• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Arıtma tesisi gaz ölçümü hk. acil

Hilal Güney

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
17 Mart 2010
Firma
modern ambalaj
Merhabalar; çalıştığım fabrikada bulunan endüstriyel ve evsel atıksu arıtma tesisimiz kapalı alana inşa edilmiş, evsel atıksu dengeleme havuzumuzdaki elektrik tesisatı ex-proof değil maalesef. Mekanik havalandırma sistemi var ama nekadar etkili bilemiyorum.Bunun için oluşması muhtemel metan gazının anlık ölçümünü yaptıracağız fakat anlık ölçüm sağlıklı sonuç vermeyebilir. Metan gazı dedektörü koymayı düşündük, konu ile ilgili bir fikrim yok açıkçası nasıl bir dedektör işimi görür? yada dedektör dışında önerebileceğiniz başka bir önlem varmıdır?
 
Yapmak istediğim zaten o ama dedektör için bilgim yok, nasıl birşey olacak? internetten baktığımda fiyatları bile birbirinden çok farklı dedektör seçenekleri çıkıyor.kısacası dedektör koymak mantıklımı yada ne tür dedektör olmalı?
 
Hilal Hanım merhaba,

Elektrik tesisatı ex-proof olmadıktan sonra gaz dedektörünü koyup ortamdaki metan gazını sürekli okumanın ne faydası olacak açıkçası bu bana pek mantıklı gelmedi. Sürekli ölçüm sistemini bir bölüme yerleştirmedeki amaç gaz konsantrasyonu artınca ya gaz kaynağını otomatik kesmek yada patlamaya neden olacak alevlendirici kaynağı otomatik olarak kesmek amacıyla yapılmalıdır bana göre. sizin için böyle bir durum söz konusu değil sonuçta metan gazı konsantrasyonu arttığı zaman gaz kaynağı olan atık suyu derhal ortadan kaldıramazsınız veya elektriği kesmek işinize gelmez (ki bir zaman sonra her artışta elektrik kesilmesi sizi zor durumda bırakacaktır). Bu sistem yerine elektrik tesisatını ex-proof olan ile değiştirmek daha mantıklı bence. Ayrıca portatif gaz ölçüm cihazı temin ederek ortamda belirli perityotlar ile ölçüm yaparak havalandırma sisteminizin verimini izleyebilir, personelin maruziyetini değerlendirebilirsiniz.
Sürekli ölçüm sistemi bu noktada sadece personel için yararlı olacaktır, yüksek konsantrasyon olması durumunda içeri girişlerine izin vermezsiniz ki bunu portatif olan cihaz ilede yapabilirsiniz ancak patlama riskinin önüne geçmeyecektir.
 
Elektrik tesisatını ex-proof a çevirmek biraz maliyetli açıkçası, oyüzdende ortamdaki metan gazı set değerini aştığında elektriği keserek çözüm bulabilirmiyiz diye düşünüyoruz. Mekanik havalandırmamız güçlü ama yeterlimidir bilemem hemde tek bir önlem olmasın istiyorum, oyüzdende maliyeti yüksek ex-proof sisteme geçmektense elimdekilere ek bir şeyler yapabilirmiyim diye düşünüyorum.
Portatif ölçüm cihazı ile bunu yapmakta açıkçası bana mantıklı gelmiyor , personel yokken patlayacaksa patlasın oda firma açısından hoş bir yaklaşım olmasa gerek.Portatif ölçüm cihazı belki dediğiniz gibi sadece mekanik havalandırmamın verimini ölçmeye yarayabilir.
 
Portatif ölçüm cihazını önerirken söylemek isteğim personel yokken patlayacaksa patlasın değildi Hilal Hanım, bu tabii ki de yanlış bir yaklaşım olur. Ex-proof sistem çok maliyetli, sabit gaz ölçüm sistemi kuracağız ve elektriği keseceğiz diyorsanız da bence ortamda bir süre takip yapın çünkü ortamdaki konsantrasyon patlama limitleri içerisinde ise sürekli elektrik kesilmesi problemini yaşayabilirsiniz. Ancak bu kesintiler prosesinizi etkilemeyecek ise sorun olmayacaktır.
Sadece yaşanması muhtemel problemler konusunda bilgi paylaşımı yapıyorum, endüstriyel ölçüm sistemleri konusunda çalışıyorum bahsettiğim problemler sahada yaşanan problemlerdir. Ortamda izleme yapmadan cihazı alıp kurulumu tamamladıktan sonra sürekli elektrik kesiliyo diye sistem bizim için uygun değil dememeniz için.
 
Tesis şuan faaliyette olduğuna göre ve patlamada yaşanmadığına göre metan gazı konsantrasyon değerleri tehlikeli değerlere çıkmıyor olması kuvvetli ihtimal. Tabi ihtimallerle hareket edilemez ama gaz ölçüm sistemi sürekli elektrik kesintilerine sebebiyet vermeyecektir.
 
Diğer bir ihtimal olarak şu taraftan bakalım isterseniz:
Tesis halen faaliyette olduğuna göre ve patlama yaşanmadığına göre, metan gazı konsantrasyonu patlama limitleri içerisinde olsa bile, mevcut elektrik sisteminde bugüne kadar hiç kıvılcım çıkması olmamıştır.
Dediğiniz gibi ihtimallerle hareket etmek yerine öncesinde ölçüm yapıp sonrasında bir yatırıma karar vermek en doğrusu olacaktır.
 
Mekanik havalandırmanın yapıldığını düşünürsek motor her defasında kıvılcımla harekete başlamıyacakmıdır?
 
Motor aynı ortamda mı değil mi bilmiyoruz. Ben sadece mühendis gözüyle bakıp, sahada yaşanmış problemleri göz önüne alıp olması gerekenleri söylüyorum. Elinizde veri olmadan varsayımla hareket ettiğinizde bu problemleri yaşayabilirsiniz ve başınız ağrıyabilir diyorum hepsi bu.
Kaldı ki ihtimaller üzerinden gidersek şunu da rahatlıkla söyleyebilirim:
Motor aynı ortamda olsa bile, işletme kurulduğu günden bugüne kadar, motor her devreye girdiğinde konsantrasyon patlama limitleri dışındaydı ancak bunun dışında kalan sürelerde çoğunlukla patlama limitleri içerisinde olabilir.
 
Yorumlarınız için teşekkürler :) yardımcı oldu gerçekten.Ama hala net bir karar verebilmiş değilim, en doğrusu arıtmanın tam randımanlı çalıştığı saatlerde ölçüm yaptırmak ve sonuca göre de nasıl bir detektör koyacağımıza karar vermek olacak galiba.
Teşekkürler tekrardan :))
 
Üst