• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Atık su renk parametresi

Tuğba Cabi

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
23 Şubat 2010
Firma
SHAMROCK TEKSTİL SAN. VE TİC. A.Ş.
SU KİRLİLİĞİ KONTROLÜ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK
YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK
MADDE 1 – 31/12/2004 tarihli ve 25687 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliğinin 38 inci maddesinin beşinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
“GEÇİCİ MADDE 8 – Bu maddenin yürürlüğe giriş tarihinden önce çevre izni almış olanlar, ekli sektör tablolarında belirtilen renk parametresi deşarj standartlarını, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren oniki ay içerisinde sağlarlar. Bu madde kapsamında renk parametresi deşarj standartlarını sağlayanların, çevre izinlerinin yenilenmesine gerek yoktur.”
MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin ekinde yer alan Tablo 5.2, Tablo 5.5, Tablo 5.6, Tablo 5.8, Tablo 6.1, Tablo 6.2, Tablo 6.3, Tablo 6.4, Tablo 7.1, Tablo 7.5, Tablo 10.1, Tablo 10.2, Tablo 10.3, Tablo 10.4, Tablo 10.5, Tablo 10.6, Tablo 10.7, Tablo 11.3, Tablo 12, Tablo 13.1, Tablo 13.2, Tablo 13.3, Tablo 13.4, Tablo 13.5, Tablo 13.6, Tablo 13.8, Tablo 13.9, Tablo 13.10, Tablo 13.11, Tablo 14.4, Tablo 14.5, Tablo 14.12, Tablo 15.6, Tablo 15.14, Tablo 18.2, Tablo 19, Tablo 20.6 ve Tablo 20.8’e aşağıdaki renk parametre ve standartları eklenmiştir.

Ekte yönetmeliğin devamı mevcuttur.
Renk gideriminde birçok farklı yöntem bulunmakta;ters osmoz,ozonlama,membran filtrasyon,kimyasal koagülasyon gibi.. Daha önce çalışmış arkadaşlarımdan nasıl bir yol izlediklerini merak ediyorum.
 

Ekli dosyalar

  • 24 Nisan 2011 SU KİRLİLİĞİ KONTROLÜ YÖNT.DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNT.docx
    17.5 KB · Görüntüleme: 208
atık su da renk giderici kimyasallar da var sadece bir dozaj pompası yatırımı yapılıp renk gıderımı saglanabılıyor acaba bu yontemı deneyen var mı ? nasıl bı sonuc verıyor , bakterileri olumsuz etkılıyormu? çamur mıktarını ne derece etkılıyor?
 
Kimyasal dozlama ile boya sudan ayrıldığı için çamur oluşuyor.Ama pratikte bu durum nasıl olur onu bilemiyorum.Yanılmıyorsam dediğiniz yöntem ile demir sülfat renk gideriminde etkili oluyormuş.Şu an biz de yoğunlaştırma havuzunda kullanıyoruz ama atık suyumuz renkli.En iyi giderimin ozonla olduğu söyleniyor ama maliyet açısından düşündürücü.
 
demir sülfattan farklı bısı benım bahsettıgım . tek bır kımyasal, ticarı ısmıyle satılan sımdıye kadar bır fırmadan duydum belkı farklı ısımlerdede vardır bılemıyorum. kullanan varmı sonuc verıyormu merakedıyorum.
 
benım aldıgım bılgı su sekılde kımyasal arıtmaya gerek yok bu kımyasallar , biyolojık arıtmada havalandırma havuzu sonuna eklenıyormus .
 
hayır gerı devır hattına degıl. havalandırma ile cökelme arasındakı mesafe gore degısıyormuş. mesafe fazla ıse havalandırmadan cokelmeye suyun gıttıgı yere. eger mesafe kısa ıse son aeratörden sonra .
 
bu atıksularda renksızlestırme ıcın renksızlestırıcı kımyasal hakkında kımsenın duyumu yok mu ???
bunun koi , akm, fenol, serbest cl degerlerını dusurmek ıcın de kullanıldıgını soyluorlar ama ne derece faydalı oluyor bende bunu ogrenmeye calısıyorum.... eger gercekten faydası varsa ekbı yatırıma ıhtıyac uygulanabılecek bı yontem tabı fıyatı ve kullanılacak mıktarı da onemlı
 
bu kımyasal yardımıyla cokelme olacaktır desarja olması mantıksız . kımyasal eklendıkten sonra cokelme havuzuna gıtmesı gerek suyun dıye dusunuyorum
 
Evet Riday deşarj kısmı beni de düşündürdü.Çünkü boyayı sudan ayırıyoruz.Ayrılan çamurlu boyayı deşarj bölümünde almak zor.O yüzden ben de deşarja verilmesi taraftarı değilim.Ama şöyle birşey var;renksizleştirme ile boyayı ayırma farklı kavram olsa gerek.Eğer renksizleştiriyorsak boya yine mevcut suda kalacaktır.Boyayı ayırmak ise bambaşka birşey.
Bu arada organik kirlilik değerini azaltan ve aynı zamanda renk giderimini gerçekleştiren bir başka yöntem de ozonlama.Bu yapılırken de geri devir hattına veriliyormuş.
 
