• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Arıtma çamuru bertarafı

umur421

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
7 Mart 2015
Firma
çevre mühendisliği
İlçemizde 160 m3/gün kapasiteli ileri biyolojik atıksu arıtma tesisi kuruldu 10 m3 /gün kapasiteli dekantör bulunuyor yalnız kış şartlarının ağır geçmesinden dolayı mikroorganizma faliyetleri yavaş ve çamur seviyesi sabit yüzde 30 civarında sorum şu ki bulundugum çevre itibarı ile Sadece çimento fabrikası var bir saat mesafede oda çamuru kabul etmiyor çamuru vidanjörle çektirmek istemiyorum nasıl bir yol izleyebilirim
 
@umur421
Çamurun içeriğinden dolayı mı kabul etmiyorlar yoksa keyfi olarak mı kabul etmiyorlar ? En kötü çamurları depolama işlemi yaparsınız. Derslerde gördüğümüz düşük debili çamurları çukurlara gömebilir veya araziye serip kurutabilirsiniz. Eğer içerisinde organik madde miktarı yeterince kalırsa kompost olarak da değerlendirilebilir.
 
@mmtkarayel
Güzel diyorsunda gömdüğün zaman patlama riski var gazının alınması lazım bide yönetmeliğe bakmak lazım
 
Zahmet edip uzun uzun cevap ve açıklama verdiğiniz için teşekkür ederiz.

korkmanıza hiç gerek yok çünkü şu an bir arıtma sorumlusu değilim ama atıksuyun karmaşasını sevdiğim için merak edip soruyorum. Olurya ileride bir sorumlu oluruz.

cevabınız dan sonra en çok şunu merak ettim : soğuk hava arıtma verimini Hiç mi etkilemiyor? yıl boyu sıcaklığınız nedir? yılın kaç günü ileri Biyolojik arıtma yapabileceksiniz? (Gerçi bunu tesisinizi planlayanlara sormamız lazım)

yine Zahmetiniz için teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim

@umur421

Arıtma sorumlusu olarak yönetmelikleri henuz incelememişsiniz anlaşılan

detaylı inceledikten sonra yine güzel yorumlarınızla Katılım sağlarsanız çok memnun oluruz.
iyi çalışmalar
 
Türkiye'de çimento fabrikasına atık çamuru verip te para alan hatta ücretsiz vereni duymadım ben. Böyle bir durum varsa aydınlatın lütfen beni. Genelde çamur bertaraf firmalarından bile pahalı fiyatlara alır çimento fabrikaları ve yakacakları için detaylı analiz yapılır. Uygun olmadığı zaman onu da almazve geri gönderir. Ancak solar kurutma, düzenli depolama gibi bertaraf yapan ya da geri dönüşümde kullanan firmalar daha uygun fiyata alabilir. Belediyenin katı atık sahalarına da boşaltabilirsiniz. Genelde en uygun fiyatı belediyeler verir. Tabi bölgenizde böyle bir imkan yok ise çimento fabrikasına üstüne para vererek çamurunuzu bertaraf etmiş olursunuz.

Aynı zamanda her nereye verirseniz verin çamurunuzun katı madde oranı alım yapan firma açısında da sizin maliyetleriniz açısından da çok önemlidir. Belt press, filtre press, dekantör gibi çamur susuzlaştırma ekipmanları bu amaç için kullanılır. Yatırım/işletme bedeli olarak değerlendirerek çamura ve ihtiyaca göre seçim yapılır. Ancak en ekonomik ve basit çözüm; alan sıkıntınız ve koku probleminiz yoksa, az miktarda çamur için çamur kurutma yatağıdır. (iki çakıl bi beton. sarf gider; güneş ışını)
 
@Çağatay Atay

İzmir, "Arıtma çamurlarının tarımda kullanılabilmesi amacıyla Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile yürüttüğümüz çalışmalar sürüyor." demiş ama çimento için yakmada ilginç/güzel rakamlar var.

