• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Arıtmadan kum gibi inert maddelerin uzaklaştırılması

A

Anonim (474b)

Merhabalar,
Ben bir gıda işleme(salça,turşu) firmasında çalışmaktayım. Henüz 3 ay kadar bir süre oldu ve AKR sisteminde işletilen bir arıtmadan sorumluyum. Tesisin sahip olduğu proses aşamaları şu şekilde; elevatör tip ızgara, tambur elek, dengeleme havuzu, 3 adet havalandırma/çökeltim havuzu, deşarj havuzu. Bir de çamur yoğunlaştırma tankı mevcut. Ancak üretimdeki yıkama prosesinden kaynaklı olarak arıtmada kum, toprak birikimi en büyük sorun ve bunu ayıracak bir ekipman bulunmamakta. Özellikle sezonun aktif olduğu 3 ayda oldukça yoğun bir birikim gözlenmekte. Bu zamana kadar kepçe çağrılarak alım sağlanmış. Ben belirli ve sık periyotlarda çekim yaparak uzaklaştırma fikrindeyim.
Bunun için dengeleme havuzunda biriken bu inert maddelerin sistemden çekilmesi, susuzlaştırılması hakkında önerileriniz nelerdir?

Not: Tabi beklenilen fazla masraf çıkmaması...😬
 
Masraf çıkarmadan bunu çözmenin yolu olduğunu sanmıyorum. İşletmecilere bu konuda kızıyorum. Her şeye para varken, iş atık su arıtımına gelince "Aman masraf çıkarmasın." Öyle bir dünya yok. Masraf yapacak.

Not: Özgül ağırlığından dolayı çökmesi kaçınılmaz maddeleri engellemez belki ama yumuş yumuş kum oluşmasını karıştırıcı mikser kullanarak engelleyebilirsiniz. Karıştırıcı mikser yoksa dengeleme havuzunun büyüklüğüne göre uygun bir ya da birkaç tane mikseri tabana yakın bölgeye yerleştirin. Seviye sensörü ya da basit bir şamandıra sistemiyle çalışmasını sağlayın. Dengeleme havuzu zaten ideal şartlarda sürekli homojen karışmalıdır. Hem arıtma veriminiz artar hem de kum oluşumu azalır. Çöken partiküllerin çoğu askıda kalacağı için bir sonraki arıtma sistemine geçer. Havalandırma havuzunda birikme beklenmez, çökeltim havuzuna ulaşır, geri devirle geri döneceği için kısır döngüye girer. Fazlası berteraf ettiğiniz çamurla birlikte sürekli ve düzenli olarak uzaklaştırılmış olacaktır. Bu sizi rahatlatır. Kepçeyle temizleme işini çok daha fazla uzun aralıklarla yaparsınız.
 
Son düzenleme:
Adem PiştofoğluÖncelikle cevabınız için teşekkür ederim Adem Bey.
Masraf tabi kaçınılmaz, bahsettiğim 'yüksek' masraflardı. Proje revizyonu vs gibi. Bir çevre müh olarak tabi ki gerekiyorsa onun da yapılması fikrindeyim:)
cevabınızda bahsettiğiniz gibi dengelemenin homojen olması gerekli ancak benim sorunum kum.. yani bildiğimiz tarla kumu şeklinde inert madde. bunu karıştırarak havalandırma havuzuna göndermek havuzlarda müthiş bir birikime neden oluyor. mesela şu an bir havuzu kapatarak temizlemeye aldık sezon dışı olduğu için. 4 metre havuzun 1.5 metresi kumlu çamur. çamur çekim periyotlarının atlanmasının da nedeni var bu durumda ama tarla toprağı oranı aşırı yüksek.
Benim düşüncem, tabana eğim hafif vererek bir nevi kum tutucu sistemine döndürmekti tankı. sonra da çamuru ilgili pompa ile çekmek. ancak pompa cinsi ve çekim sonrası nasıl susuzlaştıracağım konusu takıldığım nokta biraz da.
bir de dengeleme havuzu olduğuna çok bakmayın küçük bir havuz kendileri. 2/3lük kısmı 10-15 günde çamurla dolabiliyor.
 
