• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Arıtma Tesisi İşletme Sorunu YARDIM

F.Özcan

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
2 Mayıs 2016
Şehir
Kırklareli
Firma
TYH ULUSLARASI TEKSTİL A.Ş.
Herkese iyi çalışmalar,
Tekstil boyahanesi olarak çalışan firmamızda 2500 m3/gün kapasiteli biyoloijk uzun havalandırmalı arıtma tesisimiz var. Bakteri aşılaması ve yeniden revizyon işlemleri uyguladık yaklaşık 2 ay önce. Arıtma tesisimizde herhangi bir sorun yoktu imhoff ta okuduğum bakteri 200 civarlarındaydı. Ancak şimdi havalandırma havuzunda ve son çöktürme de sanıyorum ki flamentli bakteri oluşumu mevcut. Bu sorunu nasıl çözebilirim. Değerli görüşleriniz için teşekkürler.
 

Ekli dosyalar

  • WhatsApp Image 2020-12-21 at 13.48.49.jpeg
    WhatsApp Image 2020-12-21 at 13.48.49.jpeg
    119.1 KB · Görüntüleme: 231
  • WhatsApp Image 2020-12-21 at 13.48.49 (3).jpeg
    WhatsApp Image 2020-12-21 at 13.48.49 (3).jpeg
    146.3 KB · Görüntüleme: 221
  • WhatsApp Image 2020-12-21 at 13.48.49 (1).jpeg
    WhatsApp Image 2020-12-21 at 13.48.49 (1).jpeg
    112.8 KB · Görüntüleme: 218
  • WhatsApp Image 2020-12-21 at 13.48.49 (2).jpeg
    WhatsApp Image 2020-12-21 at 13.48.49 (2).jpeg
    87.5 KB · Görüntüleme: 230
Fatih kardeşim benim bu konuda sana en iyi destek olacak insanlardan biri eğer Müsaitse @KubilayDuman bu konuda sana destek vereceğini düşünüyorum. Kendisi hem senin gibi Sakarya Üni mezunu ve aynı zamanda benim dönemimdir. Şimdiden kolay gelsin :)
 
SVI hesaplama imkanınız var mı? AKM tayini için ekipmanınız bulunuyor mu? Spektrofotometre de iş görür.
 
Tesiste ekipman yetersizliğinden ötürü eski usül şeklinde işletmeye çalışıyoruz. Oksijen probumuz bozuldu 1 haftadır ölçüm yapamıyoruz. Bunun öncesinde 2-4 aralığında tutuyorduk. Problemin oksijen kaynaklı olduğunu düşünmüştüm ilk görüşte, besi yetersizliğinden kaynaklanma durumu olabilir mi?
 
Önceki cevapları görüntüle…
fatihozcan39Blowerların elektrik tüketimi farkından, hat basıncı farkından günlük basılan hava debisi farkından eksik hava verip vermediğinizi anlayabilirsiniz. Hiçbir veri tutulamayan bir tesis ise siz blower kapasitesini artırıp sonucu izleyin. Hiçbir şey ölçme imkanınız yoksa deneyecek de çok şey olmuyor.

İmhoff konisinin fotoğrafını atar mısınız?
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
geheeÖncelikle ilginize teşekkür ederim. Blowerlarımızdan birinin verimi düşük seviyede onu tamir ettirip oksijen seviyesini arttırmaya çalışarak gözlemleyeceğim. Sorunun oksijen kaynaklı olduğunu düşünüyorsunuz doğru mudur? Tabiki gönderirim hemen.
 

Ekli dosyalar

  • IMG_1894.jpg
    IMG_1894.jpg
    75.9 KB · Görüntüleme: 108
  • IMG_1893.jpg
    IMG_1893.jpg
    75 KB · Görüntüleme: 107
  • IMG_1892.jpg
    IMG_1892.jpg
    72.3 KB · Görüntüleme: 106
Eğer, tesis son zamanlarda siyah, lacivert renk ağırlıklı boyama yapmadı ise, suyun renginin biraz daha açık olmasını beklememiz gerekirdi. Kokusu da her zaman ki olağan kokudan daha keskinse, yapılan aşılama tutmamış ve gelişe bakterilerin tamamını kaybetmenizden dolayı bu şekilde bir sorun oluşmuş olabilir. Varolan çamuru çekip, yeniden, benzer sektör havalandırma havuzundan canlı aşı çamuru almaya çalışın. Getireceğiniz çamurun en fazla bşr kaç saat oksjensiz kalmasını sağlayın. Aşılamayı direk çamurdan yaptınızsa da bu yaşanmış olabilir.
 
Demet AkmanBoyamalar sürekli değişmekte bu ara siyah boyamanın sık olduğunu söyleyebilirim. Aşılamayı benzer sektörden direk çamur olarak son geri devirinden yapıp üzerine tekrar bir daha aşılama şeklinde ilerledik bakteri popülasyonu artma gösterdi ancak belli bir seviyeden sonra tıkandı. Koku da dediğiniz gibi bir değişkenlik söz konusu. Peki elimizdeki mevcut canlı bakteriyi tekrar çoğaltma şansımız olur mu?
 
Son düzenleme:
Geri devirini azaltmalısın, besi ilavesi yaparak oksijen değerini kontrol etmelisin. Eğer dengelemen büyükse ara ara havalandırmaya girişi keserek besi takviyesi ile oksijen tüketiminden gelişimi anlayabilirsin. Bir de sanki tesisinde yağ var gibi duruyor. Eğer mikroskopta flamentli görüyosan yağdan kaynaklı da olabilir proseste başka değişiklik oluşmadıysa.
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
geheeMerhaba, Aşı yaptığınızda bakterilere normal suyunuzdan ziyade besi maddesi de ekleyin (örn melas) bi süre oksijen verimini takip edin. Ortamda bakteri üredikçe oksijen tüketiminiz artar blowerlardan bunu anlayabilirsiniz. Ortama mümkünse 4-5 saat su girişi yapmayın sonra kesikli olarak verin suyu. Eğer gerçekten flamentli çoksa geri devir çok az yapın ve çamur çekimini arttırın ortamdaki flamentlileri uzaklaştırın yeni bakteriler geliştikçe çamurunuz da havalandırma renginiz de normale döner. İmhoff da da gözlersiniz flokları. Ama biraz vakit alabilir. Sıfırdan aşı yapmıştım 15 mg akm ile yaklaşık 2 ayda 7000 lere çıkmıştı. Biraz uzun zaman ama sizde hali hazırda bakteri var sadece oksijen be besini ayarlayıp flamentlileri uzaklaştırmanız lazım.
 
Üst