• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Arıtma Tesisi Uygunsuz Deşarj

Ercan Koca

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
16 Mart 2011
Firma
Karadeniz Holding
Arkadaşlar. Atıksu arıtma tesislerinin çıkış suyunda istenilen kriterleri yakalayamadığımız taktirde hangi yaptırımların uygulanacağını ve bakanlığın yada il çevrelerin bu konuda nasıl bir tutum izlediğine dair elinde bilgi, belge yada herhangi bir döküman varsa acil olarak paylaşabilirmi acaba ???
 
Cevap: Arıtma Tesisi Uygunsuz Deşarj

İşte bende o cezaları istiyorum. Ceza kesecekleri kesin ama neye göre ve ne kadar ceza keserler. Örneğin Akm değeri fazla çıktı ...... tl ceza, boı fazla çıktı .... tl ceza gibi.
 
Cevap: Arıtma Tesisi Uygunsuz Deşarj

herhangi bir ayrım söz konusu değil. hangi parametre fazla çıkarsa çıksın yazacakları ceza miktarı değişmez. yazacakları cezanın daha önce tekrarlanıp tekrarlanmadığı önemli. daha önce arıtmadan dolayı bir ceza almışsanız bir sonraki ceza da yazacaklar miktar öncekinin yaklaşık 2 katı oluyor. bu arada arıtma tesisinizle ilgili o an için geçerli bir sebep gösterebilirseniz size süre verip tesisi düzeltmeniz de istenebilir. her seferinde ceza yazmıyorlar. ama genelde bu gibi durumlar sizinde dediğiniz gibi ceza ile sonuçlanıyor.
 
Cevap: Arıtma Tesisi Uygunsuz Deşarj

Numune alınır, deşarj limitlerini sağlamayan parametre varsa 2872 sayılı Çevre Kanunu Madde 20 (ı) bendi 6. paragrafa göre tek bir parametre için 24.000 TL ceza kesilir. Ama AKM, BOİ diye bir ayrım yoktur. Bu ceza yeni belirlenen orana göre 34.189 TL'dir. Peşin öderseniz %25 indirim uygulanır;) 2 parametreyi sağlayamazsanız cezayı 2 katı kesme hakları vardır. Tabii hiç ceza kesmeyip uyarı verme hakları da var ama genelde bu yönde görüşleri olmuyor. Numune aldıkların da kesinlikle siz de şahit alıp başka bir laboratuara deney yaptırın, onların yaptırdığı analiz sonucu yanlış olabilir elinizde kanıt bulunsun.
 
Cevap: Arıtma Tesisi Uygunsuz Deşarj

burada 2 parametrede ceza 2 katına çıkar dediniz. Bunu biraz açarmısınız ?
 
Cevap: Arıtma Tesisi Uygunsuz Deşarj

Selamlar,

Türkiye’ nin önde gelen et entegre tesislerinden birine, alıcı ortama atıksu deşarjı yaptığı için 48 000 TL ceza verildiğini biliyorum. İkinci kez ceza almaları durumunda bu rakamın 215 000 TL olacağını bildirmişlerdi. Atıksu arıtma tesislerinin kapasitesi yeterli gelmiyordu ve bizden arıtma tesislerini büyütmemizi istemişlerdi.
Şunu anlayamadım tam olarak;:confused: Sözü geçen ceza tutarı atıksu kirlilik yükü değerlerinin standartlardan kaç kat fazla çıktığıyla mı orantılı olmuştur, yoksa Çevre Kanunu nun 5. bölümünün n şıkkında yer verilen;

‘ n) Bu Kanunun 9 uncu maddesi uyarınca belirlenen koruma esaslarına aykırı olarak içme ve kullanma suyu koruma alanlarına, kaynağın kendisine ve bu kaynağı besleyen yerüstü ve yeraltı sularına, sulama ve drenaj kanallarına atık boşaltanlara 48.000 Türk Lirası idarî para cezası verilir’. Bölümü ile mi cezaya işleme tabii olmuştur.

Kısacası tesis cezaya uğrarken atıksu yüklerinin dışında deşarj ettiği alıcı ortamın önemi ve özelliklerine göre de bir prosedüre uğruyor muhakkak.. Kirlilik parametreleri (KOİ için …, AKM …tl vb) başına mı cezalandırılıyor sadece. Kafam biraz karışık bu konuda. Çevre Kanunu nun hangi kısımlara nasıl bakmam gerekli çözemedim. Umarım anlatabilmişimdir.:)
 
Cevap: Arıtma Tesisi Uygunsuz Deşarj

Evet alıcı ortamında önemi var. Benim 24.000 TL dediğim ceza içme suyu elde edilmeyen alıcı ortama kesilen ceza, sizin 48.000 TL ile bahsettiğinizde büyük ihtimal alıcı ortam içmesuyu temininde kullanılıyordur. Hangi parametre sağlanamadıysa ona göre ceza kesiliyor, KOİ sağlanamadığı için gibi..
 
Cevap: Arıtma Tesisi Uygunsuz Deşarj

Ayrıca tesisin KOİ, BOİ AKM ve pek çok değeri standartların üstündeydi. Her bir parametreye göre uygulanmış olsa bahsettiğim ceza kat kat fazla olurdu. Doğru değil mi?
 
Cevap: Arıtma Tesisi Uygunsuz Deşarj

Melİke hanim. Farkli Şeylerden bahsedİyoruz sanirim.48 000 ceza yemİŞ olan olay İzİnsİz deŞarj sanirim. Ama benİm burada bahsettİĞİm;deŞarj İznİ mevcut fakat deŞarj edİlen atik su krİterlerİ uymuyor.
 
Cevap: Arıtma Tesisi Uygunsuz Deşarj

İzinsiz deşarj değil, deşarj parametrelerinin sağlanamamasından ötürü alınmış bir cezadır. Tesisin deşarj izni uzun yıllar önce alınmış.
 
Cevap: Arıtma Tesisi Uygunsuz Deşarj

Sizin dediğiniz gibi net olarak yönetmelikte her parametre için ceza kesilir yazmıyor ama kesilmez de yazmıyor. Yani burada karar İl Çevre'ye kalmış. KOİ; BOİ için de durum aynı, tek ceza da kesebilirler, 2 de.
 
Cevap: Arıtma Tesisi Uygunsuz Deşarj

yanlış bilgilendirmek istemem fakat il Çevre müdürlüğünde staj yaptığım zaman sitelerde bulunan arıtma tesislerinde standartlar sağlanmadığında ev başına 4 kişi hesaplanıp kişi sayısına göre 90.000 TL ödendiğini biliyorum. Büyük ölçekli tesislerde de bu uygulanabilir diye düşünüyorum.
 
Cevap: Arıtma Tesisi Uygunsuz Deşarj

Canan hanım. Bu cezai işlemin tam detayını yazabilirmisiniz acaba ? örneğin hangi kriterler sağlanamadı ? hangi maddeye göre cezai işlem uygulandı. Bunun gibi ???
 
Üst