• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Arıtma Tesisi Bakteri Sorunu

  • Konuyu başlatan Silinen üye 50041
  • Başlangıç tarihi
S

Silinen üye 50041

İyi akşamlar arkadaşlar, yardıma ihtiyacım olduğunu düşünüyorum. Gıda sektöründe faaliyet gösteren bir firmada çok yakın bir süre önce arıtmadan sorumlu çevre mühendisi olarak gorevlendirildim, daha öncesinde bu konuyla alakalı bir çözümüm olmadığını için sizlere sormak istedim. Bundan yaklaşık 1 hafta öncesinde havalandırma ünitesine vidanjörle aşılama yapıldı. Her sabah imhofftan ölçüm yapıyorum ama değer 2-3 arasında. Bayramdan sonra tesise atiksuyu verilmeye başlanacak ve tesis bu haldeyken hiç hoş olmayan sonuçlarla karsilacağım. En kısa sürede bakteri miktarımı arttırmak istiyorum. Sizce bunu nasıl yapabilirim?
 
Merhaba,

Tesise BOİ yani ham atık su gelmeden canlı miktarını (UAKM) asla artıramazsınız. Biyolojik proseslerden hatırlayın substrat yok suyunuzda. Üreme gerçekleşmez. Aksine ölüm gerçekleşir. Ham su gelmeye başlayınca yüksek seviyede geri devir yapın. Azot ve fosfor dengesini de takip edin. Eğer uygun şartları bozacak bir durum yoksa hızla artacaktır.
 
Son düzenleme:
Belirtmeyi unutmuşum, 1m3 başına yaklaşık 300 gr melas eklemiştik. Buna rağmen halen olumlu bir sonuçla karsilamadik
 
Taha ArşınÇok az. O melas zaten tüketilmiştir. Tesise su gelmiyorken melas ya da başka bir karbon kaynağı eklediğinizde azot ve fosfor kaynağı da eklemelisiniz ve bunu sürekli yapmalısınız. Çünkü eklenen nütrient bitecektir ve devamlı vermezseniz üreme durur. Melas ya da başka bir şey vererek baş edemezsiniz. Masraflı olduğu için yönetimi ikna etmek zor olacaktır.

Bence ham su geldiğinde üreme hızı artacak ve tesis yavaş yavaş dengeye gelecektir. Ancak azot ve fosfor eksikliği varsa onları dışarıdan vermeye devam etmelisiniz.
 
Benzer sorunu bende yasiyorum.Baska bi.tesisten aldigim oneriye gore; havanlandirma havuzlarini 2 veya 3 hafta kapatilip seker ve ciger eklemesi yapilmasi gerekiyormus ki boylelikle bakteri saglam beslenir ve cogalirmis. Suan bende bunu yapmayi deneyicem.
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
SrplTesis çok ufaksa tamam da büyük bir tesiste bu dediğinizi yapmak çok pahalı olur. Ciğerin kilosu etten pahalı :)

En iyi nütrient kaynağı zaten atık suyun kendisidir. Çünkü bedava :)

2-3 hafta havuzları kapattıklarında suyu nasıl arıtıyorlarmış acaba? Doğru BOİ5 : N : P oranını takip edemiyorlar bu yüzden böyle şeylere yöneliyorlar diye düşünüyorum.
 
Merhaba, endüstriyel bir tesis işletmektesiniz tank içerisine aktaracağınız Melas MLSS artışına tek başına yeterli olmayacaktır. Atıksu alımı yapılmadığı zaman diliminde melasın COD ölçümünü alarak attığınız toplam miktarın COD yükünü belirleyerek buna uygun C/N/P dengesi ile nütrient dozajı yaparak kapalı sistem geri devir ile eğer ph,çözünmüş oksijen ve atıksu sıcaklığı uygun ise sonuç alabilirdiniz. Atıksu alımına başladıysanız havalandırma tankına girişten COD / NH4-N / PO4-P ölçümleri alınız 300/5/1 oranına göre günlük giriş COD yükünü belirleyerek günlük gerekli olacak azot ve fosfor yükünü belirleyiniz ve buna göre azot kaynağı ve fosfor kaynağı ekleyiniz. ( Azot kaynağı olarak Amonyum sülfat, DAP, üre Fosfat kaynağı olarak Fosforik asit, DAP, disodyum fosfat, monosodyum fosfat kullanabilirsiniz.)
Bende tekstil endüstrisine ait bir AAT işletmekteyim azot kaynağı olarak üre, fosfor kaynağı olarak DAP tercih etmekteyiz.
 
Son düzenleme:
Merhaba
Tekstil endüstrisi AAT işletme çalışıyorum. Son çöktürme de renk siyahlaştı ve koku başladı. Imhoff da asla çökme olmuyor hep az miktarda askıda kalıyor. Aeratörlerimde sıkıntı var onun dışında bu tarz problemler neden görülür? Aeratör çözülene kadar yapmam gereken önerebileceğiniz bir şeyler var mı?
İyi çalışmalar dilerim.
 
