• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Atık su arıtmada aerobik bakteriler yaşama durumları

gokhan55

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
4 Ocak 2020
Şehir
Muğla
Firma
sürsan
MERHABALAR ÖNCELİKLE TESİSİMİZ BİYOLOJİK arıtma TESİSİ OLUP KESİKLİ SİSTEMDİR ..ARITMA SUYUNUN SICAKLIĞI 15 DERECELERDE HATTA 10 DERECE ŞU AN BAKTERİLER UYKU HALİNDE ÇIKIŞ SUYUMUZ MAD BİR ŞEKİLDE ÇIKIYOR AKTİF ÇAMUR İYİ DURUMDA .BU DURUM DÜZELMESİ İÇİN HAVALARIN ISINMASINDAN BAŞKA BİR ÇÖZÜM BEN BULAMADIM BİLGİSİ OLAN ARKADAŞLARIM YARDIMCI OLURSA SEVİNİRİM
 
Son düzenleme:
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
gokhan55Bakteri 10 derecede inaktiv halde olmaz bildiğim kadarıyla. Sistem periyotu nasıl doldurma, havalandırma ve çökeltme?
[automerge]1578300889[/automerge]
Şunu de eklemekde fayda var çamur renkli kırmızıya-kahve rengi arasında geçiş yapmışsa çamur yaşlanmış olabilir.
 
Düşük sıcaklıklarda sisteminizin kapasitesine göre havalandırma miktarını ve süresini arttırmanız düşen performansı tolare edecektir.

Sistemde kapasite darboğazı var ise;
Çökeltim süresini imhoff ile gözlemleyerek mümkün olan en kısa sürede tutmanızı öneririm.
Havalandırma miktarınızı mümkün olan seviyede arttırıp, sadece çökeltim süresinde havalandırmanın çalışmıyor olmasına dikkat edin.

Tabi bu basit yaklaşım azot ve fosfor parametreleri kritik ise işe yaramayacaktır.
 
Arkadaşlar merhaba,
Bende çamur çökmemesi sorunu yaşıyorum.Bana da yardımcı olabilir misiniz? Ne yapmam lazım
 
Çökeltme havuzunda bekletme sürenizi kontrol ediniz - Fazla bekleyen çamur N2 gazı ile birlikte yukarı çıkar
Havalandırma havuzunuzda ki oksijen miktarını kontrol ediniz. - Fazla oksijene maruz kalan çamur yumaklaşıp çökme konusunda sıkıntı yaşar
 
İşletme konusunda sıkıntı yaşan arkadaşlar daha önce forumda bu konuyla alakalı bir dosya paylaşılmıştı. Geniş bir kapsama sahip olan bu dökümanı forumda bulamadığım için tekrar paylaşıyorum. içinde bir çok sorunun sebeplerini ve çözümlerini liste halinde bulabilirsiniz.

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
merhaba, sorununuza çözüm bulmak için birtakım bilgileri paylaşmanız gerekmektedir. Öncelik tesis kapasitesi, alınan su miktarı, proses tipi, giriş atıksu ortalama karakteristikleri, temel işletme değerleri (geri devir oranı, O2 miktarları vb.) paylaşmanız gerekmektedir ki neyin yanlış veya eksik yapıldığını tespit edebilelim.
 
Öncelikli merhaba hepinize iyi çalışmalar dilerim.Bir sorum olacaktı.Biyolojik atıksu arıtma tesisimizde uzunca süredir giriş kısmındaarıza nedeni ile debimiz düşük,çamur çekimini orantılı bir şekilde yapıyoruz.fakat son günlerde çökeltme havuzunda kırmızı renkte çokça sayıda kurtçuk şeklinde canlılar görülüyor.çıkış suyunda da daha minik halde bulunan kırmızıya yakın renkte mevcut.sorunlar ve çözümler kitabında bunun sebebi yerine yazan şey,önemli bir durum teşkil etmediği fakat ben tam olarak bunun sebebini anlayamadım.yardımcı olabilir misiniz?
 
Zekiye Hanım,
Konu direk her kitapta ulaşılabilecek bir husus değil, çünkü tesis havalandırma tankındaki biyolojik çeşitliliği ile de alakalı, daha öncesinde derinlikler arası bakteri saysı ve çeşitliliği analizi yapılması gerekir ki, bugün de aynı analizlerin yapılarak normal dışı artan ve azalan türlerin tespiti ile ancak net çözüme yakın bir yorum yapılabilir. Bunun dışında tecrübeme dair iki husustan da bahsedebilirim,

1- Tesise gelen debideki ve dolayısıyla kirlilik yükündeki değişim kaynaklı Tesis biyolojik ekosistemindeki faklılaşmanın bir yan ürünüdür. Bir süre sonra ilgili canlıların Tesisten yıkanması sonuuc bitecektir diye düşünüyorum.

2- Bir diğer sebep de havalandırma havuzundaki oksijen mevzusu. Son dönem havalandırma havuzunun alışılagelmiş çalışma aralığında ciddi değişimler olmuş olabilir (blower, aeratör vb. sistemlerdeki verimsizlik, deformasyona bağlı verimlilik oranlarının düşmesi) diye de bir opsiyon mevcut.

Kolay gelsin,
 
Teşekkür ediyorum @Türkay Öztürk Düzgün aydınlatan bir açıklama yaptığınız için.Tesise gelen kirlilik yük bir süredir değişmişti giriş kısmındaki arızadan ötürü.Izgaralarımız sağlık çalışmıyor bu nedenle orada bir süredir sağlıklı bir çalışma yok.Yazdıklarınıza göre muhtemelen bu etkili olmuştur diye düşünüyorum.Bunun yanı sıra blowerlerıda kontrol ederiz.iyi çalışmalar dilerim
 
Bu sorun muhtelemen tesis giriş suyunda da mevcuttur arıtma tesisinin işleyişi yada performansı ile alakalı olmayan bir durumdur. Üreme döneminde olan bir sinek türünün yumurtalarını besin ihtiyaçını kolaylıkla karşılayabileceği atıksuya bırakmasından meydana gelir. Bahsettiğiniz kurtçuklar fotoğraftaki gibiyse
5DF1D920-3166-45BF-A2AC-96E1F358EB6C.jpeg
 
Zekiye Hanım,

Tesis kurgulanırken oluşturulan proses raporundaki bekletme sürelerini, tesis debisini göz önüne alarak yeniden revize edin. Uyguladığınız prosesteki havalandırma havuzlarındaki oksijen seviyelerini seyyar oksijenmetre ile günlük belli aralıklarda ölçümlerinizi sürdürün. İstediğiniz değerlerin oluşmadığı bölgelerde , var ise hava tahliye temizliklerini yapın. Blower verimliliği saptamanız açısından ekipman bakımlarını tekrar gözden geçirin.

En uygun dönemde yıkama yapmaya çalışın ve giriş suyunun debisinin artış gösterdiği zaman skalasında koi ölçümleri yapın. Bu yapacağınız işlemler sizi çözüme ulaştıracaktır diye düşünmekteyim.
 
Üst