• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Atık İthalatının % 80 ' e Çıkarılması mı ?

    Konu Sahibi
Evet Türkiye ' de geri dönüşüm tamamen bitsin , biz Avrupa'nın hurdasını toplayıp üretelim , biz çöplüğe dönelim , biz Atık İthalatı düşürülsün diye çabalarken bu nasıl karar böyle , hayretler içerisindeyim...


Bakanlıktan 'Avrupa'nın tehlikeli çöpü Türkiye'ye girmesin' adımı
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, atık ithalatını kota ve izne bağlamak için hazırlık yapıyor.

Bakanlıktan 'Avrupa'nın tehlikeli çöpü Türkiye'ye girmesin' adımı

17 Aralık 2019 Salı, 09:37


Türkiye, Avrupa'nın çöpünün ülkeye girişini önlemek için iki kritik adıma hazırlanıyor.
Hürriyet gazetesinden Aysel Alp'in haberine göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, atık ithalatını kota ve izne bağlamak için hazırlık yapıyor.
Yılbaşında yürürlüğe girecek mevzuatla firmalar kapasitelerinin en fazla yüzde 80'i oranında ithalat yapabilecek. İthalat iznini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verecek.
Atık ithalatının Denetimi Tebliği Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlansa da tebliğin teknik olarak hazırlıklarını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yürütüyor. Bakanlık, ilk olarak hazırladığı tebliğ taslağında kağıt ve plastik başta olmak üzere geri dönüşüm firmalarına kapasitelerinin yüzde 50'si kadar ithalat izni vermeyi öngörüyordu.
Edinilen bilgiye göre, sektör temsilcileriyle yapılan toplantıda bakanlık bu oranın yüzde 80'e çıkarılması konusunda ikna edildi. Ancak bakanlık yetkilileri, sifir atik projesiyle Türkiye'de geri dönüşüm oranı arttıkça verilen ithalat izninin yıllara bağlı olarak düşürüleceğine dikkat çekti.

İTHALAT İZNİ YOK

Çin
, Hindistan, Endonezya, Vietnam, Tayland'ın Avrupa ve Amerika'nın çöpüne kapıyı kapatmasının ardından Türkiye'ye yönelen kirli atıklar durdurma planı 1 Ocak 2020'de başlayacak. Buna göre geri dönüştürülebilir atık ithal etmek isteyen firmalar, belli tarihler arasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na başvurarak ithalat izni isteyecek. Bakanlık, firmaların aylık enerji tüketimi, işçi sayısı gibi kriterleri de içeren ve TOBB onaylı kapasite raporlarını inceleyerek uygun gördüğü firmalara ithalat izni verecek. Teknik donanımı olmayan, kapasitesi yetersiz, sözde lisans sahibi çantacı firmalar yani Türkiye'ye çöp ithal edenler bu inceleme sonunda ithalat izni alamayacak. Böylece Avrupa'nın tehlikeli çöpü de ülkeye girmemiş olacak.

ÖNCELİK ATIĞIN TOPLANMASI
Türk Plastik Sanayicileri Vakfı Başkanı Yavuz Eroğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın da sanayicinin de önceliğinin yurtiçindeki atığın toplanarak işlenmesi olduğunu vurguladı. Yurtiçinde kullanılan plastiğin yüzde 80-90'ının dönüştürüldüğünü anlatan Eroğlu, gerçek sanayiciler olarak ülkeye çöp girişine karşı olduklarını vurguladı.
Kağıt Atık Toplayıcıları Derneği Başkanı Recep Karaman, "Yüzde 80 çok yüksek bir oran. Eğer Türkiye'deki atığın geri dönüştürülmesi isteniyorsa bu oranın en azından yüzde 60'a çekilmesi lazım ki yüzde 40 da yurtiçindeki atığı işlesinler" dedi.
 
Bence atık sektörü öyle kolay kolay yok olmaz , evet küçük TAT lar tutunamayabilir , haklısınız , yönetmelikler revize edilip daha keskin şartlar getirilebilir ama o zaman destekler de verilmeli ; şu an fazla parayı veren topluyor atığı , güçlüler ayakta kalacak ... Yani ne yaptılar TAT lara izinler verildi , paralar alındı , yatırımlar yapıldı , ÇEvre Mühendisleri istihdamları yapıldı ee sonra kocaman bi PUF üfledim gitti , şu an çevre mühendislerinin en kolay iş bulabileceği alan ya atık sektörüdür ya da danışmanlık , diğerlerini başka mühendislik dalları da yapabiliyor çünkü ...
 
