• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Arıtma tesisi/derin deniz deşarjı proje onay dosyası

orhan yıldırım

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
14 Mayıs 2013
Arkadaşlar merhaba,
Bir Belediyeye yapacak olduğumuz atıksu arıtma tesisi ve derin deniz deşarjı projeleri için proje onay dosyası hazırlamamız gerekiyor. Atıksu Arıtma/Derin Deniz Deşarjı Tesisi Proje Onayı Genelgesini inceledim. EK4A ve EK4/B de proje hazırlama esasları var burada belirtilen hususlar, hazırlayacağımız KESİN PROJE RAPORUNDA (belediyeye verilmek üzere) zaten bulunacak. Anlamadığım nokta şu aynı raporu, proje onay dosyası adı altında birde İL MÜDÜRLÜĞÜNE mi sunacağız. Bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim.
 
Merhaba,
2014/7 Genelgesine göre, yapılacak arıtma tesislerinin deşarjı alıcı ortam ise evet kapasitesi ve kapsamında göre Bakanlık/Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne sunulması gerekmektedir. Ancak şöyle bir durum da var, arıtma tesisi Bakanlıkların (DSİ, İlbank vs.) ihalesi neticesinde yapılıyorsa muafiyet işlemini yürütmeniz yeterli olacaktır.
 
@Meltem Koca

Öncelikle alakadar olduğunuz için teşekkür ederim Meltem Hanım;
Deşarj alıcı ortama evet, ihaleyi yapan kurum belediye, bu durumda hazırlayacağımız Proje Raporunun aynısıyla İl müdürlüğüne proje onayı için başvuracağız demi yanlış anlamadım. Eğer bilginiz varsa bu proje onay dosyasını hazırlamak içinde yetkilendirilmiş kurum olmak mı gerekiyor.
 
@orhan yıldırım rica ederim,
Evet, proje onayı için Bakanlık/İl Müdürlüğü'ne dosya sunmanız lazım. Belediyeye nasıl bir dosya hazırlayacağınızı kestiremiyorum ama İl Müdürlüğü ya da Bakanlık (yerleşim bölgesinin TUİK nüfus verilerine göre onay mercii değişkenlik gösterecektir) a sunulacak dosyanın 2014/7 Genelgesine uygun olarak hazırlanmış olması gerekiyor. Dosyayı hazırlayacak firma yine genelgede belirtilen şartları sağlamalı (I. madde d) bendi). Yetkili firmaların yer aldığı, Bakanlık tarafından oluşturulmuş bir liste, bildiğim kadarıyla yok.
 
Değerli Meslektaşlarım, Arkadaşlarım;
Madencilik (Mermercilik) sektöründe bir firmada Çevre Mühendisi olarak çalışıyorum. Madencilik ) sektöründe Çevre Mühendisliği açısından en önemli yapılması/takip edilmesi gereken uygulamalardan birisi de Atıksu Arıtma Tesisleridir. Özellikle madencilik sektörü başta olmak üzere Atıksu Arıtma Tesisi Projelendirme, Proje Onay Dosyası hazırlanması ve proje onayı alınması, Atıksu Arıtma Tesisi inşaatı, montajı, devreye alınması ve işletilmesi konularında tecrübe sahibi arkadaşlarım varsa bana yardımcı olabilir mi? Tesisimde Filtrepres kaynaklı çıkan çamur keki ne yapılabilir? Ayrıca yürürlükteki Atıksu Arıtma /Derin Deniz Deşarjı Tesisi Proje Onayı Genelgesi 04/03/2014 tarihli Genelge (2014/07) midir? İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'nden POD muafiyeti nasıl alabilirim. Genelge gereğince şartları nelerdir?
 
@orhan yıldırım ;

Belediyeye yapacağınız atıksu arıtma tesisi ve derin deniz deşarjı tesisleri için kapasitelerine göre ek 1 veya ek 2 de hangisine giriyorsa ona göre bakanlık veya il müdürlüğüne genelge hükümlerine göre proje raporu hazırlamanız gerekiyor. onaylanan proje raporunun 1 tanesi il müdürlüğüne 1 tanesini belediyeye (belediye kaç nüsha istiyorsa ona göre çoğaltılmalı) 1 tanesi de projeyi hazırlayana verilecektir. siz projeyi belediyeye hazırlamayacaksınız. genelgeyi yanlış yorumlamayın. bir firmanın atıksu arıtma tesisinin deşarjı belediyenin kanalizasyon hattına bağlanacaksa belediyeye proje dosyası hazırlayacaksınız. onun dışındaki tüm proje raporları ilgili makamlaradır. yani il müdürlüğü Çevre ve şehircilik bakanlığı ya da organize sanayi bölgeleridir. Ancak size tavsiyem dosyayı ilgili makama sunmadan önce projeyi belediyedeki mühendislere gönderin biz bu dosyayı hazırladık ilgili makama sunacağız deyin onlardan proje raporu uygundur ifadesini yazılı alın sonra dosya onaydan gelir biz görmedik böyle istemedik şurası yanlış burası eksik olmuş gibi ifadelere maruz kalmayın.
 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından; Atıksu Arıtma/Derin Deniz Deşarjı Tesisi Proje Onayı Genelgesinde değişiklik yapılmıştır.
2018/14 sayılı Genelge ile Proje Onay ve Teknik Rapor Hazırlama Kılavuzu Yayımlanmıştır.atiksu-tesisi-proje-onay-dosyasi-2018-14-genelge.jpg
 

