• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Arıtma Çamuru Depolama hususları hk.

Burcu D

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
7 Kasım 2012
Merhaba,
Fabrika içerisinde (atık alanında) arıtma çamurunu depolamak için Bakanlığın istemiş olduğu şartlar nelerdir? Depolama alanı özellikleri nasıl olmalıdır?
 
Bu dosya işinizi görecektir. Fiziki şartlar, Geçici Depolama Sahaları için standarttır.
 

Ekli dosyalar

  • TEHLİKELİ ATIK DEPOLAMA SAHASI FİZİKİ ŞARTLAR.pdf
    390.6 KB · Görüntüleme: 62
Teşekkür ediyorum Cem bey, Uğur bey..

Elimdeki mevcut çamur şuan kuru durumda, ilgili firmaya gönderim süresine kadar likra tabakalı çuval içerisinde tutuyoruz bu muhafaza şekli doğru mudur?
Yazılarda belirtildiği üzere zemin betonarme yapıdadır bunun haricinde üzerine çuvalları yerleştirebileceğimiz yaklaşık 10 cmlik tahta ve metal paletlerimiz mevcut, gerek var mıdır buna?
 
@Burcu_

Öncelikle çuvalların fotoğrafını alabilirsem o konuyla ilgili daha sağlıklı yorum yapabilirim. Genellikle firmalar Big Bag çuvallarda tutuyorlar, sanırım sizinki de ona benzer özellikte.

Normalde ilk çekilen çamur içerisinde su da ihtiva ettiğinden dolayı, nerede tutarsanız tutun içerisindeki suyu sızdıracaktır. Bu sızmanın önüne geçmek adına metal paletlerin üzerinde, nispeten sepet ya da tencere şekline benzer şekilde bekletmeniz sizin için daha iyi olacaktır. Atık sahanızda kör kuyu ya da dökülmelere karşı arıtma tesisine gidecek bir gider bağlantısı var mıdır? Çünkü önemli şartlardan birisi de bu. Genel olarak listeyi tekrar yazayım, kontrol sağlarsınız:

1- Atık sahasının çevresi ve üst kısmı kapalı olmalıdır.
2- Zemin geçirimsiz olmalı ve dökülmelere karşı kör kuyu/arıtma bağlantısı bulunmalıdır.
3- Atık sahasının giriş-çıkış kısmında set olmalı, böylece taşma ve dökülmelerde hiçbir şekilde dışarıyla temas oluşmamalıdır.
4- Atık sahasında, atık defteri ve etiketler bulunmalıdır. Atık sahaya girdiğinde etiket doldurulmalı ve deftere işlenmelidir. Defterde atık kodu, atık adı, giriş tarihi, miktarı, çıkış tarihi, imza ve atığın verildiği firmaya ait bölmeler bulunmalıdır. Etikette de yine atık kodu, adı, giriş tarihi ve miktarının bulunması gerekmektedir. Örnek olması açısından, atık defteri hazırlamak isterseniz, ekteki Excel sayfasından 10 tane çıktı alıp bir dosya oluşturmanız işinizi görecektir.
5- Atık sahasında tabela sisteminin olması ve tüm atıkların, ilgili tabelanın altında biriktirilmesi gerekmektedir.
6- Atık sahasının sorumlusunun bilgilerinin yer aldığı, sahanın girişine takılacak 1 adet tabela bulunmalıdır. Sahanın kapısı sürekli kilitli olmalı, anahtarının da sorumlu kişide bulunması gerekmektedir.
 

Ekli dosyalar

  • AYLIK ATIK ÇIKIŞ TABLOSU.xlsx
    17.1 KB · Görüntüleme: 28
Atık sahası arıtma tesisine biraz uzakta bu durumda yalnızca kör kuyu yeterli midir? Şuan için tesiste çamur çıkmamakta vidanjörle çekim yapıldığı takdirde çamur eldemiz oluyor ama ilerleyen aylarda kimyasal+biyolojik bir arıtma tesisi projemiz mevcut, bu sebeple miktarda artış olacaktır.
Big bag çuvallar kullanmıyoruz uygun mudur bilemiyorum ama piyasada yer alan normal beyaz çuvallarda muhafaza ediyoruz.
 
Arkadaslar Evsel nitelikli tehlikesiz arıtma çamurlar inin geçici depolama alanlarında tutmak için izin almam gerekir mi ? Geçici depolama alanı özelliklerinde bir alan yapsam ve arıtma çamuru nu %30 kurulukta depolayabilir miyim? Tehlikesiz atıklar için izin alınmıyor biliyorum. Ancak yönetmelikte geçici depolama alanları için izin alınır diyor tehlikeli ve tehlikesiz olarak ayirmamis. Yardımcı Olur musuz yönetmelik metni olarak.
 
@Gülçin Doğan

Yönetmelikte geçen ibare, aylık 1 ton ve üzeri ya da yıllık 12 ton ve üzeri atık çıkaran firmalar için geçerli. Bu miktarın altında ise "Geçici Depolama İzni" almanız gerekmiyor. Ancak yine de depolama yaptığınız sahanın fiziksel şartlarının da uygun durumda olması gerekiyor.
 
Üst