• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Arıtma Havuzunu işletmeye alma

A

Anonim (d7da)

Merhabalar herkese,
Arıtmada havalandırma havuzlarından birini bakıma almıştık. tamamen içerisi temizlendi ve difüzörler değiştirildi. tekrar işletmeye alırken nelere dikkat etmem gerekir? Diğer havuzlardaki bakterinin iyi olduğunu düşünmüyorum. çünkü siyah bir görüntü var ve imhoff baktığımda çok çabuk bir çökelme gözlüyorum. ayrıca yarım saat bekletme sonrası çamurda yüzeye çıkmalar başlıyor daha çok çökmesi gerekirken. havuza difüzörlerin biraz üstüne kadar su doldurup kontrol gerçekleştireceğim. sonrasında nasıl bir yol izlemeliyim, aşılama mı yapmam gerekir. önerilerinizi bekliyorum.
 
Diğer mesajda yüklenmemiş. imhoff görseli. umarım şimdi gelir
1638877954497.png
 
Önceki cevapları görüntüle…
Anonim (f122)Evet önce havuzu hamsuyla doldurup bakteri kültürünü her gün bir miktar (hesaplarız) havalandırma havuzuna dökeceksiniz. Bu sırada ham su alacaksınız. Almasanız da BOİ bitene kadar iş görür. Ama almalısınız. Geri devir en yüksek kapasitede açık olacak. Yavaş yavaş havuz bakteri dolacaktır. Bu sırada eğer giriş suyunuzda yeterli N ve P yoksa dışarıdan azot ve fosfor takviyesi yapmalısınız. Azot ve Fosfor konusunda benim şu anda akademik bir yayına haline getirdiğim bir çalışma var. O bitince onu açıklarım :) Onun dışında sektörde genelde hazır zirai gübre kullanıyorlar. Fosfor için DAP, azot için Üre gübresi atıldığını görüyorum. Ancak çok sağlık mı diye sorarsanız bence değil. Üstelik maliyetli şeyler. Kullanımı çok basit olduğu için bunlarla başlayabilirsiniz. Farklı alternatifler forumdaki arkadaşlardan eminim gelecektir.

Bu arada yine bir tahminde bulunayım. Etrafınızda "şeker at" ya da "melas at" diyen insanlar olacaktır. Kulak asmayınız. Şeker BOİ yoksa yani ham su gelmiyorsa ihtiyaç halinde kullanılabilir. Ham su sürekli geliyorsa şekere hiçbir şekilde ihtiyaç duyulmaz. Bakterisi olmayan havuza şeker atarak canlandırılmaya çalışılmaz.
 
Adem PiştofoğluHam su girişi 2 3 ay kadar yok denecek seviyelere gelebiliyor, üretim kaynaklı. o aşamada ne yapılabilir pek bilmiyorum. 3 4 günde ancak havuzlara dengelemeden su alınabiliyormuş.
evet şeker, melas duymuştum. maliyetli olacağı için çok düşünmedim açıkçası.
o zaman havuzun bakımı tamamlanana kadar bakteri temini yapmaya çalışayım. sonra işletime alacağımız zaman yardımlarınızı rica edeyim hesaplar için, uygun olursa sizin için de.
son bir soru sorayım (son olacağını sanmıyorum ama:) ) Bakteri kültürünü aktif olarak satıyor mu firmalar. kısa bir araştırma yapmıştım pek ulaşamadım
 
Anonim (ede8)Bakteri kültürünü satan firmalar var. Ben de mevcutta işlettiğim tesisi devreye alırken hazır bakteri kültürü kullandım. 1000 m3 havuzu 20 litre bakteri ile canlandırdım. Çok pahalı bir şey değil. Firma önerisi yapabilirim.

İstediğiniz soruyu sorabilirsiniz, hepimiz yardım için varız.