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


2-)ÇAMUR BERTARAFINDA KARŞILAŞILAN SORUNLAR
Çamur bertarafında karşılaşılan sorunlar; Mevcut bertaraf tesisi sayısının az olması, bu nedenle rekabet ortamı oluşmaması, Bölgemize yakın noktada bertaraf tesisi bulunmaması, mevcut tesislerin ise bertaraf ve nakliye için istedikleri bedellerin çok yüksek olmasıdır. Arıtma tesislerinde işletme maliyetlerinin yaklaşık yarısı çamur bertarafından kaynaklanmaktadır. Çamurun miktarının azaltılması için kurulabilecek çamur kurutma tesisleri yurt dışındaki firmalar tarafından yapıldığından, tesisin yatırımı için çok yüksek fiyatlar verilmekte, bu tesislerin enerji giderlerinin yüksek olması nedeniyle işletme maliyetleri yüksek olmaktadır. Kurutma tesisi kuran ve yaş çamuru kurutarak yakıt olarak kullanacak olan çimento fabrikalarında atık ısı bulunması ve bu nedenle işletme maliyetleri düşük olmasına rağmen bertaraf için çok yüksek bedeller istenmektedir.
Çamur kurutulduğunda kalorifik değeri olan bir yakıt haline gelmesine rağmen çamuru alternatif yakıt olarak kullanma izni olan çimento fabrikalarından bu işlem için dahi yüksek fiyatlar talep edilmektedir. Yönetmeliklerde yapılan değişiklikler nedeniyle süreçler uzamakta ve belirsizlikler oluşmaktadır. Ülkemiz şartlarına uygun bertaraf yöntemlerinin araştırılması, maliyetlerin azalmasında ve uygulamadan doğacak sorunların en aza indirilmesinde fayda sağlayacaktır.”
Çalıştaya katılan diğer akademisyen ve çevre mühendisleri tarafından sanayilerdeki evsel, kentsel ve endüstriyel arıtma çamurlarının nasıl değerlendirilmesi ve kullanım alanları ile ilgili konular üzerinde duruldu.

3-) 2015 yılında, Nuh Çimento %90 kurutulmuş evsel atık çamur bertarafı için 100-120 TL almaktadır. İZAYDAŞ tehlikeli atık çamurunun yakma işlemine 650-450 TL/ton; düzenli depolamada tehlikeli arıtma çamuru için 260 TL, evsel çamur için 220 TL/ton almaktadır.
 
Çevre izin işlemleriniz için size en yakın geri kazanım/bertaraf firması ile karşılıklı sözleşme yapıp sisteme yükleme yaptığınızda bir problem ile karşılaşmazsanız.
Uygulamada yasal olarak çamuru toprağa sererek kurutma yapamazsınız. Çamuru beton bir zemin üzerinde bekletme yapabilirsiniz. Biriktirip lisanslı firmaya gönderebilirsiniz. Yakınlarda belediyelerin düzenli depolama tesisi var ise iletişime geçebilirsiniz.
Fakat genel olarak göstermelik lisanslı tesislere birkaç defa gönderim yaparlar, geri kalan çamuru ilçe belediye çöp deponi alanına dökerler.
 
@umur421
Merhaba. Arıtma çamurunun tarımda kullanılması konusunda yönetmeliklerimiz çok sıkıdır (toprağın dahi analizini yapmanız gerekiyor). Arıtma çamurlarının çok iyi stabilize edilmesi gerekmektedir. Ayrıca dünya çapındaki akademik çalışmalar arıtma çamurlarında hala insana ve çevreye etkilerinin ne boyutlara ulaştığı çözülememiş zararlı kontaminantların olduğunu söylemektedir. Tarımda kullanım işi size hayli emek ve zaman harcatır. Çamur miktarı az olduğu için de yakma veya kurutma tesisi kurarsanız mali açıdan uygulanabilirliği olmayacaktır böyle tesislerin. Solar kurutmayı ise tavsiye etmem çünkü kış şartlarının zorlu geçtiğini yazmışsınız. Zorlu şartlarda iyi bir solar kurutma elde etmek için dünyada kendini ıspatlamış firmalara bu seraları kurdurmanız gerekir. Bu da oldukça yüksek yatırım maliyeti demektir. @İrem Bengisu Erol 'a katılıyorum. En pratik çözümler bir çimento fabrikası veya çamur alma yetkisi olan bertaraf firması ile anlaşmaya varmaktır. @umur421
 
Final use of sewage sludge in EU countries [1] :
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


Screen-Shot-2017-08-18-at-12.20.18.png

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


@EminCalbay

Haklısınız, yakma kolay bir çözüm gibi görünüyor, maliyetini bilemiyorum bir de hava kirliliği konusunu bilmiyorum, toprakta kullanılamayacak kalitede olan çamuru yakmak bir zarar verebilir mi? Çok ülke yapıyor, zararı yoktur.

Ancak, 10 yıl sonra küresel ısınma çok arttı diyerek CO2 giderme fabrikaları kurulur mu acaba?

Gübre değeri olan, kullanılabilecek Bir maddeyi yakmak iyi bir şey midir?

World’s first commercial CO2 removal plant begins operation
climeworks-carbon.jpg

MÜHENDİSLİK bu işte.....

