atıksu arıtılırken kireç kullanımı?

Üyeler Görebilir
Merhaba atıksu arıtımında kostik veya kireç kullanımı farkları yada kullanılan maddelerin neye göre seçildiğini, özellikleriyle ilgili bilgi alabilir miyim?
Cevaplayan arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim =)
 
Üyeler Görebilir
kostik ve kireç kullanımları nötrolizasyon amaçlı kullanılır ikisiylede ph arttırırsınız ancak kireç te fazla çamur birimesi yaşarsınız
 
Üyeler Görebilir
arkadaşımızın bahsettiği gibi nötralizasyonda da kullanılır kimyasal arıtmada da. Kimyasal arıtmada zeta potansiyeline etki etmek için kullanılır kolloidler arası çekim gücünü azaltmaya yarar akabinde asidik ters yüklü iyonlar verilir. genelde Alüminyum sülfat kulllanır bu demde bir bağ oluşturulur ve kolloidlerin tutulması sağlanır. bir başka faydası da renk gideriminde yüksek ph oluşturarak renk gideriminde etkili olmaktır. ancak koagülasyon-flokülasyonda olduğu gibi renk gideriminde de maliyeti artırır. kostik-kireç kullandığınızda daha fazla koagülant harcarsınız ve kendi maliyetlerini de hesaba katmalısınız. ve arkadaşımızın dediği gibi kireç sitemdeki çamur miktarını oldukça artıracaktır ve kontrol iyi sağlanmazsa taşlaşmalar kesit daralması gibi büyük problemlere de sebep olacaktır. şimdilik aklıma gelen bunlar:)
 
Üyeler Görebilir
bilindiği üzere kireç ph yükseltir.
eğer sisteminizde ihtiyaç duyduğunuz ph yükseltilmesi fazla ise kostik kirece göre daha az sarfedileceğinden daha ekonomik olabilir.
ancak kimyasal arıtmada kirecin, ph yükseltmesinin yanında yardımcı koagülant olarak kullanılabildiği de göz ardı edilmemeli.
yine de en sağlıklı sonuçlara yapacağınız jar test ile ulaşmak mümkün olacaktır.
 
Üyeler Görebilir
Cevap: atıksu arıtılırken kireç kullanımı?

pH 11 üzerine çıkarmak ve kimyasal çöktürme için en basit yöntem. Sistem küçük ve basitse kullanılması uygundur.
 
Üyeler Görebilir
Cevap: atıksu arıtılırken kireç kullanımı?

kostik ile kireç arasındaki fark;
kireçte ph artırırsınız (+) çamur fazlalaşır haliyle maliyet artar(-)
kostik ph artırısırınız (+) çamur fazlalaşması olmaz (+) Yardımcı koagülant olarakta işe yarar(+)
 
Üst