İşlettiğiniz tesiste 2-3 ay su gelmiyorsa size bol şans diliyorum. Zor yanları olacaktır :) Ama ilk iş deneyiminiz ise iyi bir tecrübe olur.
 
hazır atıksu arıtımında konuyu açmışken şu sorumu da sorayım dedim :)
Belt press ile çamur susuzlaştırma yapıyoruz. poli kimyasalı kullanıyoruz. Bu susuzlaştırma işleminde press ten bakteri kaçışları oluyor ve çok siyah bir su çıkışı oluyor. Bu suyu arıtmaya verdiğimde su tamamen siyahlaşıyor. Hem poli içerikli olması hem de bu şekilde verilmesi arıtmanın verimini ne kadar etkiler? bunun için nasıl önlem alabilirim?
 
Anonim (47c8)Ama bunun miktarı çok azdır. Mevcut giriş debininiz %1-5 arasında değişir. Çamur susuzlaştırmadan çıkan suyu tesisiniz başına verilir. Bu süzüntü suyu normal kirliliğinizin üzerindedir ama ham atıksuyunuzla karışınca seyrelir debisi düşüktür. Arıtma verimini veya kirlilik konsant. ciddi bir şekilde artırması söz konusu değildir.
 
Önceki cevapları görüntüle…
Anonim (7361)o zaman susuzlaştırmadan çıkan suyu ham su gelene kadar dengelemede bekletin. Hamsu ile karışıktan sonra sisteme alın. Ayrıca sadece susuzlaştırmadan gelen süzün suyu gibi ufak bir debiyle tesisi nasıl çalıştırıyorsunuz. Ham su gelmez ise çamurda çekmezsiniz. Çamur çekmezseniz süzüntü suyunuzda oluşmaz ? Ayrıca 2- aylık ham su sıkıntı yaşıyorsanız sistemdeki bakterilerin hepsi ölür. Süzüntü suyundaki kirlilik hiçbirine yetmez ki
 
Anonim (d9a7)Evet. Teorik olarak imkansız değil ama pratikte imkansıza yakın olacaktır; çünkü para harcaman gerekir yaşatmak için. Harcatmazlar :) Senin ilk işin olduğu için bu zorlukları öğrenebileceğin bir fırsat olarak gör. Moral bozma. Benim de ilk işim böyle zorluydu. Zorluklar öğretici oluyor. Mükemmel işleyen bir tesiste işe başlasan hiçbir şey öğrenemezdin. Öyle düşün.
 
Anonim (47c8)Presten çıkan su kirli ise filtre bezleriniz özelliğini kaybetmiş olabilir. Yanlış bez kullanılıyor olabilir. Bezler en son ne zaman değişti mesela?

İşin doğası gereği yoğunlaşa yoğunlaşa prese kadar gelen çamur/çamurlu su aşırı KOİ içerir. Bu suyun preste tutulamadan geçip tekrar sisteme girmesi giriş suyunuzu bozar. Bu sorunla ben de karşılaşıyorum. Girişe giden bu sular biyolojik arıtmanın verimini düşürüyor. Deşarj suyunun renginin bozulmasına bile sebep verebilir.

Elinizde yedek filtre bezi var mı?
 
Önceki cevapları görüntüle…
KubilayDumanHaklısın, evet tabii ki debi önemli. Çok az geliyorsa söylediğin gibi etkisi pek hissedilmeyebilir.

Bizim tesiste de bazen çamur yoğunlaştırmadan çamur kaçağı oluyor giriş suyumuz berbat hale geliyor. Elbette üstesinden geliyoruz :)
Çamuru yönetmek > tesisin geri kalanını yönetmek bence. :)
 
Tesisi ana sorunu tesise sürekli giriş olmadığı için bakteriyi yaşatamıyorsunuz. Bu boş havalandırma havuzunuzu bakteri ile doldursanızda bir kaç ay sonra yine aynısı olacak. Biyolojik arıtma sürelik gerektirir. Sürekli bir kirletici girişi besi maddesi girişi olması lazım ki bakteri yaşasın. Bence en büyük temel sorun bu
 
Sisteminiz ardışık kesikli sistem sanırım. Bu sistemde kesikli olan debi girişi yada kirletici girişi değil. Yani normalde Bio-P , Havalandırma ve çökeltme havuzlarında ayrı ayrı yapılan işlemleri sırası ile tek bir havuzda yapma işlemidir
 
Üst