• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Arıtma maliyeti karşılaştırma

Murat Er

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
15 Aralık 2011
Firma
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü
kimyasal ve biyolojik arıtma yapan endüstriyel atıksu arıtımı yapan tesislerin yıllık ortalama maliyeti ne kadardır?
 
@MustafaKaptan
debi 75000 m3/ay ince ve kaba ızgara, kum, yağ tutucu, dengeleme havuzu, hızlı ve yavaş karıştırma, kimyasal çöktürme, aktif çamur, biyolojik çöktürme, çamur susuzlaştırma üniteleri var.
 
İşletme maliyeti hesaplamak istiyorsanız elinizde somut verilerin olması gerekir.Yalnız atıksu debisi ve ünitelerden yola çıkarak maliyeti hesaplayamazsınız.Ünitelerde hangi kimyasallar kullanılıyor hesaplamanız gerekir.Bunun için de atıksuyun karakteristiğini ve hedeflenen deşarj değerlerini bilmeniz gerekir. Daha sonrasında kimyasal sarfiyatını hesaplamalısınız.Buradan kimyasal maliyetine ulaşırsınız.Enerji ile ilgili maliyeti hesaplamak için ise tesisteki kurulu gücü hesaplayın.Motor güçlerinden ve günlük çalışma saatlerinden yola çıkarak enerji sarfiyatınızı belirleyebilirsiniz.Unutmayın her tesisin kendine özgü koşulları vardır.Bu yüzden genellemelerden uzak durmanızı tavsiye ederim.
 
Buna ilave olarak yedek parça,bakım,personel maaşları,analiz ücretlerini de işletme maliyetine dahil etmelisiniz.
 
@seelma
ben sadece ortalama değerler istiyorum. Ayrıntılı bilgiler istemiyorum. Bizim tesisimize şu kadar debi giriyor ve bize maliyeti şu gibi bir cevap gerekli. Tesisimdeki maliyeti biliyorum sorun onu hesaplamak değil.
 
evet geniş kapsamlı bir soru haklısınız. mesela bir yerde şöyle bir değer buldum, evsel atık suyun ortalama arıtma bedeli 0.4-0.6 dolar/m3 tür diyor. banada böyle bir değer lazım.
 
Üst