• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Arıtma çamuru?

Merve Mataracı

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
14 Ekim 2009
Eloksal tesisimizin atıksu arıtma tesisi çamurlarının analizini yaptırıp il çevre ve orman müdürlüğüne gönderdik.Tehlikesiz atık olarak muamele görecek atıklar sınıfında yer aldığını söylediler.Belediye alabiliyormuş ama çamurumuzun özelliklerine göre almayabilirmişte.Dilekçe hazırladım belediyeye proses akım şeması ve çamur analiz sonuçlarıyla birlikte göndereceğim.Ancak çimento fabrikaları çamuru enerji olarak kullanabiliyormuş, çamurumuzu onlara verirsek yine para ödemek zorunda kalır mıyız yoksa ücretsiz alabiliyorlar mı.Düzenli depolama tesisleri yüksek mevlalar istiyorda.Şimdiden teşekkürler.
 
Çimento tesislerini arasanız daha doğru bilgi alırsınız. Bu o kurumların bakış açısına bağlı eğer enerji hammaddesi olarak görüyorlarsa size para öderler yok adamların atıklarını uzaklaştırıyoruz derlerse siz para ödersiniz. Arayıp düzenli depolamayla ilgili fiyat karşılaştırması yapmanız en iyisi olacaktır.
 
Bu siteye ilk mesajım bu, merhabalar. Arıtma çamurlarını hammadde olarak görüp satın alacak veya herhangi bir ücret talep etmeyecek çimento fabrikaları var mıdır?
 
Kuru madde oranı ve enerji değeri yük****e onlar satın alıyorlar,fakat diğer türlü yine belli bir ücret alıyorlar.Onlarla görüşmek daha doğru olur diye düşünüyorum.
 
Çimento fabrikaları, çamur kuruluk değeri %85 üstünde olmasa kabul etmiyor.Bu değeri yakalamakta oldukça zor bir durum olduğundan mantıklı olan uygun deponi sahasına çamurun verilmesidir.Kireç ile muamele görmüş çamur zaten %35 kuruluk seviyesine yaklaşıyor.%35 kuruluktaki çamuru da her deponi rahatlıkla kabul eder.
 
Hatta bu yüzde 26 Mart 2010 tarihinde çıkan yönetmelikte geçici maddede yer alan kabul edilme yüzdesi 50 olmuştur.
 
Evet %50 oldu.Fakat, çamurun stabil hale gelmesi olayında kireçleme işlemi aslında birazda avunma olayı, çünkü; kireçleme ile çamurun katı madde içeriği arttırılıyor ve hali ile kuruluk atmış oluyor. Bu işlemi kil ile yapmak yada başka bir malzeme ile yapmak da mümkün, ama kirecin özellikle tercih edilmesi galiba birazda temizliği simgeliyor olması olsa gerek :)) türküyede arıtmalarda belli aşamaya gelindi ve artık arıtma tesisleririnin gerçek yüzü olan arıtma çamurları çok kafa yoracağa benziyor.
 
@spartanofwarcraft

Arıtma çamurunun düzenli depolanması

GEÇİCİ MADDE 4 – (1) Atık Yönetimi Genel Esaslarına İlişkin Yönetmeliğin EK-IV’ünde tehlikesiz olarak sınıflandırılan arıtma çamurlarının, Ek-2’de verilen diğer tüm parametreleri sağlaması, ağırlıkça en az %50 kuru madde ihtiva etmesi, ön işleme tabi tutularak kötü kokunun giderilmesi ve atığın kararlı hale getirilmesi kaydıyla II. Sınıf düzenli depolama alanına kabulünde 1/1/2015 tarihine kadar Çözünmüş Organik Karbon (ÇOK) limit değerine uygunluk aranmaz.
 

Ekli dosyalar

  • Atıkların düzenli depolanmasına dair yönetmelik.doc
    421 KB · Görüntüleme: 95
Arıtma çamuru belirli bir kuruluk oranına çıkartıldığında (kurutulduğunda) çimento fabrikaları ikincil yakıt olarak kullanabiliyor. Yani ücret ödeyerek alıyor. Ama bazı fabrikalar (bu şirketin yaklaşımına ve politikasına göre değişmekte) bertaraf ettiğini söyleyerek üzerine para istiyor. Tabi kuru çamur daha iyi yandığı için yaş çamur kekine göre daha düşük ücret talep ediyorlar. Çamur, kurutulduğunda kütlesel olarak %50-%75 oranında azaldığı da gözönünde bulundurulmalı tabii...
 