Ekli dosyalar

  • gen-2018-14-atiksu-aritma-der-n-den-z-desarji-tes-s--proje-onayi-genelges--20181123140410.pdf
    2.9 MB · Görüntüleme: 94
Merhabalar,

Benzer bir sayfada ayrıca paylaşmıştım, konu ile bağlantısı olması sebebi ile buradan da ayrıca paylaşmak isterim.

Proje Onay ve Teknik Rapor Hazırlama Kılavuzu başlığı altında "14. Proje ve Çizimler: Çizimlerde yapılacak kodlama ve sembollerde İller Bankası A.Ş Genel Müdürlüğü Atıksu Arıtma Tesisi Proje Özel Şartnamesi ekleri dikkate alınacaktır. Çizimlerde bu kılavuzda yer alan Proje ve Çizim Antetinin kullanılması gerekmektedir." ibaresi var.

Kodlama, sembol ve antet için araştırdım fakat çizim tekniğini kısaca anlatan MİMARİ PROJELERİN HAZIRLANMASINA AİT TEKNİK ŞARTNAME dışında bir doküman bulamadım İller Bankası'nda.

Konu hakkında doküman var ise paylaşmanızı rica edebilir miyim?

Herkese iyi çalışmalar :)
 
Merhaba @Demengineer
Ulaşabildiğimi paylaşıyorum, güncel tarihli olanı var mı açıkcası bilemiyorum.

Antet için Proje Onay ve Teknik Rapor Hazırlama Kılavuzu'nda yer alanı kullanman gerekiyor; sembol ve kodlamalar için İller Bankası Şartnamesini.
 

Ekli dosyalar

  • Atıksu ArıtmaTesisi PROJE Özel Şartnamesi.doc
    886 KB · Görüntüleme: 75
Merhaba,
Ayrı tablolara tabi (Ek.7.1.A ve Osmos çıkış suyu (SKKY 20.7)) iki farklı atıksu, deşarj öncesi tek bir tankta toplanarak deşarj edilebilir mi?Edilebilir diyen arkadaşlar için, izlemesi nasıl yapılacak? Numune nereden alınacak? Toplama tankından alsalar hangi parametrelere bakılır? Yardımcı olabilir misiniz? Şimdiden teşekkürler
 
Arkadaşlar özet olarak değerlendireceksek eğer,
Proje nüfusu 10 bin altında kalanlar arıtma tesisleri il müdürlüğüne 10 bin den fazla olanlar bakanlığa sunulur.
Siz belediye ile projenizi yürütürsünüz onayları belediye yapar A etabı, B etabı felan derken Mimari çizimler projeler bittikten sonra belediye tarafından onayladıktan sonra Mekanik-Elektrik -İnşaat Projeleri hazırlanır. Siz bu aşamada bakanlık dosyasını hazırlayıp sunabilirsiniz. Bakanlık onay dosyasında elektrik-mekanik-inşaat projelerini istemez. Sadece mekanik ekipman bilgi föyü ve detaylı olmayan yaklaşık maaliyet isterler. Antet konusuna gelince belediyeye hangi antet ile sunuyorsanız onunla bakanlığa gidin onlar ufak tefek yerlerinde değişiklik isteyecekler şu logoyu kaldırın şu imza yerini açın diye. Ona göre teslim edeceksiniz. Burada sizi uğraştıracak belediyeye hazırlamış olduğunuz proses raporunu bakanlığa uyarlamak olacaktır.

Bu süreci 3-4 ay önce yaşadık ve belediye projelerindeki süre devam ederken bakanlık onayını aldık. Ve takip çok önemli takip sayesinde revize istemelerine rağmen sadece 2 haftada onayı aldık. Bakanlık çok irdeliyor dosyayı ama nüfus 10 binden az ise il müdürlüğü direkt onaylıyor çok anlamıyorlar zaten. :D
 
Son düzenleme:
Arkadaşlar Merhaba,

Proje onay ve teknik rapor hazırlama kılavuzunda 13.3. Birim Maliyet hesaplamalarını nasıl yaptınız? Yardımcı olabilir misiniz?
 
Üst