• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Arıtma Çamurunun Alternatif Hammadde Olarak Kullanılması

Ceren A.

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
17 Temmuz 2017
Şehir
İzmir
Firma
Enerji
Merhabalar ;
Tesisimizde oluşan artıma çamurlarını alternatif hammadde olarak başka bir firmaya vermeyi düşünüyoruz. Bu kapsamda atılması gereken adımlar nelerdir? Yardımcı olabilir misiniz?
Teşekkürler
 
Merhaba,
Bildiğim kadarıyla bu çamurlar sizin atıklarınız.
Dolayısıyla atık çıkışı olarak verebilirsiniz.
Tabiki alacağınız firmanında bununla ilgili lisansı olması gerekir.
Farklı bir yöntem varsa bilgim yok maalesef ama atık olarak çıkaracaksınız.
 
Atığınızın kodunu belirleyin alternatif hammadde tebliğinde hammadde olarak kullan biliyor mu bakın, daha sonra bölgede verebileceğiniz tesis bakın, çimento fabrikalarına öncelik verin derim
 
Arıtma çamurları bakanlık tarafından alternatif hammadde kullanımı izni verilmektedir. ama bu işlem arıtma çamuru özelindedir. her firmanın çamuru için tebliğ kapsamında izin veya görüş alınması gerekmektedir.

Alternatif hammadde kullanımına ilişkin genel ilkeler
MADDE 13 – (1) Alternatif hammadde kullanacak tesisler, Bakanlığa bu Tebliğin 14 üncü maddesinde belirtilen bilgi ve belgeler ile başvuru yaparak, alternatif hammadde kullanımı için onay almakla ve Bakanlığa kayıt olmakla yükümlüdür.
(2) (Değişik:RG-13/4/2017-30037) Çimento, beton, kireç, tuğla, kiremit, seramik ve demir-çelik üretimi yapan tesisler Bakanlıkça uygun görülen atıkları alternatif hammadde olarak kullanabilir. Ayrıca akaryakıt üretimi yapan rafineriler ise akaryakıt atıklarını alternatif hammadde olarak kullanabilir.
(3) Atıklarını alternatif hammadde kullanımı amacıyla Bakanlıktan onay almış tesislere verecek işletmeler, atık beyan formunu her yıl takip eden yılın en geç Mart ayı sonuna kadar bir önceki yıla ait bilgileri içerecek şekilde Bakanlıkça hazırlanan çevrimiçi programı kullanarak doldurmak, onaylamak, çıktısını almak ve beş yıl boyunca bir nüshasını saklamakla yükümlüdür.
Başvuru işlemlerinde sunulacak bilgi ve belgeler
MADDE 14 – (1) Alternatif hammadde kullanacak tesislerin, başvuru işlemlerinde aşağıdaki bilgi ve belgeleri sunmaları zorunludur:
a) Alternatif hammaddenin üreticisi olan tesisin iletişim bilgileri, tesise ilişkin proses, atığın prosesin hangi aşamasından kaynaklandığı, miktarı ve atık kodu.
b) Alternatif hammadde olarak tesise kabul edilecek atıkların fiziksel ve kimyasal özelliklerini gösterir analiz raporu.
c) Alternatif hammadde kullanacak tesislerin proseslerine ilişkin bilgileri ve prosesin alternatif hammadde kullanımına uygun olduğunu gösterir kurumsal akademik rapor.
ç) Alternatif hammaddenin prosesin hangi aşamasında ve ne amaçla kullanılacağı.
(2) (Ek:RG-13/4/2017-30037) Bir sektöre ait proseste, bir atığın alternatif hammadde olarak kullanımına yönelik hazırlanmış olan kurumsal akademik rapora göre tesise izin verilmesi halinde, aynı sektördeki aynı prosese sahip tesislerin aynı atık kodu için başvurularında birinci fıkranın (c) bendinde yer alan bilgi ve belgelerin sunulması zorunlu değildir.

Bu kapsamda vereceğiniz firmadan alternatif hammadde iznini talep edin. ve teyit için motat atık gönderimi işlemlerinden arıtma çamuru kodunuzu seçerek göndereceğiniz firmaya bakın. sistem üzerinden çıkıyorsa izni günceldir.
 
@katıger
Teşekkür ederim,firmadan çıkacak arıtma çamuru analizini akredite bir laboratuvardan yaptırmam yeterli midir? Tübitak mı yapıyor yoksa sadece?
 
Akredite firmalara da yaptırabilirsiniz . Tubitak dışında akredite firmalarda var diye biliyorum.
 
@Ela Ceren
ilden ile ve de arıtma çamurunun çıktığı tesisin faaliyet konusuna göre uygulamalar değişebiliyor. mağduriyet yaşamamanız adına bunun için en faydalı bilgiyi tesisin bulunduğu ilin çevre müdürlüğüne gidip çevre yönetimi şube müdüründen alabilirsiniz.
 
Üst