• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Atık floresanlar

Tuğba Cabi

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
23 Şubat 2010
Firma
SHAMROCK TEKSTİL SAN. VE TİC. A.Ş.
Merhaba,
Atık floresanları izaydaştan başka alan bir yer varmı?
 
sorunun cevabını bilmioyrum ama şöyle bir bilgi var elimde;

FLORESAN LAMBA GERİ KAZANIM SİSTEMİ

Geri kazanım sistemi kısaca şöyle çalışmaktadır ;

Floresan ampul kırma ve ayırma prosesi komple basınçlı hava ile çalışanve kapalı bir konteyner içerisinde olmaktadır . Bundan dolayı proses ‘den dış çevreye hava ancak dahili karbon filtreden geçirilerek egzostedilmektedir .

Geri kazanım işletmeleri ful otomatik olduğundan ; kullanım çeşitliliğideğişik tip ve ebatta floresant lamba’ların işlenmesine , soda kireçcamın, aluminyum uçların , ferro metal komponentlerin ve fosfor tozununayrılmasına imkan tanımaktadır .

Fosfor tozu sisteme giren malzemeden farklı etaplarda ayrılır ‘ki bununbir sebebide mükemmel saflık ‘ dır . Buda hava nakil sisteminceyapılmaktadır . Tozu taşıyan civa ; ***lon ve kendi kendini temizleyentoz filtrelerinin altında bulunan damıtma varillerinde toplanır .


Floresan lamba geri kazanım prosesi işletmesi ise şöyledir ;

1.Kullanılmayan lambaların güvenli bir şekilde toplanarak depolanmasıiçin müşteriye özel dizayn edilmiş konteyner tahsis edilir .
2.Kullanılmayan lambaları taşıyan konteyner geri kazanım prosesindenönce tasnif edilmek üzere toplama merkezine getirilir ve geri kazanımprosesini bekler .
3.Daha sonra lambalar arabalara yüklenerek kırma ve ayırma tesislerine gönderilir .
4.Tesis ful otomatikdir ve çok yönlü kullanımı değişik tip ve ebatdakilambaların işlenmesine ; soda kireç camına , aluminyum uç kapakları ,kurşun cam / demir metal komponentlerine ve fosfor tozuna ayrılmasınaimkan tanır .
5.Kırma ve eleme tesisi negatif basınçda çalışır , bundan dolayıda civa‘ nın karbon filtreyle sabit olarak egzost edilen havayla dışarıatılması önlenir .
6.Komple kırma ve eleme tesisi konveyörle değirmene lambaları taşıyankonteynerde yer almaktadır . Birleştirilmiş bölümlerden cam ve metalbölümlerin kaldırıldığı ayırma kuleleriyle hava nakledilir . Ardındancam ve metal parçalar kırılır ve ikinci ayırma kulelerine havanakledilir . İlk ayırma kulesinden sonra eleme tesisinden gelen camkırılır ve üçüncü kule ile hava nakledilir . üçüncü ayırma kulesindengelen cam parçaları dönen davul beslemesine gönderilir ve deşarjkonveyor’ ine transfer edilir .
7.Ayırma kuleleri kanalıyla geçirilen hava akımı fosfor tozu ihtivaeder .Toz ‘ un damıtma varilleriyle toplandığı ***lon üzerinden havaakımı geçer ve daha sonra kalan tozun kaldırıldığı ve damıtmavarillerinde depolandığı iki toz filtresinden geçirilir . Kombinevanalarla atmosfer’e atılmadan önce varsa civa buharını almak için dörtkarbon filtre ‘ den hava akımı geçirilir .
8.Geri kazanılan cam , aluminyum ve metaller ; onları hammadde olarak kullanan diğer firmalara gönderilir .
 
tam emin olmamakla birlikte exitcom isminde bir firma daha var diye biliyorum. iletişime geçerseniz (google'da yazıdığınız zaman karşınıza çıkıyor sayfası) yardımcı olabilirler diye düşünüyorum. kolay gelsin iyi çalışmalar dilerim...
 
elimde Recycling dergisinin bir sayısı var haklısın Exitcom Recycling firması flüoresan geri dönüşümü yapan bir firma.
 
Birşey eklemek istiyorum;elektronik atıkları bedelsiz alıyorlar fakat floresan,akü,toner kartuş..gibi atıkları da bedelli alıp İzaydaşa gönderiyorlar.Yani şu an anlayacağınız Türkiyede öyle bir olanak yok alınan da İzaydaşa gidiyor.
E-atıkların hangi firmalar tarafından toplandığını ekte veriyorum.Şu an için sadece ön lisansları olmakla beraber yönetmelik 2012 yılında yürürlüğe girecek.
 

Ekli dosyalar

  • E-atık alan firmalar.doc
    49 KB · Görüntüleme: 365
Peki bulunduğumuz ilde böyle bir firma yoksa oluşabilen evsel tehlikeli atıkları ne yapmak gerekir ? Başka şehirden bir firma gelip alır mı ?
 
