1.sınıf depolamaya uygun raporumuz var. yönetmelikteki değişiklik nedeni ile 2.sınıf depolamaya gönderilebilir gibi görünüyor (%30 katı). Ek3-b analizini yaptıracağız anca EK-2 analizini tekrarlamaya gerek varmı. Proseste değişiklik olmadı.
 
Üst