• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Atık Deşarjı Konulu Çevre İzni - Yavuz Gördük

Can Avşar

Antalya İl Temsilcisi
Etkinlik Grubu
Katılım
25 Şubat 2009
Şehir
Antalya
Firma
ARÜV ÇEVRE MÜH. A.Ş.
TUÇEV Uygulamalı Çevre Görevlisi Eğitimi Sueno Hotel Ekim-2012

Arkadaşlar, Yavuz Gördük Bey' in "Atık Deşarjı Konulu Çevre İzni" adlı sunumu ekte bilgilerinize sunulmuştur.
 

Ekli dosyalar

  • ATIK SU.rar
    4 MB · Görüntüleme: 702
Merhaba,
Ben bir konuda net bir cevaba ulaşamadım. Yardımcı olabilecek arkadaşlar varsa çok sevinirim. Firmam Ek-1 tablosunda. Atıksu Deşarjı Konulu Çevre İzni alacağım. Başvurusunu tamamlayacağım tesisde hem fiziksel hem biyolojik arıtma tesisi mevcut.. 40 ton/gün atıksu önce kimyasal arıtmaya giriyor, sonrasında evsel nitelikli atıksularla birleşip biyolojik arıtma tesisine giriyor.

Ben bu iki tesisi tek bir tesis olarak mı kabul etmeliyim? Yani ilgili sekmede kimyasal ve biyolojik türleri aynı anda işaretleyip, eşdeğer nüfus vs. toplam olarak mı yazmalıyım? bu pek aklıma yatmıyor ??

Yoksa tek tek mi bilgilerini girmeliyim? biyolojik arıtma tesis ve bilgileri.. kimyasal arıtma tesisi ve bilgileri...
ilgili alan: (izin ve lisans başvurusu-atıksu deşarjı-başvuru formu-arıtma tesisi bilgileri)
 
@gokcenilufer

SKKY 26. MADDE (f) BENDİ
Aynı sanayi kuruluşu içinde birden fazla sektörün bulunması ya da aynı sektörün alt sektörlerinin bulunması hâlinde, endüstriyel nitelikli atık su debisi en yüksek olan sektörün alıcı ortama deşarj standartlarının verildiği tablodaki parametre değerleri esas alınır. Ancak atıksu debisi düşük olan sektör için Yönetmelikte verilen parametrelerden her hangi biri alıcı ortama deşarj için esas alınan tabloda bulunmuyor ise, bulunmayan parametreler deşarj iznine esas olan tabloya ilave edilir. Sanayi kuruluşlarının endüstriyel nitelikli atıksuları, bu kuruluşa ait evsel nitelikli atıksularla birlikte arıtılıyorsa; evsel nitelikli atıksuyun miktarına bakılmaksızın, ilgili sanayi kuruluşu için verilen deşarj standartları uygulanır.
 
@Tarık Durmuş

Deşarj standartları konusunda hemfikiriz. ok. anlamadığım kısım için örnek veriyorum..
(çevrimiçi çevre izinleri portalı- izin ve lisans başvurusu-atıksu deşarjı-başvuru formu-arıtma tesisi bilgilerini doldurma aşamasındayım) tesisin eşdeğer nüfusu?? kimyasal ve biyolojik arıtmayı ayrı ayrı işaretleyerek olursam ve kapasitelerini yazarsam ,birkaç soru sonra deşarj yeri sorusuyla karşılaşıyorum, kimyasal arıtma çıkışı biyolojik arıtmaya bağlandığı için deşarj yeri yok. arıtmayı bir bütün olarak düşünmeliyim sanırım.
 
@gokcenilufer

Benzer bir çevre izin belgesi başvurusu yaptım ve sorunsuz sonuçlandı. Bahsettğiniz süreçlerde yaptığım işlemleri madde madde açıklamaya çalışayım.

1-) Sektör olarak kimyasal arıtmanın girdiği sektörü aldım.
2-) Tesis türünde hem kimyasal hem de biyolojik arıtmayı işaretledim.
3-) Deşarj çıkışı biyolojik arıtmadan olduğu için eşdeğer nüfus ve kapasite bilgilerini biyolojik arıtmanınkini girdim. Biyolojik arıtmaya hem evsel atıksular hem de kimyasal arıtmadan gelen su gireceğinden daha büyük kapasiteye sahip olması gerekiyor.
4-) Deşarj yeri olarak da son deşarj noktasını aldım.
5-) Analizleri iki tablo için de yaptırdım, yalnız sektör olarak kimyasalı seçtiğim için analiz sonuçlarının yazılacağı tabloda sadece kimyasalın analiz sonuçlarını girebildim. Analiz sonuçlarının yükleneceği yere hem kimyasalın hem de biyolojiğin sonuçlarını yükledim.
6-) Kanalizasyon hattı akım şemesında sistemin çalışırlılığını detaylı anlattım.
Eksiklik bildirimi dahi almadan tesisin çevre izin belgesi çıktı. :)
 
Atıksu konulu çevre izni süreci olan arkadaşlar için şiddetle tavsiye ediyorum..
 
Arkadaşlar,
Atıksu analizlerinde Balık Biyonedeyi parametresi ya <8 ya da >8 ZSF.. Ancak Çevre izni sürecinde tablolar doldurulurken küçük ya da büyük diyemiyoruz ki? Buna benzer bir çok parametre var.. Boş da geçmek mümkün olmuyor.. Bütün sıkıntıların tek bir izinde toplandı :((( yardımcı olabilir misiniz?
 
