• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

arıtma

Merve05

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
27 Ekim 2019
Şehir
Amasya
Firma
Serbest
Merhaba.Yeşilırmakta koku problemi ve zaman zaman balık ölümleri söz konusu .nasıl bir arıtma uygulanabilir yardımcı olur musunuz ?
 
Merhaba,

Konuyu biraz daha açabilmemiz mümkün müdür? Ölümlerin sebebi nedir? Hangi kirletici ve hangi sanayi buna sebep olmaktadır?
 
Yeşilırmağa bağlanan Tersakan çayına hayvan gübresi akmaktadır.Diğer atıklarla Yeşilırmağa ulaştığında ise ortaya büyük bir çevre kirliliği meydana çıkmaktadır.Balık ölümünün sebebi olarak balıkların solungaçlarına çamur dolması ve sudaki oksijen oranının düşmesi.
 
Kirlilik kaynağının tespiti mümkün ise, atık su incelenerek gerekli arıtma kurulabilir ama kirlilik kaynağı belli değil ise, genelde göller için kullanılan (zamanında haliçte de uygulanan) mekanik havalandırma sistemleri, suya oksijen sağlayabilir.
 
Eğer çözüm gölde aranacaksa @arslancan Bey güzel örnek vermiş. Eğer yerinde aranacaksa, hayvan çiftlikleri için lagün sistemi gördüm. Ancak bu lagünlerin de düzenli aralıklarla boşaltılarak temizlenmesi gerekiyor. Ayrıca gübrelerin atıksuya karışması başlı başına cezai bir durumdur. Katı hâldeki gübre kesinlikle ayrı şekilde biriktirilmeli ve lisanslı firmaya verilmelidir. Sıvı olanı lisanslı firmalar almak istemiyor, bu durumlarda arıtma sistemi de sıvı kısım için düşünülmelidir.
 
Anladığım kadarıyla Ladik gölünden başlayan Tersakan Çayı daha sonra Yeşilırmak nehrine bağlanıyor. Gübreler ise tarımdan kaynaklı yüzeysel sularla akış olarak çaya karışıyor. Kirlilik yükünü tam olarak bilmemek ve arazinin yapısının uygunluğunu da araştırmamakla beraber @Cem Yılmaz Bey'in de bahsettiği şekilde doğal arıtım yöntemi denenebilir veya @arslancan Bey'in de bahsettiği gibi ayrı bir yöntem uygulanabilir.

Öncelikle arazinin yapısını anlamak gerek kirlilikleri tespit edip işe öyle başlamak gerekli, burada bireysel olarak bizler sadece yorum yapmaktan ileri gidemeyiz. Yerel makamlar bu konuda olayı ele almalı diye düşünüyorum.
 
teşekkür ederim.
[automerge]1572252528[/automerge]
teşekkür ederim.
[automerge]1572252575[/automerge]
teşekkür ederim.
 
teşekkür ederim.
[automerge]1572252883[/automerge]
Sıvı kısım için nasıl bir arıtma olabilir ?
 
Üst