• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Atık ambalaj beyanı

timur01

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
8 Şubat 2012
ek5D PİYASAYA SÜRÜLEN AMBALAJLARIN TEMİN EDİLDİĞİ YERLERE AİT BİLGİLER kısmında yurt dışından almış olduğumuz ambalaj miktarını nasıl beyan edecegiz. bu kısımdan yurtdışından alınan firma bilgileri bulunmuyor. yardımcı olursanız sevinirim
 
Merhaba arkadaşlar,

Ambalaj piyasaya süren bir X firma ürünlerini kendisine ait 2. bir Y firmasına sattığını fatura ediyor ve bu Y firması da tamamını ihraç ediyor. EK-5 B1 doldurulurken X firmasının ihracatta kullanılan kısmına bir şey yazmasına gerek yoktur diye düşünüyorum ama yine de emin olmak adına size de sorayım dedim.
2. sorum da Y firması da piyasaya süren beyanı yapmak için kod ve şifre almalı mıdır?
 
Sayın Yağmur,
X firması da Y firması da beyanı yapmalıdır.İhraç edilen ihraç olarak,iç piyasayı da ayrıca belirtmelidirler.Fakat Y firması iç piyasaya çalışmadığından bir bedel ödemeyecektir.
 
merhaba

ambalaj atığı kontrolü yönetmeliğinde:
''(12) Toplanması, taşınması, ayrılması, geri dönüşümü, geri kazanımı ve bertarafı Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği, Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği ve Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği hükümlerine göre yapılan ambalaj atıkları belgelendirmede kullanılmaz. Bu ambalajları piyasaya süren işletmeler belgeleme yükümlülüğünden muaf tutulur.''

Bu maddeye göre 2011 yılı beyanında kontamine ambalajları beyan yapacağım ama belgelendirme yapmayacağım fakat 2011 öncesindeki yıllardaki beyanı nasıl yapacağım?

önceki yıllardaki beyanları yaparken kontamine ambalaj olarak belirtemediğim için onları beyan etmeme gibi bir durumum var mı? kafam karıştı :(
 
Sayın Cordial,

Bu maddede sözü bahsi geçen kontamine ambalajların belgelemeden muaf tutulduğudur.İşletmenizde giriş-çıkış miktarlarının tutulduğu bir sisteminiz var ise ki vardır burada kontamine olanları yıllık olarak bulup ayırabilirsiniz.Sorunuzu yanlış anladıysam düzeltin lütfen.
 
@cordial

Geçmiş yıllara ait bildirim yapacaksın anladığım kadarıyla Kübra :)
senin yönetmelikten verdiğin bilgi TAT firmalarını alakadar ediyor sadece son cümle bu ambalajları piyasaya sürenler belgelendirmeden muaftır diyor. son yönetmelik değişikliğine göre TAT tesisleri sanayi kuruluşlarından satın aldıkları ambalaj atıklarını sisteme giriş olarak ekleyip bunları belgelendirme işleminde kullanabilmekteler. işte bu madde TAT ın aldığı eğer kontamine ambalajsa o faturayı belgelendirmede kullanamaz diyor.

esas soruna gelince daha önce kontamine ambalajlar için özel bir durum yoktu dolayısıyla 2012 yılından önceki bildirimler için kontamine ambalajlarında girişlerini yapmalısın.
mantıksızmı evet mantıksız çünkü bu ambalajları toplatabileceğin ve belgelendirebileceğin bir tesis henüz yok. sana tavsiyem il müdürlüğü ile görüşüp kontamine ambalajları girmemen gerektiği konusunda onları ikna etmen.
 
geçici madde-4(1) Kullanımları sonrasında toplanması, taşınması, ayrılması,
geri dönüşümü, geri kazanımı ve bertarafı 22/7/2005 tarihli ve 25883 sayılı Resmî
Gazete’de yayımlanan Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği, 14/3/2005 tarihli ve 25755
sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği ve 30/7/2008
tarihli ve 26952 sayılı Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği kapsamında yer alan
ambalajların ekonomik işletmeler tarafından bildirimleri 1/1/2013 tarihinden itibaren
yapılır.
der. bu durumda kontamine ambalajları bu sene bildirmeyeceğiz doğru mudur?
 
