• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Arıtma Önerisi

onurdalici

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
9 Mayıs 2011
Firma
Akal Makina
Arkadaşlar sezonluk çalışan (2/12ay) bir salça fabrikasının desarj standartlarını sağlamak amacıyla bir arıtma yöntemi arıyoruz. Fabrikanın hali hazırda iyi çalışan bir fiziksel arıtma tesisi bulunuyor. Çıkış COD'si 512mg/lt
ph= 6.7.Firmanın günlük debisi 4000m[SUP]3[/SUP]/gün.
Firmanın biyolojik arıtma tesisi kurma gibi bir durumu finansal açılarından imkansız.Zaten yılda 2 ay çalışacaklar.Fikirlerinizi sunarsanız çok sevinirim.
Saygılarımla
Onur Dalıcı
 


Atıksuyunuz hakkında biraz daha detaya girebilir miyiz?
Giriş,çıkış KOİ,AKM,sıcaklık vs.., çıkışta deşarj standartları nelerdir?
Fiziksel arıtma tesisiniz hakkında kısa bir bilgi?
 
Cevap: Arıtma Önerisi

Akm 100 mg/lt nin altında standartları sağlıyor. Sıcaklık değişken fakat 30-35c arasında değişiyor. Ufak bir kum tutucu , kaba ve ince ızgaralar var. Kaba ızgara aralığı 10mm ince ızgarada 2mm. Çıkış standartı 150 mg/lt. Elimdeki tüm veriler bunlar.
 
Cevap: Arıtma Önerisi

Biyolojik arıtma olmadan nasıl olacak anlamadım? Fiziksel yöntemler COD gidermez ki. Biyolojik arıtma sistem maliyeti ile anaerobik reaktör maliyetinin karşılaştırın hangisi uygunsa onu uygulayın bence.
 
Cevap: Arıtma Önerisi

Çok eski bir gıda firması bu daha önce fiziksel arıtma kurup deşarj iznini almışlar bir şekilde.. ama deşarj izinlerinin süresi dolmak üzere bu yüzden izni yenilemek için COD yi düşürmeleri şart ve acil bir çözüm istiyorlar. Kimyasal arıtma çözüm olabilirmi bunu merak ediyorum?
 
Cevap: Arıtma Önerisi

Organik yüklemenin çok fazla olmadığını düşünüyorsan eğer ön arıtmada olduğu için yüzey altı akışlı bir sulak alan ile doğal arıtma sistemi kurabilirsin maliyetide çok ucuz. Bu sistemde bitkiler ile cod giderimi yapabilirsiniz. Salça fabrikasının yaz aylarında çalışacağını düşünerek sulak alanlarda sistem veriminin arttığını göz önünde bulundurursak ve ii projelendirilmiş ve bakımlı bir alanda yüzde 80 koı giderimi yakalaya bilirsin.

Sadece bir fikir..
 
Cevap: Arıtma Önerisi

4000 m3/gün lük bir debi için sulak alan bence çok iyi bir fikir olmaz, çünkü sulak alanlarda substratın parçalanma süresi çok uzundur. Buna maalesef çok geniş alanlar gerekir. Bu kadar yüksek debide bir atıksu için yapılacak en güzel şey en kirli üretim proseslerini tespit edip o bölgedeki atıksuları ayırarak onlara daha az maliyetli bir arıtmaya tabi tutmak gerekir. Geri kalan suyun tahmin ediyorum ki çoğu KOİ açısından sıkıntı yaratmayacak temiz sulardır. Onları ayırıp gerekirse kanalizasyona arıtmadan deşarj etmek sizin için en mantıklı çözüm olarak duruyor
 
Cevap: Arıtma Önerisi

Kimyasal çökeltim alternatifi ilk yatırım maliyeti açısından ve sezonluk çalışma açısından mantıklı bir çözüm olabilir.Bunun yanında kimyasal maliyeti ve aşırı arıtma çamuru bakımından sıkıntı yaşayabilirsiniz.Siz en iyisi bir jar testi yapın.Bakın kimyasal çökeltimle istediğiniz verimi tutturabiliyormusunuz.Tutturabiliyorsanız ve işletme maliyeti sezonluk çalışmaya göre mantıklıysa düşük ilk yatırım maliyeti açısından kimyasal çökeltim size uyar.Mevcut ünitelere hızlı karıştırma,yavaş karıştırma,çökeltim havuzu,kurutma yatakları ilave ederek min. yatırım maliyetiyle çözersiniz.Ya da arazi ganiyse yapay sulak alanlar en akıllıcası.
 
Cevap: Arıtma Önerisi

4000 m3/gün yüksek bir rakam, bence ilk önce su kullanımını azaltmaya yönelmelisiniz. az kirlenmiş suları sistemde yeniden kullanarak atık su miktarını azaltabilirseniz 2 aylık çalışma için stabilizasyon havuzu kullanmanız en ucuz çözüm olacaktır. 10 aylık bekleme sürecinde ek maliyet olmadan atık suyunuz standartları sağlayarak desarj edilebilir.
 
Cevap: Arıtma Önerisi

KOI azaltımız için fiziksel olarak suyu havalandırmayı deneyebilirsiniz % 10'lük (havalandırma süresine bağlı olarak değişir) bir azalım olabilir, diye düşünüyorum
 
Üst