• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Arıtma tesisi bakteri aşısı

Orhan Şeker

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
19 Ocak 2012
Firma
ÇAK TEKSTİL SAN. VE TİC. A.Ş. (LTB)
Merhaba arkadaslar BAKTERİ AŞILAMASI ile ilgili bir kaç sorum olacaktı ,

Q: 5000 m3/gün ,
Havalandırma Hacimi : 1250 m3
Biyolojik çökeltim hacmi : 600 m3

1. Tesiste biyolojik arıtımdan önce kimyasal arıtım bulunmakta.

2. Tesisimizde bakıma gittik ve sıfırdan bakteri ekimi yapıldı. Çamur hacim indeksi 400 olan bakteri çamurunda 120 ton alınarak aşılama yapıldı.

3. Havalandırma havuzunda şuan ÇO 5-6 mg/l arasında seyretmekte.

4. Bakteri aşılamasından bu yana 10 günlük bir süreç geçti.

5. Havalandırma havuzuna besi için günde toplamda 1 çuval üre ve 1 çuval şeker kullanmaktayız. Suile tankta karıstırıp havalandırma havuzuna dozajlanmakta.

En son mezurda görünen 1.5 satlik beklemede ; bakterilerin 10 ml çökeldi , 2 ml kadar askıda , 5 ml kadar su yüzeyinde bakteri gözlemlendi.
Bakteri az olduğundan ve yeni olduğundan dolayı çökelme hızı sanırım biraz yavaş. Besin için fosforik asit kulanmaya karar verdim günde 3 defa 2 şer litre serpme yapmayı dusunuyorum.Ayrıca invertör yardımıyla ÇO konsantrasyonunda azalmaya gidecem

Önerilerinizi ve bilgilerinizi esirgemezseniz sevinirim şimdiden teşekkürler.
 
fosforik asit kullanmak arıtma tesisinin pH'ını düşürecektir. fazla oranda kullanılması pH'ını aniden düşürecek olup bakteri yaşamasına uygun olmayan bir ortam sağlanmış olabilir.
 
Fosforik asit kullanımına daha geçmedim ve Fosforik asiti havalandırma havuzunu serpme seklınde verecem ve dedıgım gıbı gunde 6 lt ph ta sıkıntı yaratcagını sanmıyorum sadece bakterılerı beslemek için kullanacam.
 
bence ilk etapta hava miktarını artırabiliyorsanız onu deneyin. blower sistemi varsa çalışma süresini artırarak arıtmaya verilen hava miktarını artırmış olursunuz.
 
ÇO değeri 6 mg/lt dedim ve aalması gerektiğini düşnüyorum siz ne için artması gerektiğini düşündünüz ?
 
arıtma tesisi yeni devreye alındığı için bakteri üremesi hızlı olacaktır. bakteri üremesi hızlı olacağından ihtiyaç olan hava miktarı normaldeki hava miktarının üzerinde olması gereklidir.
 
Orhan arkadaşım,

Gelen atıksuyun tipi nedir, evsel midir. Atıksuyun kaliteside senin bakteri üremesini etkileyen faktörlerdir. Bence dengeleme havuzundaki atıksuyun karakteristik analizlerinide bu on günlük süreç içerisinde yapmış olsaydın fikir konusunda biraz net sonuçlara ulaşabilirdin. Kim bilir belki gelen atıksu yapısı üremeyi etkiliyordur, yeterli besin sağlamıyordur, o süreç içerisinde su kalitesinde değişkenlikler vardır veya ortam sıcaklığını istediğin seviyede tutamıyor olabilirsin gibi etkenler üzerinede değerlendirebilirsin.

Birde biyolojik arıtma tesisi aktif çamur miktarı ölçümlerini mezur ile değil de imhoff hunisi ile yapmanı öneririm. Daha kolay ve doğru yorumlayabilirsin.

Kolay gelsin.
 
Ph 6-9 arasında olması yeterli ÇO miktarı 2-4 arasında olmasıda bakterinin yaşamasına yardımcıdır.Diğer türlü şişkin çamur ve türevleri meydana gelebilir.Orhan arkadaşa katılıyorum gelen suyun karakteristiğine bakıp şu faaliyette ÇKM alımını imhoof unisinde bakıp boi5/N/p dengesini sağlamaya çalış 100/5/1 oranı bu faydalı olucaktır.Giren suyun koi sinden Boi 5 ide bulabilirsin sonrasın giren suyun azot fosfor oranını bulup üre ve dap takviyesini yapabilirsin.Ayrıca ortam sıcaklığı anlık olrakdeğişim gösteriyor mu ve ph anlık olarak değişiklikler gösteriyor mu buda bakterinin durumu için önemli bir kıstas
 
Fazla şeker kullanmanızı tavsiye etmiyorum. Kalıcı KOI ye sebep olmakta. Benim uyguladığım ve en iyi çözüm başka paket arıtımlardan alınan havalandırma içeriği.
 
Evet biraz zaman geçti ve gözemleri anlatıyım size. Öncelikle sorun yüzey karıştırıcı olan aqua turboymus sanırım bakteriyi parçalıyordu. İnvertör ile çalışmasını yarı yarıya düşürünce bakteri görülmeye başlandı ve imhoffda 70 ml de şuan. Havalandırıcıyı öneren kişi bize bu havalandırıcının çamurunun daha sıkışık olduğunu ve aslında değerimizin daha yüksek olduğunu söyledi ne kadar doğru bilmiyorum.
Ama yüksek çalışma hızında tüm bakteriyi parçalıyordu.

Şekerin fazla kullanımı kalıcı koi yi nasıl arttırrıyor nagihan hanım bi açıklama yaparmısınız acaba merak ettim şimdi öyleyse kullanmayım şekeri keseyim artık.

Tabi bir sorun daha oluştu havalandırma kısıldı bakteri arttı oksijen 0ç4 lere kadar düştü. Aeratörü hızlandırıcı bakteri parçalanıyor kısınca işe oksijen düşüyör böyle bi terslik oldu
 
Orhan Bey acikcasi size olayin kimyasini anlatamam. Bunu bana paket aritmada uzman olan bir abimiz anlatmisti. Ayrica kendi calismalarimda da bunun tecrubesini yasadim. Sizin yazdiklarinizda cuvalla koydugunuzu anladim. Ben 500 kisilik bir aritmaya 1 kg koymustum ve KOİ yukselmisti. Ayrica kopugunuzun durumundan da aritmanizin iyi calisip calismadigini anlayabilirsiniz. Su an 100 kisilik bi aritimim var ve bakterim az ama kopugum beyaz ve gevrek oldugundan sonuclarimda sikinti yasamiyorum. Bir sey daha eklemem gerekirse floklarini yaslandir. Bu da cok ise yariyor.
 
arkadasım nonbıodegredble cod buyuk problemdır uzun olan havuzlarda besın degerı yuksek olan sularda olur uzun bekleme surelı havalandırma havuzlarında baktrılerın parcaladıgı organık bırlesıklerden bakterıler yenı atık olusturur bunu havalandırma havuzunda parcalayamazsın sadce h2o2 yuksek oksıdan ven en ıyı cozum ozondur aklındabulunsun eger nonbıodegredable cod ın varsa havuzları bosalt yenı camur uret ayrıca sekerle ugrasagına calısan bır arıtma tesısınden camur al cok kolay ve en dogru yontem tecruben yoksa bu ıste maymuna cevırır adamı
 
Üst