Önceki cevapları görüntüle…
Anonim (9f32)Homojen karışım olması gerekir derken işte fikrim bir taşta iki kuş vurmak. Hem dengeleme için zaten gerekli karışımı sağlarsınız hem de çökelmeyi azaltırsınız. Zaten dünyanın en masum atık suyunu bile bir dengelemeye alırsanız bir süre sonra dibi kum dolar.

Örnek verelim. Hemen hepimiz temiz su deposu olan bir evde, apartmanda yaşamışızdır. O temiz su depoları çok kısa süre içerisinde kum doluyor. Çünkü içerisindeki su durgun. Su, içme suyu arıtma tesisinde arıtılmasına rağmen AKM yaklaşık 0 mg/L iken bile kum dolmasına sebep olabiliyor.

Sizin tesiste zaten kumlu bir atık su varsa ve dengeleme ufak dahi olsa karıştırma yoksa kum dolma süreci hızlanır. Karıştırıcı eklemek o yüzden bence mantıklı.

Sizin aklınıza gelen yöntem daha pahalıya patlayabilir ama denenebilir. Tek sıkıntısı şu ki kumu sürekli pompamın ağzına çekmeniz gerekir. Kum pompası vakumla en fazla 5-10 cm etrafındaki kumu çekebilecektir. Elbette gereğinden çok çok çok daha büyük bir pompa kullanmadığınızı düşünürsek :) ki zaten kullanamazsınız.

Dengelemenin tabanını V şeklinde eğimli yapıp kumu sürekli pompaya doğru sıyıran bir hareketli bir mekanizma yapmanız ya da pompayı sürekli gezer yapmanız gerekir. Bu da zaten neredeyse bildiğimiz bir kum tutucu inşa etmek gibi bir şey olur. Çıkan kumlu suyu çok basit bir kum-su ayırıcı seperatöre verebilirsiniz. Bence en kolay kısmı o. Onu düşünmenize gerek yok. Süzüntü suyunu da tekrar dengelemeye geri verirsiniz. Bu sistemi kurmak size pahalıya patlayacaktır.

Elbette kum miktarını bilmiyorum ama ben aklıma gelen yöntemi denerdim sanırım. Tekrar vurgulamak isterim ki çeşmeden akan içme suyunu bile dinlendirirseniz dibine kum dolacaktır. Karıştırmak şarttır.

Debiniz nedir? Dengelemenin hacmi nedir?
 
Adem PiştofoğluPeki biyolojik proseslerin gerçekleştiği kademelere inert madde almak ne kadar doğru olur? Şu ana kadar mevcut durum aynı aslında. Ve havuzu temizlemeye aldığımızda tüm tarlayı havalandırma havuzuna almışız gibi bir görselle karşılaştık. Ayrıca havalandırma difüzör ile gerçekleştiği için tüm difüzörler tıkanıyor, blowerlar inanılmaz zorlanıyor.
Çıkan kumu basit bir seperatör ile ayırabileceğimi iletmişsiniz. Nasıl bir yapıdan bahsediyoruz. Kum ayırıcı dekantör mantıklı ekipmanlar, çamur kurutma yatakları gibi seçeneklerden başka çözüm bulamadım. O nedenle ayrıntı alabilirsem araştırabilmem daha kolay olacaktır. :) teşekkür ederim.
 
Anonim (58ac)Normalde doğru değil. Sizin duruma çare olması için öneriyorum. AKM değerinizi bilmiyorum ki o yüzden varsayımlar yapıyoruz. Ben işlettiğim tesiste 500 mg/L AKM olan suyu alabiliyorum mesela.