Gebald said his team installed 18 carbon dioxide collectors on the roof of a garbage incineration plant outside Zurich. Powered by wasted heat from the incinerator, the collectors use fans to suck ambient air into filters, which absorb carbon dioxide. The filters are heated and the carbon dioxide is removed and piped into nearby greenhouses, which will use 900 metric tons of captured carbon to grow crops each year....
 
Ne yazık ki iklim değişikliği çağımızın bir gerçeği ve insanlığın karşılaştığı en ciddi global tehdit diyebilirim. Bu tehdidin oluşmasında sosyolojik gelişimizizden tutun, ekonomi sistemimiz ve hatta değer algılarımızın bile etkisi var. Arıtma çamuru içerisinde bulunan karbon IPCC tarafından biyojenik olarak adlandırılmakta. Yani fosil olmayan, halihazırda biyolojik karbon dönügüsünde yer alan karbon... Dolayısıyla fosil yakıtlar yerine arıtma çamuru enerji kaynağı olarak kabul edildiğinde çamurdan kaynaklanan CO2'nin iklim değişikliğine katkıda bulunmadığı raporlanmaktadır. Yakma sistemlerinde çok parametre vardır. Avantajlı olup olmadığı konusunda detaylı incelemeler yapılmalıdır ancak; araziye serme, tarım alanlarında kullanma, çöp sahalarında bertaraf etme gibi yöntemler çevreye ve insana zarar verme riski daha yüksek yöntemlerdir. Örneğin, iyi stabilize edilmemiş arıtma çamurlarında endokrin bozucu hormonların olduğu yakın tarihimizde keşfedilmiştir. Bu bilimsel keşif sonrasında tarımda çamur kullanmak sağlıklı görünmemektedir. Çamurun gübre değeri kadar enerji değeri de vardır. Üstelik yaktıktan sonra forfor geri kazanımı ile gübre değerini geri kazanabilmekteyiz. Bu bahsettiğim teknoloji hala gelişmeye açıktır.
 
@Mustafa Bolat

ilginç, YAPABİLİRLER ise zengin olurlar.....
* Today, about 60% of the sewage sludge in the United States is already spread on fields and forests as fertilizer. But there are concerns it poses contamination risks from toxic chemicals and pathogens, a subject Peccia’s lab studies.
* A Swedish treatment plant is testing the feasibility of making bioplastics from wastewater.
 
ben erzurumdayım, 1000 kişilik paket aat var 2013 yılından beri hiç çamur alınmamış, yeni başladım ve çamur almam gerekiyor. çamur analizi yaptırmalı mıyım ve çamuru alan lisanslı firmalar var mı bu civada? teşekkürler
 
@sagol2535

Merhaba,

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
adresinden arıtma çamuru kodunuz ile arama yapabilir ve lisanslı firmaları görebilirsiniz. Muhtemelen 19 08 05 kodu ile vereceksiniz. Erzurum'da yok bu kodla verebileceğiniz bir firma. Ama yakın çevrede arama yaptırabilirsiniz. Çamurunuz düzenli depolamaya gidecekse, analiz gerekmekte. Analiz sayesinde kaçıncı sınıf düzenli depolamaya uygun olduğunu öğrenebiliyorsunuz.
 
Merhaba,
Arıtmamızda oluşan tehlikesiz ve 19 08 05 kodlu arıtma çamurunu kendi aracımızla (belediye aracımızla) lisanslı firmaya göndermeyi planlıyoruz. Kantar fişi, atığın şoföre teslim edildiğini bildiren tutanak, çamurun tehlikesiz olduğuna dair yazımızı da şoföre teslim edeceğim.
Bu durumu daha evvel yaşayan arkadaşlar var ise eğer; başka dikkat etmem gereken bir durum var mı acaba?
Teşekkürler.
 
@İrem Bengisu Erol

Kilogram ne kadar? 50 KG kadar gönderim yapabiliyorsunuz. Kantar fişi dışında irsaliye de gerekiyor. Ayrıca birçok firma elden atık alırken ödemeyi nakit alıyorlar. Eskiden UATF dolduruluyordu, şu an MoTAT sisteminde nasıl yapılıyor bilemiyorum.
 
@Cem Yılmaz

Tehlikesiz atık çamurumuz. Motattan bağımsız. 50 kg şartı da yok, tehlikesiz çünkü. Belediyelerde irsaliye kullanılmadığı için onun yerine tutanak tutuluyormuş.
 
@İrem Bengisu Erol
2016 ve 2017 yıllarında aynı atık kodu için Ekolojik Enerji Çorlu Şubesi mesajda bahsettiklerimi talep etmişti :rolleyes: Hatta atık kodu tehlikesiz olduğu hâlde UATF kestirildi.
 
Üst