• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Arıtma çamuru soru?

Neslihan Öztürk

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
9 Şubat 2011
arkadaşlar,gıda üreten bi fabrikanın biyolojik arıtmasından çıkan çamurun düzensiz depolama sahasına dökülmesi ne kadar doğrudur?belediye buna izin vermiyor,dökülebilmesi için yapılması gereken işlemler nelerdir?

bu konuda bilgisi olan arkaşlardan cevap bekliyorum.

teşekkürler iyi çalışmalar.
 
Gıda olarak bir ayrım yok bildiğim kadarıyla katı madde oranına bakılıyor. (Çamur içeriğinde tehlikeli madde yok ise) Çamur susuzlaştırmadan sonra yasal değeri sağlarsanız verilebilir.
 
Merhaba Neslihan Hanım.Herhalde düzenli depolama sahası demek istediniz.Eğer çamurunuz tehlikeli atık sınıfına girmiyorsa,konu ile ilgili şu an yürürlülükte iki adet yönetmelik bulunmaktadır.Birisi katı atıkların kontrolü yönetmeliği diğeri de atıkların düzenli depolanmasına dair yönetmeliktir.Katı atıkların kontrolü yönetmeliği madde 28 e göre çamurunuzun katı madde içeriğinin %35 olması isteniyor.Ama depolama sahası işletmecisi insiyatif kullanarak %25 katı madde içeriğine kadar kabul edebiliyor.Atıkların düzenli depolanmasına dair yönetmelik geçici madde 4 e göre arıtma çamurunun katı madde içeriği %50 istenmektedir.Kuvvetle muhtemel en son çıkan yönetmelik olan atıkların düzenli depolanmasına dair yönetmelik uygulanacaktır.
 
Hayır mehmet bey düzensiz depolama dedim. bulunduğum yerde henüz düzenli depolama sahası yok buyüzden düzenli depolamaya gönderilecek çamur için yapılması gereken işlemler düzensiz depolama içinde gereklimidir daha çok bunu merak ediyorum. Teşekkürler iyi çalışmalar
 
Neslihan Hanım, düzensiz depolama dediğiniz belediyenin uygun gördüğü bir alana atıkların gelişigüzel bırakılmasıdır. Belediye Kanunu'nun ' Katı atıkların toplanması, taşınması, ayrıştırılması, geri kazanımı, ortadan kaldırılması ve depolanması ile ilgili bütün hizmetleri yapmak ve yaptırmak' maddesi gereğince katı atıkların bertarafından sorumludur. Uygun alanlara düzenli depolama sahaları kurmaları gereklidir. Ancak ülkemizde her belediyenin ya da ilin düzenli depalama alanı mevcut değildir. Arıtma çamuru atığı olan fabrika ya da kurumlar yönetmelikte belirlenen özellik ve sınıflarına göre uygun bertaraf tesislerinde işlem görmeli ya da depolanmalıdırlar. Arıtma çamuru alımı yapan düzenli depolama, kurutma-yakma, kompostlaştırma tesisleri mevcuttur. Düzensiz depolama (Vahşi depolama) adı üstünde herhangi bir kanun ya da yönetmelik esaslarına uygun nitelikte yapılmadığı için buraya gelen atıkların da herhangi bir yönetmelik ya da kriteri sağlamaları beklenemez. Belediye kendi atıklarını düzenli depolama yapması gerekirken, depolanması için arıtma çamuru kabul etmesini beklemek doğru bir düşünce olmaz diye düşünüyorum.
 
Neslihan Hanım zaten vahşi depolama kanunsuz bir iş!!!Vahşi depolama sadece kanuni açıdan değil etik açıdan da yanlış.Toprağı,yüzeysel ve yeraltı sularını kirletiyor.Fabrikanın bulunduğu belediyenin düzenli depolama sahası yoksa arıtma çamurunu kabul edebilecek teknik altyapıya sahip bir belediye veya özel düzenli depolama sahasına gönderebilir yada çevrenizde atık yakma lisansı olan bir çimento fabrikasına veya yakma tesisine ek yakıt olarak gönderebilirsiniz.Tabi başka nihai bertaraf seçenekleri de vardır.Yaygın kullanılanlardan bahsettim.Artık bu işler maliyet meselesi,size en uygun olanını seçersiniz.
 
merhabalar; proses niteliğine göre çamurunuz büyük ihtimalle tehlikelia tık sınıfına girmeyecektir.arkadaşalr dediği gibi bu durmda katı madde oranı baz alınarak il çevreden kullanım izni alırsanız arazidede depolayabilirsnz.bu durumda iyi bir susuzlaştırma üniteisne veya alternatif kurutma sistemine ihtiyaç duyulabilir.
bence arıtma çamurunun düzensiz depolama alanına göndermektense şartlarını iyileştirip arazide kullanmak daha yararlı olacaktır.bölgenizde toprak analizi yaptırıp çamurunuzun da analiziyle birlikte karşılaştırısanız sanırım elinizde üzerinde durulabilecek ; toprak verimliliğini arttırmaya yönelik güzel bir proje ortaya çıkacaktır.şahsen ben belediyenin yerinde olsaydım düzenli ve değil arıtma çamuru almaz bu yönde kullanılması için zorlardım..
 
Üst