• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Arıtmada alüminyum değerinin yükselmesi

Arda Ünlü

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
30 Ekim 2016
Şehir
Ankara
Firma
Dönüşüm Danışmanlık
arkadaşlar merhaba, tesisimizde alüminyum ile ilgili herhangi bir proses yada işlem bulunmamaktadır. Lakin alınan numuneler sonucunda alüminyum değeri 3 olması gerekirken 10 küsür olarak çıkmıştır. Değerin neden yükseldiğine ve nasıl düşürebileceğimiz hususunda yardımcı olabilir misiniz?
 
Laboratuvar şahit bir numune bıraktıysa dolabında yeniden baksın olmadı sizde kolorimetre gibi bir cihazınız varsa alüminyum için ayrı programları ve analiz kitleri var pratik olarak yapabilirsiniz. Yok ise ya alternatif bir laboratuvara alüminyum baktırın sadece, ya da yakınlarınızda tanıdığınız bir firmadan rica edip yaptırabilirsiniz.

(Eski analizlerinizde böyle bir durum yoksa bence önce alternatif bir laboratuvardan baktırın, yanlış ölçülmüştür diye düşünüyorum. Bu tip birşey benim firmamda yaşanmıştı.)

Eğer yine yüksek çıkarsa üretiminizin ne üzerine olduğunu söylerseniz alüminyum kaynağı için fikir üretebiliriz.
Atıksuyunuzun geldiği banyo, bölüm vs. de alüminyumla ilgili bir parça, yapı malzemesi veya sistem borusu gibi birşey varsa belki asidik bir atıksu ile temas ediyor ve çözüyor olabilir.
 
MerveŞafakHach marka LCK301 kitlerle ve spektrofotometre ile işi çözersiniz. Hach'a bir e-posta atıp teklif isteyebilirsiniz. Kitler ucuz ama spektrofotometre pahalıdır. İşveren bu masrafa girmek istemeyebilir. Öyle olursa yakın bir laboratuvar ile anlaşıp analiz için göndermek en ucuz ve pratik yöntem olabilir.

"Yok biz cihaz alacağız."derse cihaz önerim: Hach DR3900
Kit önerim: Hach LCK301
Opsiyonel öneri: LT200 gibi bir termoreaktör alıp diğer bazı analizleri de kitlerle tesiste yapabilirler.
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
ardaunluNazlıhan hanıma katılıyorum . Bende Laboratuvarda çalışan bir Çevre Mühendisiyim bize de zaman zaman böyle numuneler geliyor . Başka yerde yaptırılmış durumda hata görülmüş karşılaştırmak için analiz yapıyoruz. Ankara'da olan bir firma iseniz bu konuda yardımcı olabilir hizmet sağlayabiliriz.
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
ardaunlu
Proseste alüminyum yoktur ancak alüminyum içeren bir kimyasal kullanıyor olabilirsiniz. Arıtma kimyasallarından da girmiş olabilir üretimden de girmiş olabilir. Arıtma öncesi ve sonrası tekrar analiz ettirip bakın. Arıtma öncesinde de varsa üretimden geliyordur.
 
Merhaba tekrar, sizlerden bir konu hakkında daha yardım rica ediyorum. İç izlemede Balık biyodeneyi sonucum 10 çıktı. Tablodaki sınır değerim de 10. Laboratuvar bana, analizinizin sonucunda hiçbir sıkıntı yok üçlemeye de gerek yok, eğer balıklar ölseydi raporun altına balıklar öldü yazardım, sorunsuz sonuçlara ben hep 10 yazıyorum hiç de sıkıntı olmadı şimdiye kadar dedi. Sınır değerlerde üçleme yapılıyor mu? Bir de balık biyodeneyinin 10 ya da 2 vs sonucu neye göre hesaplanıyor? Teşekkürler.
 
Zehirlilik Seyreltme Faktörü (ZSF)= 10 denildiğinde,
  • 1 hacim atıksu + 9 hacim seyreltme suyu kullanıldığında balıkların ölmediği,
  • 1 hacim atıksu + 8 hacim seyreltme suyu kullanıldığında ise öldüğü anlaşılmalıdır.
Zehirlilik Seyreltme Faktörü (ZSF)= 2 denildiğinde,
  • 1 hacim atıksu + 1 hacim seyreltme suyu kullanıldığında balıkların ölmediği,
  • 1 hacim atıksu + 0 hacim seyreltme suyu kullanıldığında ise öldüğü anlaşılmalıdır.
yani sonuçlar birbirinden oldukça farklıdır. Yapılan bütün analizlere özellikle de balıklar ölmediyse 10 yazmak doğru bir yaklaşım değildir. Daha düşük oranlarda seyreltme yaparak doğru sonuca gidilebilir.
 
Ferda IŞIKÖncelikle, açıklayıcı cevabınız için teşekkür ederim. Her ay bu parametre ölçülecek (iç izlemeden dolayı), muhtemelen de 10 yazarak devam edecekler (eğer balıklar ölmezse :)). Bu durumda benim laboratuvara daha düşük oranda seyreltme yapılmasını isteme durumum olabilir mi? Anladığım kadarıyla 10 yazması, benim üçleme yapmamı gerektiren bir durum değil. Doğru mu anlıyorum :)
 
MerveŞafakBenim bildiğim kadarıyla analiz sonucu sınır değerde olduğunda laboratuvarın karar kuralını uygulaması gerekir. Bu karar kuralı uygulamasına göre sınır değeri geçiyorsa üçleme yapılması gerekir.
''Eğer balıklar ölseydi raporun altına balıklar öldü yazardım, sorunsuz sonuçlara ben hep 10 yazıyorum hiç de sıkıntı olmadı'' dediği için 10 yazdığı takdirde 1 hacim atıksu + 9 hacim seyreltme suyu kullanıldığında balıkların ölmediği, 1 hacim atıksu + 8 hacim seyreltme suyu kullanıldığında ise öldüğü anlaşılıyor, yani ortada balıkların öldüğü bir zehirlilik var. Daha düşük seyreltmelerde ölmüyorsa onu yazmasını söyleyebilirsiniz zaten bu şekilde ilerliyorsa laboratuvar yanlış sonuç veriyor demektir.
 
Üst