• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Arıtma çamurlarının durumu

k0des

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
30 Eylül 2010
Arkadaşlar benim merak ettiğim şu endüstriyel bir tesisten çıkan çamurun analizini yaptırdıktan sonra hangi kategoride olduğuna göre benim bu çamuru işletme içerisinde muhafaza etmemi sağlayan kriterlere hangi yönetmelik,taslak v.b. bakmalıyım.? Tehlikeli atıkların kontrolü yönetmeliğinde bu konuda özellikle depolamayla ilgili birşey bulamadım. Yani ben şunu öğrenmek istiyorum filtre pressten çıkan çamuru nerede ne şekilde ne zamana kadar ne şartlarda v.s. depolayabilirim. Bunu hangi yönetmelikten öğrenirim. Kolay gelsin iyi çalışmalar..
 
İlk önce arıtma çamurunuzun tehlikeli atık sınıfına girip girmediğini belirlemeniz gerekiyor. Bunun için Atık Yönetiminin Genel Esaslarına İlişkin Yönetmeliğinin Ek-3B tablosuna göre analiz yaptırmanız gerekli.
 
Ben, Atıkların Düzenli Depolanmasına Dair Yönetmelik Ek II ye göre çamurumu analiz ettirdim. Biyolojik Arıtmadan çıkan çamurum II. Sınıf Düzenli Depolama Tesisi, yani belediye atıkları ve tehlikesiz atıkların düzenlenli depolandığı yerlere ait sınır değerlerin altında çıktı, Kimyasal Arıtmadan çıkan çamurum ise I. sınıf Düzenli Depolama Tesisi, yani tehlikeli atıkların düzenli depolandığı tesislere ait limitler içerisinde çıktı. Bu raporu akredite bir kuruluşa yaptırarak bir üst yazıyla il çevre ye gönderdim ve bu doğrultuda çamurumu biriktirip ilgili yerlere göndereceğim. Bizim Büyükşehir Arıtma Çamuru kabul etmediği için her iki çamurumu da Lisanslı Depolama Tesisine göndereceğim.
Çamurun toprakta kullanılmasını düşünüyosanız, Evsel ve Kentsel Arıtma Çamurlarının Toprakta Kullanılmasına Dair Yönetmelik Eklerine göre analiz ettirilmesi gerekli. Ama bu analizi yapan akredite kuruluş bulmak sanırım çok kolay değil. Umarım yardımcı olmuşumdur :) İş başa düşünce öğreniliyo bu şekilde bknz ben :)
 
Üst