• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Atık toplama merkezi nasıl atık toplar

GodGave

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
6 Ağustos 2022
Şehir
Eskişehir
Firma
Şuan yok
Merhabalar. Eskişehirde ikamet etmekteyim kağıt ve plastik türünde atık toplama merkezi açmayı düşünüyorum fakat aklımdaki en büyük soru atık toplayıcalara nasıl ulaşıp atıkları temin edebileceğimi bilmiyorum. Nasıl atık toplayabilirim?
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
GodGaveHocam merhaba. Eğer atık toplayıcılardan kastın küçük araçlarla mahallelerden atık toplayan toplayıcılarsa; onlardaki tek kriter senin diğer tesislerden ne kadar fazla fiyat verdiğindir. Her toplayıcının çalıştığı bir yer vardır ancak sen biraz fazla fiyat verirsen eğer emin ol sana çalışmaya başlayacaklardır.
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
GodGaveMerhaba üstad,

Atık üreticilerinden oluşan tehlikesiz ve ambalaj atıklarını toplayıp ayrıştırma işi yapmak isteyen firmalar/kişiler "toplama ayırma veya ön işlem lisansı" alması gerekir.

Bulunduğunuz şehirde detaylı bir araştırma yapmanız gerekir. Hangi atıktan ne kadar çıkıyor ve hangi atığın geri dönüşümü daha fazla yapılıyor. Genelde lisanslı firmalar plastik türevli atıkları daha fazla alıyor ve geri kazanım firmalarına gönderiyor.

Bakanlık tarafından "Atık Toplayıcıları Genelgesi" yayımlandı. Bu genelge kapsamında sokak toplayıcıları bağlı bulunan ilin belediyesine başvuru yaparak kayıt olacaklar ve geri dönüştürülebilir atıkları toplayabilecekler. Kayıt olan sokak toplayaıcılarına belediyeden veya il çevre müdürlüğünden ulaşabilirsiniz. Ama şunu da unutmamak gerekir; parayı kim fazla verirse sokak toplayıcısı atığı o firmaya götürür.

Son olarak firma kurulacağı zaman il çevre müdürlüğü tarafından lisans alınması lazım. Bu lisans için gerekli ücretleri ödemeniz lazım.

Şimdilik bu kadar. Yine takıldığınız nokta olursa sorabilirsiniz.

ÖNEMLİ NOT: Tehlikesiz atık toplama ayırma belgesi kaldırılmıştır ve bu belge yerine lisans alınması gerekir.
 
Bence bir toplama ayırma tesisinde en az 6 ay ila 1 yıl çalıştıktan sonra tüm bölgedeki hurdacıları tanırsınız. Ancak hurda sektöründe sadece atık alıp satmıyorlar 😊 işin içinde üç kağıtçılıklar, hileler, ve onlarla iletişime geçme şekli büyük önem taşıyor. Biraz iş yapacağınız sektörü tanımak için bir toplama firmasında çalışmanızda fayda var.

- plastik türlerini ayırt etmeyi öğrenmek şart
- kağıt türleri ve kağıt da fireyi görmeyi öğrenmek şart
- toplayıcı aracında ıslak kağıt veya hileli ürünü nasıl yedirdiklerini görmek şart.

Girmeye karar verdiğinizde elimizden gelen desteği sağlarız meslektaşlarımızın bu sektörde çoğalması çok önemli..
 
Hedef kitle sokaktan toplayanlarla çalışmak ise Eskişehir bence seçim olarak kötü bir tercih olacaktır. Çünkü merkez ilçedeki Tepebaşı ve Odunpazarı Belediyesi 2007 senesinden beri azimle ambalaj atıklarını evlerden topluyorlar, bununla kurulu sistemi çok güzel işletiyorlar. Halk da alıştı çöpe ambalaj atığı atmıyor. Dolayısıyla sokak toplayıcısına çok atık kalmayacaktır.
İşe başlamadan önce kurmayı düşündüğünüz yer ve etrafını bir turlayın en azından gözle inceleyin derim :)
 
Bazı Belediyelerde, üstteki Tepebaşı örneğinde olduğu gibi Kooperatif sistemi var. Bu sistem dolayısıyla başka bir kişinin Belediye dışında alternatif bir toplama prosesi oluşturması pek mümkün değil. Bu tarz kooperatifleşmenin olmadığı, bu tarz atıkların pek umursanmadığı yerler önem kazanıyor.
 
Üst