• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Arıtma Çamurunu Ürün olarak gösterme

Akça Turan

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
8 Ekim 2016
Firma
-
Merhabalar;

Arıtma çamurundan çıkan atığı göndereceğimiz firmanın lisansı olmadığı için atık olarak gönderemiyorum. Bu atığı ürün olarak göstermek istiyoruz. Bununla ilgili mevzuat veya yönetmelik bulamadım. Yardımcı olursanız sevinirim.

İyi çalışmalar,
Teşekkürler.
 
Arıtma çamuru tehlikeli atıklar sınıfında. Sığır gübresi ve arıtma çamurundan metan üretimine ilişkin çalışmalar yaptık mevzuatsal problemlerle karşılaştık projeyi Tubitak a sunduğumuzda arıtma çamurunun tehlikeli madde sınıfında yer aldığından problemin ilgili kurumlarla çözümlenip görüş yazılarının sunulmasını istemişlerdi.

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Arıtma çamurunun şuanda gübre olarak kullanılması , tarımda kullanılması için bakanlığın net bir tavrı yok. Çünkü arıtma tesislerine ve çamuruna güvenmemektedir. İstenilen analizler , yapılan çalışmalar doğrultusunda tarımda kullanılması konusunda örnek var mı bilmiyorum, ben göremedim.

Ama siz arıtma tesisinizden çıkan çamuru kuruluk oranını %90 seviyelerine çekerseniz doğayı daha az kirletmiş olursunuz , hatta bu kuruluktaki çamuru ( artık toprak gibi olmuştur) çimento fabrikalarına verebilirsiniz. Arıtma çamurlarının enerjisi , kömürün yanma enerjisinden daha yüksektir. Çimento fabrikaları bu yüzden alabiliyor. Tesisten çıkan %25-30 arıtma çamurunu %90 seviyelerine çekmek için de yatırım maliyeti gerekir. Solar sistemler ve yanma fırınları kullanılabiliyor. Çamurunuzu %90 seviyelerine getirip bu şekilde bertaraf edemiyorsanız , kurutma işlemi için kurulan ve sadece bu işi yapan firmalar var. %25-30 kurulukta olan çamurunuzu alıp %90 seviyelerine getiriyorlar, ücret karşılığı satabilirsiniz.

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

Bu yönetmelikte evsel ve kentsel arıtma çamurlarının tarımda kullanılması ile ilgili esaslar var .
 
Taha TuranMerhaba; Baya baya yasa dışı bir işe gireceğim, nasıl bir evrakta sahtecilik yapayım gibi birşey bu. LİSANSI OLMAYAN TESİSE ATIK VEREMEZSİNİZ. Bir atığı ÜRÜN olarak göstermenin yolu yordamı var. O yolların dışı , YASADIŞILIKTIR. Lisans almak için uğraşan para döken, işini hakkıyla yapan adamlara, bu evrakları almak için dişini tırnağına takan insanlara yazık değil mi? ALAN FİRMA demek ki bunu herkese yapıyor. Sizden de bunu talep etmiş. RESMEN ÜLKENİN CİVİSİ ÇIKTI.
 
Yayınımız yayınlanınca inşallah tarımda kullanılabilirlik teyidini yapmış olacağız bazı analizlere daha ihtiyacımız var elbette içeriğindeki azot ve karbona ilişkin değerlendirmemiz bu konuda net karar vermeyi sağlayacaktır diye düşünüyorum.
[automerge]1602052883[/automerge]
Yanlış anlaşılmasın ki herhangi bir kişi veya firma ile çalışma söz konusu değil tamamen akademik yayın ve değerlendirme çalışması yürütülmektedir. Bilimsel veri ve deneyimlerle üzerine konuştuğumuz hususların çözümlenmesi için kaynak olacağını umuyorum.
 
Üst