"diğerlerini başka mühendislik dalları da yapabiliyor çünkü ... " işte tam şu noktada hiç kimse kusura bakmasın harbi meslek faşistliğim tutuyor. diğer mesleklerle fena kavgaya giriyorum meslek konusunda yeterlilik söz konusu olduğu zaman. ama bir kaç yerde çevre mühendisi var artık. diğer meslek grupları yok :D
 
ama öyle maalesef :( ülkemizde Çevre mühendisi değerli bir meslek dalı değil henüz , umarım giderek parlar ( not : 2003 ' te geleceğin mesleği demişleri :D )
 
@Gülin Ç. para çevre mühendislerinde değil. çevre mühendisleri sürekli olarak çalışan kişiler ne tarz işletme olursa olsun. kendi sektörümüzde meslektaşlarımızdan patron, iş adamı çıkarmayı başladığımızda, sayılarını arttırdığımız zaman bu iş düzelecek. toplama ayırma tesisleride yavaş yavaş çevre mühendislerine geçecek ben inanıyorum. bu tip konularda hayale koşmam biliyorsun :)
 
@yarabandı ve @Gülin Ç. calisirken de delifisek calisiyorum fikirlerim de oyle. Umarim planlarim yolunda giderse ben de atik sektorunde is kurmayi hedefliyorum. Ve arkadaslrimizin da yonelmesini Temenni ediyorum?
Sektoru elimize gecirmemiz sart ama hayal olmaz umarim?
 
Bu sıkıntının yakın zamanda düzelme ihtimali yok atık ithalatı yasaklansa bu sefer mamul ürün girişi başlıyacak aynı çin de olduğu gibi.. Bugün çin hurda dan kağıt üretemez hale geldi ve mamul kağıtta dışa bağımlı oldu. aynı şekilde ülke içindeki piyasada bu noktaya doğru gidiyor ispanya da liman teslim ücretsiz hurda kağıtlar var ve bu kağıtlar avrupadaki kağıt sanayii tarafından kullanılıyor.. yani avrupa mamul kağıdı çok ucuza mal ediyor. şu an kağıt fabrikalarının mamul kağıt stokları dolu ve çine mamul satacak fiyatlarda üretim fiyatıda yok.. iç piyasada talep yok, dış piyasada fiyat düşük sanayii şu an makina kapattı hurda kağıt almayan tesisler var.. Bu meselenin tek bir çözümü var o da yakın gelecekte gözükmüyor çinin tekrar hurda kağıt ve plastik alması.. veya toplama maliyetlerinin yurt dışında olduğu gibi piyasaya sürenin karşılaması gerekir. yoksa kağıt toplanamaz fiyatlara düştü düşecek.. Toplama firmaları Yeni GEKAP tan pay almadan ayakta duramayacak gibi gözüküyor.. bu 2008 deki krizden daha derin bir kriz kimse önünü göremiyor arkadaşlar..

Sonuç olarak ithalat yasağı da olsa bu fiyat sorununu ne yazıkki çözemiyecektir.
 
Toplama ayırma tesisleri şuan son fiyat düşüşleri ile beraber ayakta duramaz hale geldi. Sorun nasıl çözülür bilmem ama içinde bulunduğumuz şu durumda atık fiyatlarının yerlerde gezmesi, toplama sisteminde ciddi sıkıntılar yaşatıyor. Toplama maaliyetleri her yıl daha çok artmakta. Atığın yeterince toplanamadığı bir durumda Sıfır atık sistemine ciddi sekte vuracaktır. Eğer ki bu şekilde düşüşler devam ederse önümüzdeki yıla ne yazık ki toplama ayırma tesislerinde kapanmalar görülebilir. Sektör olarak temennimiz en kısa zamanda piyasanın tekrar eski günlerine dönmesi.
 
İşin özü ''tat'' tarih oldu. topla ayır sat para kazan diye bir şey kalmadı. Artık tamamen topla ayır İŞLE ve sat para kazan dönemindeyiz. bundan sonrada böle gidecek diye de bir şey yok. yakın zamanda büyük patronlar ''en çok'' ben toplar ayır işle satarım rekabetine girer ve kendi halinde 50 ton mal toplayayım da onu ayırıp 3 kuruşa satayım 3-5 haşlık çıkarayım işçime maaş vereyim diyen ekmeğinin peşinde olan gerçek vergisini ödeyen gerçek faturasını kesen firmalar tarih olur gider.
 
Üst