• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Atık bez, eldiven ve üstübüler

Ömer Taşdemir

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
13 Ocak 2012
Arkadaşlar tesisimizde çıkan atık bezler, üstübüler, eldivenleri tehlikeli atık olarak bertaraf etmemiz mi gerekiyor. Makinalarda ki yağların bulaştığı malzemeler bunlar. 150109 kodunda tekstil atığı olarak baktığımda bile para istiyorlar. 150202 tehlikeli olarak kabul edildiğinde para istiyorlar. Ne yapmalıyım sizce?
 
Merhaba @zeynepülken ; Viyol üretimi genelde aşağıdaki tür atıkların ve gazetelerin geri kazanılması ile üretiliyor. Bu atık kodlarından herhangi biri ile verebilirsiniz
Kağıt ve Karton 19 12 01
Kağıt ve Karton 20 01 01
Kağıt ve Karton Ambalaj 15 01 01
 
@atekyıldız


bahsettiğim viyoller kağıt olanlar değil strafor maalesef o yüzden kimse almıyor :)
 
:) bazen başka çaresi almıyor insanın. yapın diyor ama yol göstermiyorlar. firma biz hallettik dedi zaten. yorumsuz... :) @atekyıldız
 
Arkadaşlar merhaba
Bir konu da kafam karıştı sizlerin de fikrini almak istedim, şimdi gıda sektöründe bir fabrika da çalışıyorum şekerleme üzerine. Burada üretim alanında ki atık kovalarını eldiven vb. atık atıyorlar. Bu eldivenler ürüne temas eden eldivenler. Kontamine diyebilirmiyiz bilemedim ?
 
Ürün dediğiniz şeker ise kontamine diyemezsiniz, tehlikeli atıklarla temas ettiyse kontamine olur. (Gres yağı, boya, tiner vb)
 
@Serkan Çiçekay dimi, bende öyle düşündüm de emin olamadım. Peki gıda boyaları, aromalar bunlar kontamine ambalaj mı oluyor Serkan bey? Birde saçma olmazsa bu bahsettiğim eldivenler için hangi atık kodunu kullanmam uygun olur plastik atık mı diyeceğim ?
 
@rabiakoc benim fikrim gıda boyası ve aromalara da kontamine diyemezsiniz. Atık koduna geçince şuan bakamıyorum bi listeye bakıp yazarım, plastik atık çok uygun değil gibi duruyor uzaktakn bakınca :)
 
Kontaminasyon (bulaşkan) maddenin özelliği kodlamada önem arz eder. Bulaşan madde (kontaminant) tehlikeliyse tehlikeli, tıbbi atıksa tıbbidir. Bu formülü her atık için kullanabilirsiniz. Misal; Karton tehlikesiz atıktır ama yağ bulaşınca tehlikeli olur kan bulaşırsa tıbbi atık oluşur. Hepsini ezberlemeye gerek yok zaten mühendisliğin doğasına aykırı. Şekerleme tüketilen bir gıda, tehlikeli kimyasallarla üretim demek şirketin kendi bacağına kurşun sıkması gibi bir şey. Kullandığı kimyasalların (gıda boyaları) tarım ve gıdadan onaylı olması gerek. Kullanılan gıda boyalarının kimyasal içeriğini de MSDS leri karıştırarak işinize hakim olmalısınız. Ama makinelerin bakım ve onarımdan çıkan madeni yağla bulaşmış ekipman varsa o zaman 150202 diye biliyorum.
Kontaminant kelimesini de yazarken buldum :)
 
Evet haklısınız aslında bu yazdıklarınızı biliyorum ama galiba düşünmeden hareket ediyorum. Heyecan yapıp hemen buraya yazıyorum :) Dönüşünüz için teşekkürler..
 
Merhaba arkadaşlar, üretim alanlarınde tek kullanımlık latex eldivenler kullanılıyor. Kimyasal veya yağ vb. bulaştığında kontamine atığa atılıyor ancak temizse yani herhangi bir şey bulaşmadıysa plastik mi yoksa geri dönüştürülemeyen evsel atık olarak mı değerlendirmek gerekir?
 
Üst