Yenal Bey,
Dediğiniz gibi onların tabiriyle kaliteli çamur ise ücret ödeyerek alınıyor diye biliyordum,fakat şu ana kadar ücret ödeyerek alan firmaya rastlamadım.Araştırmam eksik kalmış olabilir.Eğer bulunduğunuz bölgede böyle bir firma biliyorsanız yardımcı olursanız sevinirim.
 
Merhabalar

Lisanslı bertaraf / geri kazanım tesisinin bölge sorumlusuyum,firmamız geri kazanım yöntemlerinden R1 ve R12 işlemini uygulamaktadır, bizzat bu işin içerisinde bulunduğum için bende yorumlarımı katmak istedim, öncelikle net bir şekilde sunu ileteyim , bugüne kadar arıtma çamuruna ,geri kazanım veya düzenli depolama işlemi uygulayan firmaların hiçbiri bu malzemeyi ücret karşılığında almaz, çünkü proses öyle bahsedildiği gibi kolay değil, çamur kurutmanın tek avantajı vardır oda tonajının düşürülmesidir, su oranı yüksek yanmaz,su oranı düşük yanar v.s yorumlara hiç gerek yok, fiyatlandırmada önemle vurgulamak istediğim, sayın meslektaşlarımın atladığı en önemli konu, tonajdır, bertaraf/geri kazanım firmaları çamurun .....ton/stok parametresine göre fiyat verir bu oran ne kadar yüksek ise fiyat o kadar düşük olur.

Not: Tuğba hanım bulunduğunuz il, sektör, çamurun su anki tonajı ve paketleme şekli konusunda bilgi verirseniz yardımcı olabilirim,

Saygılarımla

Savaş KOLAY
Çevre Mühendisi
Tel. 0541 364 37 81
 
bulunduğunuz ilde belediyeye verebilirsizniz cüzi bir miktara :) bi camur tankı yapmanızı tavsıye ederım burada camuru cekerek bırıktırırsınız yılda 1-2 kere beledıyeye tutanak karşılığı verebilirsiniz kolay gelsın iyi çalışmalar
 
savaş bey peki 1500 kg ile 7500 kg'lık bir tonaj arasında nasıl bir fiat farkı oynar. Bunu sormamın amacı arıtma tesisimden çıkan çamurun min. max. ağırlıkları olmasıdır.
 
Ekolojik Enerji olarak bu çamurların bertarafını gerçekleştirebiliryoruz, biz gazlaştırma reaktörümüz var ve 900 ile 1200 derece sıcaklıkta bu çamurları gazlaştıryoruz, ve çıkan gazı yakarak elektrik üretimi gerçekleştiryoruz,
çıkan çamurların miktarlarını benimle paylaşırsanız yardımcı olmaya çalışırım,
Saygılarımla.
 
arkadaşlar hazır beton tesisinde arıtma tesisinden kaynaklı arıtma çamurlarının belediyeden bertaraf için yer istiyorlar prosedür nedir harfiyat ve yıkıntı atık yerine mi kabul edilir bilgilendirme yaparsanın çok sevinirm teşekkürler
 
arıtma çamurları bulunan havuzlarda çamur homojenliğini sağlamak için karıştırıcı kullanan var mı?
 
Merhabalar herkese, Tez çalışmam var ve bir İnşaat Mühendisi olarak Saygıdeğer Çevre Mühendisleri arkadaşlardan bana Arıtma çamurları konusunda yardımcı olabilecek biri var mı?
 
@Rasim AHMETOĞLU
önce internetten, ingilizce de arayın, sonra detay sorun. Kolay gelsin.

@Yasemin Uzuner homojenlik... niye?

Türkçe kaynakların çoğu Bakanlığı ait raporlar ve çimento ile ilgili raporlar idi, ben baktığımda.

""uygun bir yerde" çamurdan Biyogaz tesisi kuran cesaretli bir girişimci İyi para kazanabilir mi? büyük şehirlerin Biyogaz Tesisleri sınırlı olsa gerek

Çimentoda yakmak daha mı ucuz?
 
Üst