• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Arıtma Havuzunu işletmeye alma

A

Anonim (d7da)

Merhabalar herkese,
Arıtmada havalandırma havuzlarından birini bakıma almıştık. tamamen içerisi temizlendi ve difüzörler değiştirildi. tekrar işletmeye alırken nelere dikkat etmem gerekir? Diğer havuzlardaki bakterinin iyi olduğunu düşünmüyorum. çünkü siyah bir görüntü var ve imhoff baktığımda çok çabuk bir çökelme gözlüyorum. ayrıca yarım saat bekletme sonrası çamurda yüzeye çıkmalar başlıyor daha çok çökmesi gerekirken. havuza difüzörlerin biraz üstüne kadar su doldurup kontrol gerçekleştireceğim. sonrasında nasıl bir yol izlemeliyim, aşılama mı yapmam gerekir. önerilerinizi bekliyorum.
 
Aşılama da olabilir ama maliyetli ve uzun bir yol olabilir. Daha kestirme benzer sektördeki bir arıtma tesisinden çamur / bakteri almak daha mantıklı diye düşünüyorum.
 
KubilayDumanAslında aşılama derken de ne yapmam gerektiğini bilmiyorum. Tesise yakın aynı prosese sahip bir işletme yok diye biliyorum. Biraz konu hakkında tecrübelerinizi rica etsem. tüm aşamalar nasıl olmalı, ne oranda besleme yapılması gerekli, nasıl yapılmalı hangi noktadan vs. :) ya da nelerin hesaplanması gerekir.
ve tüm bu süreçlerden sonra gözlemlerimde nelere dikkat etmeliyim.
 
KubilayDumanpeki bu alacağım çamur sadece kendi atıksu karakterime benzer bi yerden mi olmalı? Bununla ilgili bilgileri forumdan okuduğumda genelde öyle olmalı demişler. bulamadığım takdirrde ya da varsa da bakterisini vermek istemezse başka firma.. :/
Bir de bu besleme aşamasından sonra hiç çamur çekmeyeceğim tabi dimi. havuz toplayana kadar
 
Diğer havuzdaki suyu birden bire bu havuza verirseniz sistem bozulabilir. Geri devir ve hamsu karışımını bu havuza vererek doldurun. Mevcut havalandırma havuzuyla bu havuz arasında bağlantı varsa kontrolsüz şekilde açılmasını önermem.

Diğer havuzun imhoff görüntüsünü paylaşır mısınız?
 
Adem PiştofoğluHavuzlar arasında bağlantı yok. Akr sistem. Diğer havuzdan çamur almayı çok istemiyorum çünkü bakteri ölü görünüyor verimli değil. Hatta bakteri oluşumunu verimli sağlayabilirsem bu havuzda, diğer havuzlarıda bakıma alıp bakteriyi buradan takviye yapmayı düşünüyorum.
imhoff görüntüsü aşağıdaki gibi.

Ekli dosyayı görüntüle 29351
 
Diğer mesajda yüklenmemiş. imhoff görseli. umarım şimdi gelir
1638877954497.png
 
Önceki cevapları görüntüle…
KubilayDumanBiliyorum. havuzu nasıl doldurduğumuzun bir önemi yok kısmına takıldım sadece. sonuçta o havuz dolacak ve bu sistem yoluna girmek zorunda. zaten işlemiyor diye ümitsizliğe kapılmamaktan bahsettim. bizlerde henüz yeni tecrübe ediniyoruz. kimse bilerek gelmedi. genel olarak sistem caydırıcı. meslektaş olarak, psikolojik olarak da birbirimizi desteklemeliyiz bence.
 
Anonim (0820)Bu tarz endüstriyel biyolojik atık su arıtma sistemlerinde gördüğüm kadarıyla genellikle nütrient dengesi sağlanamıyor. Giriş suyunuzdaki azot ve fosfor yetersiz ise bunu dışarıdan beslemelisiniz. O analizleri yaptırın üstüne konuşabiliriz. Fabrikanın tüm atık suyunu temsil eden homojen bir örnek aldırmaya çalışın. Anlık numune almayın. Umarım dengeleme havuzunuz vardır.

Diğer büyük sıkıntı ise oksijen ayarı ile ilgili oluyor. Forumumuzda da sıkça sorular geliyor; ancak havalandırma havuzlarında sürekli ölçüm yapan ve oksijen besleyen sisteme bağlı olan bir sensör yok. Bu olmak zorunda. Sizde durum nedir? Oksijen takibi ne durumda?

Havuzlarınıza canlılık kazandırmak için yapmanız gereken şey ekmek mayalamaktan farklı değil. Çok büyük bir havalandırma havuzu olduğunu zannetmiyorum. Mevcut çamuru uzaklaştırıp hazır bakteri kültürü kullanın. 20-40 litre kadar yeterli olur diye düşünüyorum. Nereden ve nasıl temin edeceğinizi anlatırım. Hazır bakteri kullanmak yerine başka bir yerin geri devir hattından aşı çamuru da alabilirsiniz. Aynı şey. Birisi hazır maya diğeri hamur haline gelmiş hamurdan alınmış maya :)

Nütrient beslemesini de doğru yaparsanız 1 ay içerisinde havalandırma havuzu çalışır hale gelecektir.
 
Adem Piştofoğluevett diğer büyük sıkıntıyı da buldunuz :D oksijenmetre alımı için çabalıyorum. hatta o alınmadan bu havuzu aktifleştiremem.
Bakteri kültürü ile ham suyu ilgili havuza alıp havalandırma yapacağım. tekrardan hamsu beslemesi yapmaya devam edecek miyim. ve nütrientler için kullanabileceğim şeyler neler olabilir? bakteri kültürü ve ham su aldıktan sonra işletmeye devam edip bahsettiğiniz parametreleri ölçtürüp öyle mi nütrient eklemeliyim?
 
Anonim (ede8)Bakteri kültürünü satan firmalar var. Ben de mevcutta işlettiğim tesisi devreye alırken hazır bakteri kültürü kullandım. 1000 m3 havuzu 20 litre bakteri ile canlandırdım. Çok pahalı bir şey değil. Firma önerisi yapabilirim.

İstediğiniz soruyu sorabilirsiniz, hepimiz yardım için varız.

İşlettiğiniz tesiste 2-3 ay su gelmiyorsa size bol şans diliyorum. Zor yanları olacaktır :) Ama ilk iş deneyiminiz ise iyi bir tecrübe olur.
 
Üst