Evet sizden ücret talep etmeden Metin Bey in dediği gibi bedelsiz alıyorlar.Ama size e-atıklar için fiyat teklifi verip de alabiliyorlar,diğer tehlikeli atıklar içinse ücret ödüyorsunuz.
 
Arkadaşlar bedel vererek topladığı e-atığı kim İzaydaş a gönderir,floresan a fiyat veriyorlar ama izaydaşa gitmez ab deki geri kazanım tesisine satılır tekrardan
 
Ben geçen gün görüştüm IT ler için değil fakat floresan ve toner kartuş için İzaydaşa gönderdiklerini söylediler.Zaten İzaydaşa gönderiyorsa ücret talep etmesi normal.Ama IT ve telekomünikasyon cihazlarının geri dönüşümü olacağı için onlar da sonuçta bu işi yaparak kazanıyorlar,doğal olarak bu sefer bir bedel ödeyip ham maddeyi temin ederek kendileri de kazanıyorlar.Zaten geri dönüşüm firmaları genelde bu şekilde çalışır diye biliyorum,çalışan meslektaşımız varsa da teyit etmesini veya yanlışsam düzeltmesini rica ederim.
 
@Funda Saltık

soru genel bir sorudur diye kabul ediyorum. zira yukarıdaki konuyu anlayamayacak kadar uzağım geri dönüşüme.
bildiğimiz kuvvetli sokak lambaları civa buharlı ve sodyum buharlı olmak üzere iki yaygın tipte, eğer kastedilen o tip yüksek aydınlatmalı lambalarsa. sodyum buharlılar şu sarı ışık verenler. civa buharlılar ışık tayfında daha çok rengi kapsadığı için maviye yakın beyaz renkte, kuvvetli ışık verenler.
 
Arkadaşlar Exitcom firması kartuş toner florasan gibi atıkları bedel karşılığında alıyor. Ama miktarınız az ise bu atıkları bedelsizde kabul edebiliyor. Bulunduğum tesiste oluşan elektronik atıklar ve kartuş toner florasan gibi atıkları bende exitcom firmasına veriyorum. Bulunduğum il izmir olduğundan Exitcom firmasının izmir de belirli noktalarda bu atıkları biriktirdikleri konteynırları bulunuyor. Ben atıklarımızı bu noktalara teslim ediyorum. Hepsini bedelsiz olarak veriyorum. Ama dediğim gibi benim atık miktarım fazla değil. Atık miktarlarına göre bedel talep ediyorlar. Elektronik atıkların geri dönüşümünü yapıyorlar. Bertaraf edilecekleri de İzaydaş' gönderip bertaraf ettiriyorlar. Yakın zamanda da bu bertarafa gönderdikleri atıklarında geri dönüşümünü yapacaklarını söylüyorlar. Çalışmaları devam ediyormuş.
 
@CMNet Okuru
ben de bilmediğim için soruyorum, geri dönüşümü yapılmaya çalışılıyor falan. neden civasızı üretilmiyor. civalılar da yasaklanmıyor. ledli lambalar da civalı diye biliyorum. sodyum buharlıların da enerji sarfiyatları yüksek sanırım. daha doğrusu aynı voltajla verdikleri ışık çok farklı olduğundan tercih edilmiyor. sodyum buharlı led falan yok mu acaba?
 
ledlerle ilgili bilgim eski tip sokak lambalarından da az maalesef. konuyu ışık kirliliği ile ilgili bir makaleden okuduğum kadarıyla biliyorum. şu ayarda bir makaleydi:
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

led'in çalışma prensibi buharlı lambalardan farklı sanırım. katı halde çalışıyor, buharlıların aksine. aydınlatma kısmı silikon yarı iletken malzeme imiş. kökeni de lambalı radyolara kadar gidiyormuş. (kaynak:vikipedi)
okuduğum makalede zaten gereğinden fazla aydınlatılan sokaklardan yakınılıyordu. civa buharlı aydınlatmaların çok yüksek güvenlik kaygıları olan yerler haricinde kullanılmaması gerektiğini, ışığın önemli kısmının gökyüzünü aydınlatıp ziyan olduğunu söylüyorlardı.
 
merhabalar,
anladığım kadarıyla herkesin floresen ve lambada sorunları var gibi:)
bildiğim kadarıyla izaydaş firması bertaraf ediyor ve fiyat yüksek olma ihtimali var:=
fakat İStaç firması bertaraf değilde düzenlid depolama yapıtğı için fiyat biraz düşük.
ezitcom firması bende aramıştım fakat onlarda depolayıp başka yere gönderiyorlarmış. maalesef şu anda türkiye benim bildiğim kadarıyla araştırmalarım /aramalarım sonucu henüz floresen ve lamba için herhangi bir geri dönüşüm firması yok.
bilen bir arakdaş çıkarsa paylaşırsa sevirim:)
iyi çalışmalar,
 
Üst