• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Atık İthalatının % 80 ' e Çıkarılması mı ?

    Konu Sahibi
Evet Türkiye ' de geri dönüşüm tamamen bitsin , biz Avrupa'nın hurdasını toplayıp üretelim , biz çöplüğe dönelim , biz Atık İthalatı düşürülsün diye çabalarken bu nasıl karar böyle , hayretler içerisindeyim...


Bakanlıktan 'Avrupa'nın tehlikeli çöpü Türkiye'ye girmesin' adımı
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, atık ithalatını kota ve izne bağlamak için hazırlık yapıyor.

Bakanlıktan 'Avrupa'nın tehlikeli çöpü Türkiye'ye girmesin' adımı

17 Aralık 2019 Salı, 09:37


Türkiye, Avrupa'nın çöpünün ülkeye girişini önlemek için iki kritik adıma hazırlanıyor.
Hürriyet gazetesinden Aysel Alp'in haberine göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, atık ithalatını kota ve izne bağlamak için hazırlık yapıyor.
Yılbaşında yürürlüğe girecek mevzuatla firmalar kapasitelerinin en fazla yüzde 80'i oranında ithalat yapabilecek. İthalat iznini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verecek.
Atık ithalatının Denetimi Tebliği Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlansa da tebliğin teknik olarak hazırlıklarını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yürütüyor. Bakanlık, ilk olarak hazırladığı tebliğ taslağında kağıt ve plastik başta olmak üzere geri dönüşüm firmalarına kapasitelerinin yüzde 50'si kadar ithalat izni vermeyi öngörüyordu.
Edinilen bilgiye göre, sektör temsilcileriyle yapılan toplantıda bakanlık bu oranın yüzde 80'e çıkarılması konusunda ikna edildi. Ancak bakanlık yetkilileri, sifir atik projesiyle Türkiye'de geri dönüşüm oranı arttıkça verilen ithalat izninin yıllara bağlı olarak düşürüleceğine dikkat çekti.

İTHALAT İZNİ YOK

Çin
, Hindistan, Endonezya, Vietnam, Tayland'ın Avrupa ve Amerika'nın çöpüne kapıyı kapatmasının ardından Türkiye'ye yönelen kirli atıklar durdurma planı 1 Ocak 2020'de başlayacak. Buna göre geri dönüştürülebilir atık ithal etmek isteyen firmalar, belli tarihler arasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na başvurarak ithalat izni isteyecek. Bakanlık, firmaların aylık enerji tüketimi, işçi sayısı gibi kriterleri de içeren ve TOBB onaylı kapasite raporlarını inceleyerek uygun gördüğü firmalara ithalat izni verecek. Teknik donanımı olmayan, kapasitesi yetersiz, sözde lisans sahibi çantacı firmalar yani Türkiye'ye çöp ithal edenler bu inceleme sonunda ithalat izni alamayacak. Böylece Avrupa'nın tehlikeli çöpü de ülkeye girmemiş olacak.

ÖNCELİK ATIĞIN TOPLANMASI
Türk Plastik Sanayicileri Vakfı Başkanı Yavuz Eroğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın da sanayicinin de önceliğinin yurtiçindeki atığın toplanarak işlenmesi olduğunu vurguladı. Yurtiçinde kullanılan plastiğin yüzde 80-90'ının dönüştürüldüğünü anlatan Eroğlu, gerçek sanayiciler olarak ülkeye çöp girişine karşı olduklarını vurguladı.
Kağıt Atık Toplayıcıları Derneği Başkanı Recep Karaman, "Yüzde 80 çok yüksek bir oran. Eğer Türkiye'deki atığın geri dönüştürülmesi isteniyorsa bu oranın en azından yüzde 60'a çekilmesi lazım ki yüzde 40 da yurtiçindeki atığı işlesinler" dedi.
 
TAT'larda şu an söylenti şu; karton fiyatları yurt dışından ithal edilen kartonlardan dolayı düşüşe geçiyor. yurt dışından daha düşük fiyata mal ediyorlar ve iç piyasayı da ona göre dengelemeye çalışıyorlar. Fiyatları belirleyen onlar olduğu için kota getirilmezse fiyatlar daha da düşecek deniliyor.
 
fabrikanın ihtiyacı olan miktarın %50sini yurtdışından aldığını var sayıyorum. %20de saman ve diğer selüloz kaynaklarını kullandığını var sayıyorum. iç piyasa ihtiyacı %30za düştü. her halükarda atık ithalatı ile iç piyasa vurulmuş oluyor. o yüzden de bunun atık ithalatının kota getirilmesinden ziyade iç piyasada ne olursa olsun rakamları etkilemeyecek önlemlerin alınması lazım.
 
