• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Arıtma tesisinde fosfor giderimi

Arda Ünlü

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
30 Ekim 2016
Şehir
Ankara
Firma
Dönüşüm Danışmanlık
Arkadaşlar merhaba,

Arıtma tesisimizde alınan numuneler sonucunda fosfor değeri standartların üstünde çıkmaktadır. Arıtma tesisini kuran firma tesisin işleyişinde bir sıkıntı olmadığını belirtti. Sizce, tesiste kullanılan kimyasalların dozajını arttırmamız da aksi bir durum yaşanması söz konusu olur mu? Ya da başka bir önerisi olan varsa paylaşabilir mi?
 
Merhaba Arda Bey,

Konusunda uzman arkadaşlarımızın size daha iyi yardımcı olabilmesi adına faaliyetinizi ve arıtma tesisinizi daha detaylı anlatmanızı, kullandığınız kimyasallara değinmenizi önerebilir miyim? Böylece tekrar tekrar aynı soruları sormayacaklardır :)
 
1.Arıtma tesisi biyolojik bir sistem ise , biyolojik bir sistemde biyolojik fosfor havuzlarında fosfor gideriminin az olmasının nedeni , çamur atımınızın az olmasından kaynaklı olabilir. Çünkü fosfor giderimi , biyolojik arıtmada bakterinin strese girmesinden kaynaklı bünyesine organik fosforu bağlamasıyla olur. Zamanla biriken bu bakterilerin fosforu depoladığını düşünürsek biraz çamur atımı yapılarak fosoforun bağlı olduğu mikroorganizma yükü fosforu düşürebilir. Çünkü kalan mikroorganizma yükü zamanla , havalandırma havuzunda tekrar salınıma geçer ordan da çökeltme havuzuna geçebilir. Bu da çıkış suyunda fosforun artmasına neden olur .

2.Eğer tesisiniz kimyasal yöntemlerle inorganik ve organik fosforu gideriyorsa , tesiste giriş kademesinden sonra kullanılan kimyasalların dozajları jar testi ile denenebilir. Daha açık bir tabir ile koagülasyon ve flokülasyon işlemlerinizde bir aksaklık varsa tam anlamıyla kırılma işlemi olmamıştır.Verim açısından bir deneme yapıp dozaj miktarını ayarlamanızı tavsiye ederim. Çünkü bazen fazla dozaj miktarı atıksuda, giderilen kirliliklerin tekrar oluşmasına sebep olur. Fosforun giderilmesinde kullandığınız kimyasal maddenin hazırlanması ve etkisi de önemlidir. Kurallarına göre hazırlanması ve etkileşimi sağlanmalıdır. Örneğin , FECL3 kullanılıyorsa kaliteli bir kimyasal firmasından alınması gerekir. Sıvı şeklinde alınan FECL3 seyreltme yapılabilir bunu numunedeki etkisine göre ayarlamanız gerekir.

Yumaklaştırıcı olarak polieletkrolit kullanıyorsanız , Anyonik Poli olmasına dikkat edin çünkü anyonik poli (+) yüklü elementlerin bağlayıcısı olarak daha fazla iş görür.
 
Merhaba. evsel nitelikli biyolojik atıksu arıtma tesisinde çalışmaktayım.giriş suyumuzun fosforu 7 mg/l iken anaerobik kısımda 7.94 mg/l ve çıkışta ise 5 mg/l.Sisteme çökeltme dağıtım yapısından demir 3 klorür dozlamaktayız. anaerobikte fosfor artıyor ve giderim gerçekleşmiyor.Aynı zamanda düzenli olarak çamur çekimi yapıyoruz. Bunun için ne önerirsiniz? İyi çalışmalar dilerim
 
Merbaha, Tesisteki biyolojik arıtım prosesi nedir? Tesise alınan atıksu miktarı kapasite üzerinde mi? (hidrolik bekleme süresi aşılıyor mu?)
Kimyasal ilavesi olmadan fosfor giderimi için projede belirtilen değer % giderim değeri nedir?
 
Biyolojik fosfor giderimi yapılan proseslerde mesela ,A2O gibi, anaerobik havuzlarda fosforun girişten daha yüksek olması normaldir. Anaerobik bakteriler bu ortamda taşıdıkları fosforu dışarı verirler. Biyolojik fosfor giderimi, aerobik ortama geçen anaerobik bakterilerin strese girip normalden daha çok fosforu bünyelerine almaları ve çamur olarak sistemden uzaklaştırılmaları ile gerçekleşir. Problem anaerobik şartların sağlanamaması olabilir. Özellikle geri devirde nitrat konsantrasyonu yüksek ise bu sorunu yaşayabilirsiniz
 
Üst