• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Atik geti̇rme merkezi̇ projesi̇

Aysel Ünal

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
21 Haziran 2017
Şehir
Afyonkarahisar
Firma
Belediye
Merhabalar,

Sıfır atık proje formatı kapsamında ekinde atık getirme merkezi ile ilgili imzalı proje istenmektedir.

Elinde örnek projesi olan varsa paylaşabilir misiniz? Proje kapsamında bulunması gereken şeyler nelerdir?
 
Merhabalar,

Ekte yer alan proje dosyasındaki "2.5. 1. Sınıf Atık Getirme Merkezi" konu başlığından mı bahsediyorsunuz?
 

Ekli dosyalar

  • mahalli-idareler-proje-formati_20201008022756.docx
    44.4 KB · Görüntüleme: 45
Aysel ÜnalAysel Tekrardan Merhaba,

Yürürlükten kaldırılan "Atık Getirme Merkezi Tebliği"nde Belediyelerin 1000 m2'lik alana 1. sınıf atık getirme merkezi kurma şartı vardı. 31.12.2021 tarihinde yayımlanan "
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
" da atık getirme merkezileri ile ilgili bilgiler yer almaktadır. Şu hatırlatmayı tekrar etmekte fayda var; atık getirme merlezerinin 1000 m2'lik alana kurulması şartı var. Ancak bu şart sağlanamadığı taktirde Belediyeler nüfusa göre atık getirme merkezi kurabilirler.

1656097106211.png

Belediye'de çalışırken bizim kurmuş olduğumuz atık getirme merkezinin teknik özelliklerini anlatayım;

1- Atıkları depoladığımız alanın zeminini beton yaptırmıştık. Geri kalan zemini asfalt olarak yaptırmıştık. Zemini asfalt veya beton yaptırabilirsiniz. Eğer beton yaptırırsanız C25 veya C30 beton döktürebilirsiniz. Sağlamlık ve dayanıklılık bakımından C30, maliyet bakımından ise C25 betonu kullanabilirsiniz.
2- Atıkların depolandığı alanların üzeri korunaklı olması bakımından kapalı olması gerekir. Ama sana tavsiyem yanları ve arka tarafıda kapatmalısın.
3- Atık getirme merkezinin etrafını betonarme yapıyla çevirmelisin.
4- İdari ofis olarak konteyner koydurabilirsin.
5- Atıkların depolandığı bölümün önüne yıkama sularının toplanması için ızgara ve ızgaranın sonuna foseptik çukur yaptırman iyi olur.
6- Ayrıca tanıtım amaçlı atık getirme merkezinin uygun bir yerine levhalandırma yaptırabilirsin.
7- Depolanacak atık türlerine göre biriktirme ekipmanları yerleştirmende faydalı olur. Boyutları depolanacak atık türüne göre değişiklik gösterebilir.
8- İSG bakımıdan gerekli tedbirleri almalısın.

Yer bilgisine gelecek olursak; atık getirme merkezi; sizin tarafınızdan kontrolünün rahatlıla sağlanacağı ve vatandaşın atıklarını rahatlıkla getirebileceği bir yerde olmasını tavsiye ederim. Bazı atık getirme merkezleri öyle yerde oluyor ki vatandaş getiremiyor ve hırsızlık olayları çok oluyor. Sana tavsiyem alan geniş olsun ki ileriki zamanda toplama ayırma tesisi kurabilirsiniz. Bence toplama ayırma tesisi kurulma şartı getirilmesi lazım. Yoksa atık getirme merkezini aktif olarak kullanan çok az belediye var.

Maliyetine gelecek olursak 2021 yılında yaptırdığımız atık getirme merkezine yaklaşık olarak 200.000 TL harcamıştık. Çimento, briket,demir ve benzeri malzemeler için sen de buna göre yaklaşık bir maliyet çıkartabilirsin.

Şimdilik söyleyeceklerim bu kadar. Kafana takılan bir nokta olursa yardımcı oluruz.
 
Son düzenleme:
Üst