söylenti değil tamamen gerçek içinde olduğum bir durum. Çin mal alımını durdurduğu için Avrupa ' dan nerdeyse nakliye bedeline karton geliyor ve liman teslim. Üretici firmalar tedarikçilerden ( yani bizden ) 5 liraya mal almak yerine haliyle 3 liraya Avrupa ' dan alıyorlar ve nakliye de dahil. Bu sebeple benim şahsi görüşüm Türkiye ' deki TAT firmalarının yüzde 70 ' i 2020 Mart ayını göremeyecek.
 
avrupada toplayıcı firma devletten destekleme parası alır. aynı şekilde geri kazanım yapan firmada destekleme parası alır ve yine içerisinde nakliye bedelleri mevcuttur. dolayısı ile geri kazanım firması olarak iyi bir avrupalı toplayıcı firma ile ticari ilişkide bulunursanız buradan sizde nasibinizi alırsınız. o yüzden de o hurda değeri neredeyse bedelsize gelmiş oluyor.
 
En basitinden şöyle anlatayım şu an çalıştığım TAT için, fiyatlar düşüşte ve daha da düşecek deniliyor. Çalışanlar asgari ücret alıyor ve asgari ücret gündemde olduğu için işler kötü diyerek 3 -5 kişinin işine son verilmesi küçülmeye gitmek seçeneklerden bir tanesi. ikinci seçenek yabancı uyruklu çalışanların artırılması ki sigortalılar çıkarılırsa gider azalacak. üçüncü seçenek ise TAT lisansı iptal edilip sadece al sat yapmak. Değerlendirmesini size bırakıyorum.
 
şimdi türkiye'nin bu kadar çok ata firmasına ihtiyacı var mı? ya da bu tarz bir konu bu kadar gelişi güzel yapılmalı mı? sektörde olması gereken oyuncu sayısıda fazla. dolayısı ile bu tarz hamleler ile piyasadaki oyuncu sayısı düşürülecek bana göre ve bu alanda şuan evrim geçiriyoruz.
 
@yarabandı tabiki de fazla. çevre mühendisi de fazla. bakkal gibi üniversite açıldı heryerde. eğitim imkanı sağlamak zorunda olabilirsin fakat istihdam kısmından kaçamazsın. Her sene 5000 çevre mühendisi mezun verip 100 kişinin ancak işe girebildiği bir ülke olduk.
 
@Gökhan Kutlu Asgari ücret netleştiği an teklif "sigortalarınızı iptal edelim gidin işsizlik maaşı da alın ve bende size asgari ücret vereyim sigortasız çalışın. Ya da TAT'ı iptal ederim 6 tane yabancı uyruklu çalıştırırım günlüğü 60 TL. vergi yok sgk yok kdv yok stopaj yok işinize gelirse." ....Bunlar özellikle son bir aydır duyduğumuz senaryolar ama çok uzak değil bunlar durum gerçekten vahim...
 
@Gökhan Kutlu kesinlikle şuan çevre mühendisi mezun sayısı da fazla. ama bu sadece bizim için değil bütün mühendislik dalları için geçerli. bu kadar çok mühendis mezun edilmez. aksi halde mühendisliğin anlamı kalmaz ki şuan yaşadığımızda aynı. fakat istiidam konusunda bu fazla tesisler kapanıp yerine yeni oluşumlar gelse dahi anca mevcuttakileri karşılar. yeni gelenler ne yapar bilmiyorum. yavaş yavaş mesleğe yeni atılacak olanları bekleyen sıkıntılı durumlar işin bu kısmıda.
 
@Gamze Şahin atık konusu çok sıkıntılı bir konu. eleştirilmesi gereken konu sayısı çok fazla. ambalaj atığı nedir ki diye devlet babaya sormak lazım. tehlikesiz atık koduna sahip olan metal, kağıt ya da plastik ile ambalaj atık koduna sahip olan plastik, kağıt, metal arasında ne fark var ki bir tesise mühendis zorunluluğu diğer tesise serbestlik getiriyorsun? işletmeci olarak onlarda haklı kar elde etmek istiyor. ama bu tarz tesislerin hiç kimse sahibi olmamalı. bu tarz tesislerin işletmecisi olur. bir şehire kaçtane lazımsa o kadar tesis kurulur ve bundan sonrasında da işletmeciler iş yapar. bakkal dükkanı açar gibi atık toplama tesisine izin verilmez. sonra böyle çok sürünürüz.
 
Çok haklı söylediniz @Gamze Şahin Hanımcım. Ülke olarak her işimiz böyle plansız programsız günü kurtarmalı olduğu ve ilerleyen zamanlarda olabilecekleri kiimse öngörme çabasına girmediği için sürekli hatalar zinciri oluyor. Ders almak da yok :D
 
paranın akışına yön verdiğiniz zaman devlet sizi düşünür. bu işin yoluda güçlü olmaktan geçiyor.
 
  • Beğen
Tepkiler: kkm
Üst