Ama dediğiniz gibi deşarja değil de iç ünitelere veriliyorsa bakteriler bu durumdan nasıl etkilenecek?Sistemi etkileyen olumlu/olumsuz bir durum olacak mı?
 
yaptırdıgım analızde 100 cıktı suanda lımıt degerın oldukca altındayız . tabı bu degıskenlık gosterecektır ( renklı boyama beyaz boyama oranına gore) hafta basından berı 24 saatlık nımune alıyorum renklı boyamanın en fazla oldugu gun kı numuneyı anlıze gonderecegım egerkı lımıt degere yakın yada yuksek cıkarsa bu kımyasalı denemeyı dusunuyorum . sonucları mutlaka yazarım burada.
ama bu kımyasalı kullanan varsa goruslerını paylasırsa cok sevınırım ...
 
Deşarja dozlanması mümkün değil çünkü katyonik poli çeşidi bu dozlanan kimyasal ve çökelme gerçekleşecektir.

Biyolojik bir arıtmada havalandırmadan sonra dozlanabilir çünkü gerekli ph aralığı uygundur, ancak kimyasal arıtmalarda durum daha farklı oluyor,

Kimyasalın net bir adı yok, her kimyasal firması farklı bir ad ile satıyor
 
belirttiğiniz kimyasalı ben de duydum. Havalandırma havuzuna dozlanıyor ve biyolojik çöktürmeden sonra direkt deşarj ediliyor. Kimyasal arıtmaya gerek kalmadığı söyleniyor. Katyonik organik bir polimer sanırım.

Pratikte uygulama yapan varsa ve bilgi verirse sevinirim.

iyi çalışmalar
 
Cevap: Atık su renk parametresi

yönetmelik değişikliği gereği deşarj standartlarına eklenen renk parametresinin giderimi için herhangi bir ar-ge çalışması veya yatırım yapan/yaptıran var mı arkadaşlar? biz tesiste koagülasyon flokülasyon, aktif karbon adsorpsiyonu, hipoklorit, ozonlama gibi yöntemlerle ilgili pilot çalışmalar yürütüyoruz. eğer yapan varsa fikir alışverişi faydalı olur kanaatindeyim.
 
Cevap: Atık su renk parametresi

yukarıdakı bahsettıgım kımyasalı denedım ( numune alıp goturdum) gercekten faydası oluyor renk gıdermeye ama bakterılere etkısı ne olur? cıddı bı cokelme oluyor camur mıktarı ne kadar artacak camura eklenecek malıyet ne olacak ? bunu bılemıyorum bırde sadece kımyasalı hesaba katsak (artacak camur muktarını hesaba katmadan ) bıle tekstıl boyahane sekteru ıcın malıyetlı fazla
 
Cevap: Atık su renk parametresi

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

firmasının renk giderici ürününü lab. ortamında denedim. Sonuç gayet güzel. Küçük çaptaki tesisler için çok fazla yatırıma gerek kalmadan kullanılabilecek bir ürün gibi görülüyor. Tesislerinizin kapasitelerini ve proseslerini de yazarsanız, konu ile ilgili farklı uygulamalarda mevcut onlarıda paylaşabilirim.
 
Cevap: Atık su renk parametresi

örneğin benim tesisim deri atıksuyu arıtma tesisi kapasitesi 15 500 m3/gün ancak ortalama 3500 m/gün giriş var. renk parametresi yaklaşık 500 pt-co. proses olarak da sadece fiziksel ve biyolojik arıtma uyguluyoruz. kimyasal bir arıtma yok. uzun havalandırmalı aktif çamur prosesi. benim denediklerim AC, NaOCl, FeSO4, Al2SO43 ve polimerler. en iyi sonucu alum vermekle birlikte yaklaşık günde 60 ton sadece ön çamur oluşacak ki bertarafı oldukça sıkıntılı. cagatay bey, bu bahsettiğiniz ACH ürününü internette gördüm fakat deneme şansım olmadı. siz neler denediniz acaba? ne gibi sonuçlar elde ettiniz? bir de denediğiniz sektörler nelerdir?
 
Cevap: Atık su renk parametresi

Tesisim 52500 m3/gün kapasiteli ve %70 oranında tekstil atıksuyu var. Fiziksel ve biyolojik arıtma yapıyoruz. Renk için Kimyasal arıtma benim için pahalı bir yöntem olarak görünüyor. ACH ı lab. ortamında denedim. Firmadan biraz deneme amaçlı numune isteyip, kendi tesisinizin optimizasyonunu görmenizi tavsiye ederim. Sonucu gözle bile farkediyorsunuz.
 
Üst