• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Artemiaların Ölümü İle Tuz Gölü Kırmızı Oldu!!!

Eylül Terzi

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
2 Şubat 2012
Ekli dosyayı görüntüle 11446


Ekli dosyayı görüntüle 11447


A sınıfı sulak alanlar içerisinde yer alan Tuz Gölü, tuz üretiminin yanı sıra flamingo, suna, bataklık kırlangıcı, martı gibi su kuşlarının konaklama ve kuluçka alanını da oluşturuyor. Bunun yanı sıra Tuz Gölü, dünya kültür balıkçılığında canlı yem olarak kullanılan artemia’yı doğal stok halinde bulundurması nedeniyle biyolojik açıdan da son derece önemli bir konumda bulunuyor.
Tuz Gölüü’nde konaklayan kuluçkaya yatan su kuşlarının besin zincirinde ‘artemia’ vazgeçilmez bir halkayı oluşturuyor. Artemia salına, tuz göllerinde yaşayan, yetişkinleri 1 cm olabilen bir zooplanktondur. Artemia’nın ölümü ile oluşan asitler nedeniyle halobacteriaların çoğalması, daha az organik madde ve kırmızı renk oluşmasını sağlayarak daha hızlı buharlaşmaya sebep oluyor, bu da gölün rengini kırmızıya dönüştürüyor.
 
Kamuoyunda daha çok akvaryum yemi olarak kullanılan artemiaların yaşam alanları çok tuzlu sular olup, yaşamaları çevre faktörleri ve su sıcaklığına bağlıdır. En ideal yaşama sıcaklığı 26-27 derecedir. Suyun tuzluluk oranı düştüğü ve sıcaklık arttığı zaman bu canlıların yaşama şansı azalır.
Mevsim itibariyle Tuz Gölü'nde su seviyesinin düşmesiyle artemialarda hızlı ve toplu ölümlerinin gerçekleşti.
 
Üst