Sizin sorununuz kumu havuzdan almak. Havuzdan kum pomasıyla alınan kumlu suyu sudan ayırmak evet basit. Basit bir kum ayırıcı ile kumu konsantre hale getirebilirsiniz. Bkz.:
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


Biraz sayısal veriler verirseniz daha teknik yaklaşabiliriz. Mesela debi ve hacim sormuştuk yukarıda. İyi çalışmalar.
 
Adem PiştofoğluGiriş atıksuyundan son analiz uzun bir süre önce (6 ay önce) alınmış, 700 mg/L olarak tespit edilmiş. Deneyleri fabrikada gerçekleştirmeye başlayacağım yakın zamanda o zaman teyit edeceğim sonuçları.
Debi ortalama 5000m3/gün. dengeleme hacmi 400m3.
Eklediğiniz linkteki yapıyı görmüştüm ancak susuzlaştırmadaki verimliliği için biraz şüpheliydim. Bu ekipmana pompa ile suyu basmak gerekecektir. Uygun göreceğiniz pompa var mı peki? hem kumu çekmeli, hem de bu ekipmanda çalkalanma yaratmamalı. kumun belirli bir alana toplandığını düşünebiliriz.
 
Projeci mantığıyla yaklaşıyorum mevzuya;

Bence dengeleme havuzunun bir kısmı kum tutucu kanalı gibi kullanılabilir ilk su bu kısma girer bir süre bekler ve buradan kanalın sonunda savaklanır. Kum kanalının dibi eğimli olarak tasarlanır. Ve kanal sonuna kum biriktirme çukuru yapılır. Burada biriken kum-su karışımı belirli periyotlar ile pompa ile alınarak kum ayırıcıya verilir. Kum ayırıcıdan çıkan kumlar bertarafa gönderilir, Kum ayırıcıdan çıkan sular ise tekrar sisteme verilir.

Bence en ucuz ve pratik çözümü bu
 
Son düzenleme:
KubilayDumanTeşekkür ederim Kubilay bey cevabınız için. Kum ayırıcı olarak Adem beyin linkini attığı helezon yapısı verimli bir ayırma sağlar mı sizce? dipte çökelen kısmı helezon yapısı ile taşınacaktır. ancak istenilen susuzlaştırmayı sağlar mı? bir de pompa ile o yapıya su basılınca türbülans oluşacaktır... sorun olmaz mı?
Kum için dalgıç pompa kullanabilir miyim? kum için uygun olur mu? ve kapasitesini nasıl belirleyebilirim seçeceğim pompanın?
 
Anonim (57ac)Benim bahsettiğim kum ayrıcı zaten @Adem Piştofoğlu 'un attığı linkteki zaten. Verimli bir ayrışma sağlar. İstenilen susuzlaşmayı sağlar. Çoğu kentsel AAT de aynı sistem kullanılıyor. Havuzunun derinliği ne kadar yapısı sığ değil ise türbilans oluşmaz ve sorun olmaz. Dalgıç pompa kullanabilir misiniz ? Kentsel AAT'lerin kum ayrıcı yapısındaki gezer köprü üzerindekilerde dalgıç pompalar evet kullanabilirsiniz. Ama yine de satın alırken hangi amaç için satın aldığınızı karşı tarafa söyleyin. Pompanın kapasitesi kum ayrıcının kapasitesi ile aynı olacaktır. Eğer kum- su karışımını kum ayrıcından önceden bekletme amaçlı bir yere almayacak direkt kum ayırıcıya verecekseniz.
 
Evet. dekantör mantıklı çalışan sistemler biraz fiyat olarak pahalı geldi. Adem beyin linkini paylaştığı ekipman ihtiyacımızı karşılayacaktır. Dediğiniz gibi çoğu arıtmada da kullanılıyorsa zaten.. : )
Sistemi bu şekilde kurgulayıp bir rapor hazırlayacağım. kabul edilirse uygulama sonuçlarını paylaşırım :) Teşekkür ederim destekleriniz için @Adem Piştofoğlu @KubilayDuman
 
Üst