• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Atık Aküler

Fecriati

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
1 Mart 2011
Arkadaşlar oluşan atık aküler ile ilgili UATF süreci AKÜDER yetki belgeli lisanslı geçici depolama firmalarından mı başlar yoksa doğrudan bertaraf tesisine verme haricinde tüketicinin form düzenlemeyle alakalı sorumluluğu var mı?
Atık akülerin AKÜDER yetki belgeli firmaya teslim edildiğini ispatlamak APAK Yönetmeliği'ne uygunluk açısından yeterli midir?
 
benim bildiğim kadarıyla aküleri artık üretici firması kimse o toplamak zorunda yönetmelik gereği. en azından bizdeki uygulama bu...Ancak bunu atık taşıma formundan çok tutanakla belgelemek yeterli sanırım. ama yanlış biliyor da olabilirim. Bilen arkadaşlar paylaşırsa iyi olur..
 
Aküderin yetkilendirdiği geçici depolama alanına sahip bayilerin lisanslı aracı olmadığı için UATFleri bulunmamaktadır.Atık akünüz ton bazında çok fazla çıkmıyorsa geri kazanım firmaları sizden atık almıyorlar.Neden olarak da az bir tonaj için aracını göndermelerinin onlar için pek karlı bir durum olmadığını söylüyorlar.Haklılar fakat nedense herkes UATF olması gerektiğini söylüyor.Ben de bu durumla ilgili sıkıntı yaşadım.Geri kazanım firmaları az miktarda aküleri almıyor;akülerin miktarını arttırmak için 3 ay süre limitini geçirmek lazım.Geri kazanım firmalarına da veremiyoruz.Şu durumda peki biz ne yapmalıyız?Herkes yönetmelikte ne yazıyorsa onu dile getiriyor,özellikle çevre il müdürlüğü sadece teorik olarak bize yol gösterebiliyor.Her zaman pratikte durum öyle olmuyor.Bölge bayilerin geçici depolama alanlarına ulaştırabilirsiniz.Aküder yetkilisi aynı il sınırları içerisinde ise böyle bir zorunluluğun olmadığını çevre il.müdürlüğünün şifai bir cevap olarak verdiğini söylüyor.Ben başka bir yol izleyemedim.
 
@capantugba

Evet haklısınız geri kazanım tesisleri almıyorlar AKÜDER yetki belgeli firmaya verilmesi daha mantıklı olur diye düşündüm bir de sitelerine şöyle bir şema koymuşlar sanırım buradan yola çıkarak tutanakla birlikte AKÜDER yetki belgeli firmaya teslim etmek doğru olacak.
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

AKÜDER Yetki Belgesi'nde "kamu ve özel kuruluşlar ve diğer akü kullanıcılarından atık aküleri toplamaya, geçici depoya taşımaya ve biriken aküleri lisanslı araçlarla lisanslı geri kazanım tesislerine yetkilendirilmiştir" yazıyor. Öte yandan yönetmeliğe 03.03.2005'te şöyle bir madde eklenmiş:
“Ancak, perakende akü satışı yapan satıcılarda biriken atık aküleri, en yakın geçici depolara taşıyacak araçlar için lisans alma zorunluluğu yoktur.”

Bu durumda atık üreticisinden direk geçici depoya gönderilecek araçlardaki lisans zorunluluğu ne olacak? sorusu doğuyor. Bir de "en yakın" denmiş, anlaşmalı ve sürekli çalışılan firma başka şehirdeyse nasıl olacak? Bir sürü içinden çıkılmaz soru türetmek mümkün ya da benim bilmediğim başka yönetmelik hükümleri var.
 
Zaten hem Aküder hem de bölge bayiiler de lisanslı aracımız yok ama yetki belgemiz var diyorlar.Aküder bu konuda bir problem olmadığını çevre il müdürlüğü ile bu şekilde görüşüldüğünü söylüyor.Bizler de herşeyi yönetmeliğe uygun yapmaya çalışıyoruz ama herşey yönetmelikteki gibi olamayabiliyor..Fakat il sınırı dışında ise lisanslı araç hususu üzerinde düşünülmesi gerekebilir.
 
Firma ile görüştüm aracımız lisanslı ve formu da akünün kuru ağırlığı üzerinden biz düzenliyoruz geri kazanım tesisine ulaştırdıktan sonra ilgili nüshaları size gönderiyoruz birçok firmayla bu şekilde çalıştık hiçbir sorun olmadı dediler.
 
İlk olarak atık üreticilerinde UATF olmalı ,
elinizde diğer atıklar yani e-atık florosan vb var ise aküler onlarla da taşınabilir,tabi 1 den 20 ye kadar tüm kodları taşıyabilen lisanslı araç ile taşınmalı..Bunları toptan alan geri kazanım firmaları var onlara gönderebilirsiniz.Ayrıca aküler değerlidir bertarafçılar üzerine para bile verir.Son olarak söyleyebileceğim şey ise 50 kg ı geçmez ise atık, lisanslı araç ile gönderilmesi şartı yoktur.Tabi bu durum 6 ayda veya yılda o kadar çıkan miktar ise..
 
@capantugba

Firma ismi vermek ne kadar doğru olur bilemedim o yüzden özel mesaj attım.

@tugbaco

Evet doğru ama bertarafçılar çok fazla miktarda olmadığı için almak istemiyorlar. Yukarıda da bahsedilmiş zaten. Alsalar formu mutlaka düzenler yollarım. Bir yandan da 90 gün sınırı var.
Sonuçta yönetmeliğe uygun davranalım diye çabalıyoruz ama yönetmeliklerde de bazı şeyler çok açıklayıcı değil malesef.
 
Evet mesajınızı aldım,şahsen bulunduğum ildeki bölge bayilerle görüştüm ve lisanslı araçlarının olmadığını söylediler.Bu da normal çünkü onlar bölge bayii,geri kazanım firması değil.Geri kazanım firmalarının araçları var evet dediğiniz gibi yardımcı olamıyorlar bu konuda.Tek yardımcı olan bölge bayiileri şu durumda.Tugbaco'nun dediği gibi de birlikte bir gönderim olabilir.
 


Konuyu hortlatalım :)

İşletmelerinde bu tip küçük, taşınabilir bataryaları olan arkadaşlar var mı?

Bakimsiz-Tip-Kuru-Aku.jpg

Bunları TAP atık pil-batarya olarak kabul eder diye düşünüyordum fakat internet sitelerindeki açıklamaya göre almıyorlar ve akü kategorisinde değerlendireceğiz gibi gözüküyor?

Bakimsiz-Tip-Kuru-Aku.jpg
 


Evet exitcom alıyor.Bana kalırsa da geri kazanım firmalarıyla görüşün fakat az tonajlı atıklarınızda problem çıkabiliyor daha önceden söylediğim gibi.
Aküder'in sayfasında bulunduğunuz ile göre Aküder'e bağlı geçici depolama yerleri de alıyor.
 


Arkadaşlar resimde görmüş olduğunuz akü 2 çeşidi var. Biri kuru akü dediğimiz (pillerden oluşan) ikincisi jel akü denilen tamamı kimyasal içerikten oluşan aküler.
 


@Tuğba CABİ

Hayır teslimatını atık sahasından yaptık. Yanılmıyorsam Sürat Kargo ile de ücretsiz gönderilebiliyor ama bizim miktar oldukça fazlaydı.

8-9 gün önce arayıp haber vermiştim. Gelmeden bir gün önce teyit için aradılar, daha sonra da gelip teslim aldılar.
 
Üst