Büşra çelikAeratör dediğin için sistemin biyolojik atıksu arıtma tesisi olduğunu anlıyorum. Bakteriler ölmeye başlamış hocam rengin siyah olması iyi değil. Oksijen yetersizliği ve septik çamur sıkıntısı var muhtemelen. Aerobik sistemin en temel 3 unsuru var besi maddesi, oksijen, ve bakteri. Sisteme acil hava verilmesi gerekiyor. Birde görsel paylaşmanızı rica edeceğim. Daha doğru analiz yapılması için
 
bakteri konusunda sizlere yardımcı olacak kişi mehmet gülener yeni geliştirdikleri bakteri türü ile mükemmel sonuçlar aldık tavsiye ederim denemelisiniz. 05322515990 .
 
Gıda sektöründeki çevre mühendisi yine havalandırmadan bahsetmiş, sizin sorununuz nedir, belki de bir çeviri sorunudur.

Yemekhane arıtma, sterilizasyondan bahsediyorsan sana yardımcı olabilirim, gıda fabrikasında su arıtma ise sana yardımcı olabiliriz, atık suyu arıtırsan sana kısmen yardımcı olabilirim.
 
Arkadaşlar merhaba,
Gıda sektöründe faaliyet gösteriyoruz.
(Arıtma kapasite 1500 m3/gün, KOI Giriş: 2400 mg/l AKM giriş: 350mg/l Toplam Azot giriş: 100 mg/L, MLSS: 1600)
Azot giderimi için A2O ileri biyolojik arıtma tesisimizi devre alıyoruz. Anaerobik bölgeye C kaynağı beslemesi yapacağız.
Proje firması karbon kaynağı olarak aşağıdaki maddeleri öneriyor. İşletme kolaylığı, maliyet vb. açısından sizlerin değerli görüşlerinizi almak isterim.

  1. ASETİK ASİT,
  2. METİNOL,
  3. ETANOL,
  4. MISIR ŞURUBU,
  5. GLİKOZ,
  6. GLİSEROL,
  7. LAKTİK ASİT
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
ArifsZaten girişte 2400 mg/L KOİ var. Daha fazla neden KOİ veriyorsunuz anlamadım açıkçası. 100 mg/L toplam azot için 2600 mg/L KOİ yetmez diye bir düşünce var sanırım. Böyle düşünüyorsa yanlış düşünüyor olabilirler. Bu konuda KOİ ve TN parametreleri ile yorum yapmak elbette mümkün ama madem bunlara göre karar verecekler size BOİ5 ve TKN (Toplam Kjeldahl Azotu) analizi yaptırmanızı öneririm. Bu daha doğrusu olur olur.

Fosfor ne durumda?
 
Son düzenleme:
Çıkışta toplam azotu düşüreceğimiz için TN üzerinden tesis tasarımı yapıldı.
Bunun diğer sebebi de şu; giriş KOI değeri ortalama 2400, ve maksimum debi 1500 m3/gün. Tasarım bunun üzerinden fakat her zaman maksimum ile çalışmıyoruz, şu an KOI: 1800 mg/lt ve debi de 900 m3/gün. Toplam yüke bakarsak=1620 kg KOI/ gün.
Fosfor giderimini kimyasal arıtma ile yapıyoruz.
 
Çıkış azot değeriniz nedir ? C/N/P ye baktığımızda yeterli C kaynağı var gibi duruyor. Burada azot giderim verimini düşüren başka sebepler olabilir. MLSS değerinizde düşük geldi açıkçası.
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
ArifsMerhabalar,
Nacizane olarak ilk etapta SRT, anoksik/oksik hacim kontrolü, oksijen ve içsel geri devir manevralarınızı kontrol etmenizi tavsiye edeceğim. Arkadaşlarında belirttiği gibi karbon ile ilgili bir sıkıntınız yok gibi gözüküyor. Bu aşamada çıkıştaki TN ile birlikte nitrat ve amonyum konsantrasyonlarınız nedir? Nitrifikasyon ile ilgili bir sıkıntınız olabilir. MLSS'in bir tık düşük olması biraz düşündürücü? Havuz hacimlerini bilmediğim için keskin bir yorum yapmak zor. Yalnız endüstriyel bir tesis olduğunuzu düşünmekle birlikte, nitrifikasyonu inhibe eden bir giriş karakteristiği olabilir, SRT'yi iyi bir şekilde irdelemek gerekli diye düşünüyorum.

İlave not: Proses A2O modifikasyonu olarak tasarlanmış fakat neden fosfor giderimi için kimyasal ilavesi yaptığınızı anlamadım?
 
Üst