Gülfem hanım ayrı bir konuda aynı sizin dediğiniz gibi düşündük ve bu şekilde yazıştık.yani bu sene bildirim yapılmayacak diye ve paylaştığınız geçici madde den benim anladığım da bu.çünkü bu atıklar yönetmeliğe yeni eklendi ve bildirimler de bir önceki seneye göre yapıldığına göre şuandaki bildirimlerde bunların girilmemesi gerekir diye düşünüyorum.yalnız o bahsettiğim konuda soruyu soran arkadaş il çevreyi aradığını ve il çevreden bildirimi yapacaksınız, belgelendirme yapmayacaksınız bu atıklarla ilgili diye cevap aldığını yazmıştı.
 
Arkadaşlar bir konuda kafam karıştı, birde size sormak istiyorum. Yönetmeliğin madde 17'sinde geri kazanım hedefleri var. Buna göre;

Ambalaj Atıklarının Geri Kazanımı
Geri kazanım hedefleri
MADDE 17 – (1) Yetkilendirilmiş kuruluş ile yetkilendirilmiş kuruluşa üye olmayan piyasaya sürenler, ambalaj atıklarını aşağıdaki tabloda belirtildiği oranlarda geri kazanmakla yükümlüdürler.

Malzemeye göre yıllık geri kazanım hedefleri (%)


Yıllar Ahşap
2005 -
2006 -
2007 -
2008 -
2009 -
2010 -
2011 -
2012 -
2013 5
2014 5
2015 5
2016 7
2017 9
2018 11
2019 13
2020 15
Buna göre örneğin ahşap ambalaj atıklarını için 2012 yılında ürettiğim miktarın %5'i kadarını geri toplatıp bunu 2013 yılında mı beyanını yapmalıyım? Yoksa 2013 yılında ürettiğim miktarın %5'ini toplatıp 2014 yılında mı beyan yapmalıyım?
 
2012 de girmediğin ahşapı 2013de geri toplatamazsın.... demek istediğim şu ki 2013 de ahşap miktarını gireceksin 2014de %5ini geri toplatacaksınız.....
 
okan bey,
2012 deki piyasaya sürdüğünüz ambalaj miktarlarını 2013 şubata kadar bildirmiyormusunuz. sonrasındada yaptığınız bu bildirimler doğrultusunda 2013 belgelendirme sorumluluk tablonuz belli oluyor ve bu tablo üstünden 2013 evrakları ile belgelendirmeniz yapılıyor.
 
ahşap miktarı bu senede girilecek.belgelendirmesi cıkmaz sıkıntı yok.belgelendirmesi 2013 yılında piyasaya sürdüğünüz, 2014 yılının şubat ayına kadar beyan edilmiş olacak ve 2015 in şubat sonuna kadar belgelendirme dosyası sunulacak.

yani siz bu seneden itibaren bildirimlerinizi girin zaten sistem otomatik olarak ne zaman belgelendirme yapılacaksa size belgelendirilmesi gereken miktarı gösterecek.;)
 
İyi Günler Arkadaşlar :

Danışmanı olduğum bir firmam gıda ürünlerinin konulması için plastik kaplar üretmekte ve bu plastik kapları üretim sonrası üretilen ürün gıda konulacak ürün olduğu için hijyenik açıdan , tesis içinde her hangi bir yere taşımak yada depolamak için naylon yada karton kullanmakta .Yani satış ve nakliye ambalajı haricinde aldığı bir miktar karton ve naylonu kendisi tesis içinde kullanmakta ve kullanmış olduğu bu ambalajlar yıprandıktan sonra tesisinde bulunan ambalaj atıkları kısmında toplamakta ve lisanslı TAT firmaya vermekte.

Bu durumla ilgili sormak istediğim ;
Kendi içinde kullanmış olduğu bu ambalajlar belgelendirmeden muaf olur mu? Çünkü kullanmış olduğu bu ambalajları piyasa sürmüyor ve atık haline geldikten sonra TAT firmasına atığını vermekte.
Bu konu ile ilgili bilgisi olanlar yardımcı olursa sevinirim.
 
@Eda Altınay
Merhaba Eda hanım kendi içinde kullanmış olduğu ambalajın belgelendirmesini yapmasına gerek yok. çünkü dediğiniz gibi bunu piyasaya sürmüyor. o malzemelerin belgelendirmesini ambalajı almış olduğu yer zaten yapıyor. lisanslı tesise yaptığı hurda ambalaj satışı sonrası ise lisanslı tesisten oraya verildiğine dair belge alsınlar çünkü il çevreden denetlemeye geldiklerinde ilk olarak sordukları şey atıkları nereye verdikleridir.
 
Üst