@gokcenilufer
küçük veya büyük işaretini görmezden gelerek rakamsal olarak ne görüyorsak onu girmenin doğru olduğunu düşünüyorum. Sonuçta analiz raporlarını sisteme yüklüyoruz.
 
@Tarık Durmuş
bende öyle yapıcam sanırım, umarım sorun çıkmaz. bugüne kadar teknik bilgiler listesinin tamamını doldurup yüklüyordum, sanırım onu da yüklemek zorunda değilmişim,yalnızca " İşletmede bulunan yan tesislerden (lojman, kafeterya v.b.) çıkacak atıksuların miktarı ve bu atıksuların verileceği yere ilişkin bilgiler." kısmını spesifik olarak yazıp ileteceğim?
 
Arkadaşlar,
Bulunduğum tesiste nötrolizasyon havuzu bulunmakta ve ph ayarlanması yapılıp belediye kanalizasyonuna deşarj edilmektedir. Çevre iznine başvuru yaparken arıtma tesisi kısmına tesis var olarak mı göstermem gerekir yoksa tesis yok mu işaretlemem yani nötrolizasyon havuzunu arıtma tesisi olarak sayabilir miyiz.
 
Atıksu Arıtma /Derin Deniz Deşarjı Tesisi Proje Onay Genelgesi(2012/9)

V.PROJE ONAYI İSTENMEYECEK DURUMLAR
A) 27 Nisan 2004 tarihinden önce kurulduklarını veya inşaatına başladıklarını resmi belge ile ispatlayanlar,
B) AB Katılım Öncesi Yardım Araçları kapsamında değerlendirilen projelerinden fizibilite, ÇED, proje raporları, ihale dokümanları vb. hazırlanması aşamalarında Bakanlığımızdan uygun görüş alan ve söz konusu projelere ait raporların Türkçe nüshalarını sunanlar,
C) Atıksuyunu arıttıktan sonra hiçbir şekilde atıksu deşarjı yapmayacak işletmelerin arıtılan atıksuyun tesiste kullanılabilirliğine ait üniversitelerin çevre mühendisliği bölümüne hazırlatacakları teknik raporu uygun görülenler,
Ç) Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği sektör tablolarında verilen deşarj standartlarını arıtma yapmadan sağlayabilen veya sadece ızgara, nötralizasyon, fiziksel yağ tutucu ile deşarj standartlarını sağlayanlar,
Bu Genelge hükümlerinden muaf tutulacaktır.
Mevcut tesisler ile onayı yapılan projelerde yapılacak olan değişikliklerin onaya tabii olup olmadığına hususunda ilgili onay merciinin görüşü alınacaktır.

Su kirliliği kontrol yönetmeliği
Atıksu Bağlantı İzni ve Belgesi
Madde 44 — Bir şehir ve/veya sanayi bölgesinde parsellerin, kurum, kuruluş ve işletmelerin atıksularını atıksu altyapı tesislerine bağlayabilmeleri, atıksu altyapı tesisleri yönetimince verilecek olan atıksu bağlantı iznine tabidir. Atıksu bağlantı izni, evsel atıksuların yazılı bir belge karşılığında; endüstriyel ve karışık atıksuların ise düzenlenecek bağlantı kalite kontrol izin belgesindeki koşulları sağlaması halinde, atıksu altyapı tesisleri yönetimi tarafından verilen izindir. Bağlantı kalite kontrol izni; atıksu altyapı tesisleri yönetimi tarafından, endüstriyel atıksuların kanalizasyon sistemine bağlantı şartlarını belirleyen bağlantı kalite kontrol izin belgesi ile verilir. Bu izin ve belgeler 45, 46, 47 ve 48 inci maddelerde açıklanan hususlara uyulması şartıyla verilir.
1.Bu genelgeye istinaden il müdürlüğünden atıksu arıtma tesisi proje onayından muaf olduğunuza dair yazı alabilirsiniz.
2.Aldığınız yazı ile atıksuyunuzun bağlı bulunduğu belediyeden bağlantı kalite kontrol izin belgesi talep edin.
3.Bağlantı kalite kontrol izin belgesi ile de il müdürlüğünden atıksu konulu çevre izniniden muafiyet isteyin.
Bu aşamalardan sonra tesisinizde kaynaklanan endüstriyel atıksuların proje onayından muaf bir arıtma tesisinde arıtılarak belediye kanalına verildiğini, belediyeden de bağlantı kalite kontrol izin belgesinin alındığı yazabilirsinz.


 
Analiz yaptırdınız mı hiç? bizim burda çevre izninde arıtma çamuru analizide isteniyor, eğer sizde istenmiyorsa, arıtma tesisinde oluşacak olan çamur analiz ettirilip çevre mevzuatına uygun bertaraf edilecektir diyebilirsiniz, bence :)
 
arkadaşlar merhaba
belediyemize ait 2. sınıf evsel atıksu arıtma tesisine çevre izini için başvurdum benden
AAT Teknik Usuller Tebliği Eki madde 6, madde 12'ni noterden onaylı istediler bunları tebliğte bulamadım yardımlarınızı ihtiyacim var
 
Üst