• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Arıtma tesisinde bakteri eksikliği ve beslemesi

Burcu D

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
7 Kasım 2012
Merhaba, tekstil sektöründe kesikli sistem ile biyolojik arıtma tesisi işletmekteyim. 1 dengeleme havuzum ve 2 havalandırma havuzum mevcut. Havalandırma havuzlarımın bir tanesinde yaklaşık 2 ay önce temizlik yaptık ve o günden bu yana imhoff hunisinde yaptığımız günlük ölçümlerde ortalama 70 mL/L olarak ölçüyoruz.
İşletmeden gelen su sıcaklığının durumu etkilediğini düşünmekteyim (37-39 C sıcaklıkla tesise girmekte). Sıvı bakteriyolojik ürün kullanımı gerçekleştirdim ama herhangi bir verim elde edemedim. Çamur çıkışı olmamakta ve dolayısı ile geri devir vs gibi durumlar uygulayamıyorum. Tecrübeli arkadaşlarımın yardımına ihtiyacım var
 
Forumdaki arşiv yazılarını aratıp okudun mu?

Normalde, yiyecek-BOİ varsa bakteri bayram eder ve çoğalır.....

Forumdaki, problemler ve sunulan çözüm önerileri (doğru ve yanlış/eksik olanlar) kitap yapılsa yeterince satar mı acaba?
 
Burcu Hanım merhaba,
Daha önce benzer bir durum yaşadığımda, başka bir tekstil fabrikasından çamur alıp havalandırma havuzuna besleme yaptım. Eğer böyle bir imkanınız varsa, üretim konunuza benzer konuda faaliyet gösteren ve arıtma tesisinin iyi işletildiğine emin olduğunuz bir fabrikadan destek istemenizi öneririm. En kısa çözüme bu yolla ulaşabilirsiniz diye düşünüyorum. Fabrika, arıtma tesisinden emin ise, çamuru verme konusunda çekingen olmayacaktır, çünkü zaten üzerine bedel ödeyip gönderdiği bir atıktan bahsediyoruz.
 
Teşekkür ederim Firuze hanım, polyester kumaş alanında çalışan tek fabrikayız şuan şehirde, diğer tekstil fabrikaları pamuk alanında çalıştıkları için bakteri popülasyonunun havuza adapte olamayacağını düşünmekteyim yanlış mı düşünüyorum bilemiyorum. Denemekte fayda var mıdır?

Toz bakteri temin ettim onu deneyeceğim hafta sonu full havalandırma ile daha sonra şeker beslemesi yapacağım. Kullanmam gereken şeker miktarı konusunda tereddütteyim C/N/P oranlarını ölçtürme olanağım yok şuan için
 
Sorularım kişiye değil, genele sorup yorum bekliyorum....

- C/N/P oranlarını ölçtürme kaç liradır, Toz bakteri kaç?

- Bakımına para harcanmayan oto gibi, deneye parası olmayan tesis normal midir?

- (bakteri popülasyonunun havuza adapte olamayacağını düşünmekteyim ) atıksuda zararlı/zehirli madde şüphesi var gibi, niye adapte olamaz?
 
-Sıvı bakteriyolojik ürün kullandım herhangi bir gelişme kaydedemedim (takibimi imhoff hunisinde yapmaktayım). Toz bakteriyi kimyasal tedarikçilerimizden bir tanesi ücretsiz gönderdi şuan için tek çözüm yolum bu.

-Meslektaşlarımın çoğunun karşılaştığı bir durumdur çevrecilerin işverenlere maliyet çıkardığı düşüncesi (!)

-tekstil sektöründe kullanılan boya çeşidine bağlı olarak bölgemizdeki tesislerde çoğunlukla reaktif boya kullanılmakta biz dispers boya kullanmaktayız, atıksuları kıyaslama açısından beherde gözlemlediğinizde floklaşmada ciddi farklar görülmekte. Renk parametresi üzerinden örnek verecek olursam polyester atıksuları zor bir karakteristiğe sahiptir. Benden önce bu türlü bir aşılama yöntemine gidilmiş tesiste ama bir sonuç alamamışlar.
 
@Burcu_

karışık görünüyor. Ayrı bir araştırma gerekebilir. (yada çok az ihtimal olan arıtmasız deşarj cezası riskine girme.... :-) mademki işveren maliyet istemiyor...)
 
Burcu Hanım tekrar merhaba.

Eğer çamuru kolay temin edebilecekseniz denemekte fayda olur diye düşünüyorum. bakterinin büyümesi için en kolayı ona çözünmüş şeker vermek, komplex şekeri parçalamak için yorulmamasını sağlamak. Örneğin, direkt olarak ham glukoz beslemesi yapabilirsiniz belki.

Bir de zamanında çok verim alamasak da faydasını gördüğümüz bir diğer yöntem, hayvan mezbahasından vidanjör ile kan almıştık ve bunu havuza beslemiştik. Kulağa çok hoş gelmediğinin farkındayım :)
 
Arıtmasız deşarj yapılması durumunda işverene maliyetin yanı sıra, sorumlu çevre mühendisinin de Türk Ceza Kanuna göre taksirle çevreyi kirletmek suçundan yargılanacağını göz önünde bulundurmak gerekiyor ;)
 
Burcu Hanım Merhaba,

0 212 671 91 58 'i arayarak benimle iletişime geçerseniz, sorunları ayrıntılı olarak görüşebiliriz.
 
Üst