• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Atık türü

Tuğba Cabi

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
23 Şubat 2010
Firma
SHAMROCK TEKSTİL SAN. VE TİC. A.Ş.
Ekteki ilgili atığa nasıl bir prosedür uygulayabiliriz?Tekstil işletmesi makinelerinden çıkan bir atık.Fakat tekstil atığı olarak geçmiyor sanırım.

Resim1.jpg
 
" 04 02 Tekstil Endüstrisinden Kaynaklanan Atıklar " başlığı altındakilerden biri olur aslında. bu kodlardan atık alan yerlerle görüşmek gerek.
kodu uygun olsa bile alacak yer kendi prosesine uygun olup olmadığına bakabiliyor.
 
Çamaşır makinemin filtresine hiç bakma fırsatım olmamıştı açıkçası :) Bu noktada tıkanıyorum.Zaten Türkiye'de de lisanslı tesis çok çok az bildiğim kadarı ile.Sanayicilerin bu konuda çalışmaları nasıl?Tekstil atıklarını nasıl değerlendiriyorlar?Bir de çevre il müdürlüklerinin bu konuda bir baskısı var mı?Biliyorsunuz uzun yıllardır tekstil atıkları hurdacılara veriliyordu.
 
@Tuğba CABİ

Bu Sanatçı bu malzemeleri kullanarak el yapımı kağıt yapıyor zannedersem belki ilginizi çekebilir :)
El yapımı kâğıt sanatı yeniden hayat buluyor

tekstil.jpg

28 Ocak 2013 İHA - İSTANBUL
İstanbul Kağıthane’de, eski kumaşlardan kaybolmaya yüz tutan bir sanatı canlandırarak el yapımı kâğıt üreten Uygur Türkü Oğuzhan Tuğrul, yok olan bir sanata yeniden hayat veriyor. Pantolon, gömlek gibi eski kumaşları bazı işlemlerden geçirerek kâğıda dönüştüren kâğıt ustası Tuğrul, Türkiye’ye özgü geleneksel bir kâğıt üretmeyi amaçlıyor. Oğuzhan Tuğrul, Kağıthane Belediyesi’nin desteğiyle, kendisine tahsis edilen el yapımı kâğıt atölyesinde ailesiyle birlikte eskimiş kumaşlardan kâğıt üretiyor. Eski pantolon, gömlek ve çeşitli kıyafetleri hamur haline getiren Oğuzhan Tuğrul, burada ürettiği kâğıtla kaybolmuş bir sanatı gün ışığına çıkarırken, diğer taraftan geri dönüşüme de katkı sağlıyor.
Eşi Aynur Tuğrul’la birlikte çalıştıklarını anlatan Tuğrul, şöyle konuştu: “Kâğıt eskiden paçavradan yapıldığı için pamuklu ve keten kumaşları parçalıyoruz. Ondan sonra bir dövücü aletimiz var. Dövücü aletin içine konulan parçalar dövülerek hamur haline geliyor. Daha sonra bu hamurları bir süzgeç vasıtasıyla süzerek kâğıt haline getiriyoruz. İki günde kuruyor ve kâğıt haline geliyor.”
Türk dünyasında geçmişi asırlara dayanan el emeği göz nuru kâğıt üretimine artık gereken önemin verilmediğini ifade eden Tuğrul, şunları söyledi:
“Uygur Türklerindenim. Ailecek burada kaybolmuş bir sanatı, Kağıthane’de canlandırmak üzere bulunuyoruz. Kâğıt üretimi her ne kadar Çin’e mal edilmiş olsa bile biz Türkler Çin Seddi’nin batısında asırlar boyunca kâğıt üretiyorduk. Hatta Uygurların matbaacılık birikimleri de var. Bizim için Kağıthane’de bu işi yeniden başlatmak çok anlamlı oldu.”
ÖZEL KaĞITLAR DIŞARIDAN GELİYOR
Burada Türk kitap sanatları konusunda son 20-30 senede çok önemli gelişmeler kaydettiklerini anlatan Tuğrul, hat, ebru, minyatür gibi geleneksel sanatlarda kullanılacak kâğıtların Türkiye’de üretilmediğini ifade ederek şu bilgileri verdi: “Maalesef geleneksel Türk sanatlarında kullanılan kâğıtlar yurtdışından geliyor. Biz dedik ki artık Türk kâğıdının yeniden canlandırılmasında, yeniden doğmasında fayda var. Dolayısıyla buradaki amacımız halkımıza, ilgilenen kişilere kâğıdın nasıl yapıldığını ve kâğıt yapmanın ne kadar kolay olduğunu anlatmak. Türk kâğıtçılığının bir noktaya gelmesini sağlayıp, dünyada oluşmuş kâğıt pazarlarında üretilen ürünlerle yer almak. Böylece hem milli gelirimize bir katkı olacak hem de kültürel anlamda moralimiz düzelecek.”
 
Güneşli bir pazartesi gününden herkese merhabalar,

Madem atık türü konusu var başka bir başlık açmadan buraya yazayım dedim :)
Sabah sabah beynimi bulandıran konu tehlikesiz atıklar.Atıklarlarla ilgili analiz yaptırmam gerekiyor.Tehlikeli atıklarla ilgili 3 laboratuvara ulaştım.Düzenli depolama yapılacak tehlikesiz atıklarla ilgili nerelere analiz yaptırabilirim?

Kazasız ve güzel bir hafta geçirmeniz dileğiyle...
 
dkaya Zaten analiz yaptırma çalışmaları zaten atığın tehlikeli mi tehlikesiz mi olduğuna dair rapor verir. Atık listesindeki (M) işaretli atıklar için yaptırılır veya listede örtüştüremediğiniz bir atık için.

Tuğba CABİ tekstil fabrikalarına yakın bölgelerdeki birçok TAT tekstil atıklarını alıyor v bunun için de lisans alma yoluna gidiyorlar.
 
içme suyunun klorlanması için kullanılan boş klor tüplerimiz var ve biz bunların imhası için lisanslı bir firmaya vereceğiz.bunu için atık kodunu bilmemiz gerekiyor. Atık kodu ne olabilir. teşekkür ederim.
 
07 06 Yağ, Gres, Sabun, Deterjan, Dezenfektan ve Kozmetiklerin İmalat, Formülasyon, Tedarik ve Kullanımından (İFTK) Kaynaklanan Atıklar
07 06 99 Başka bir şekilde tanımlanmamış atıklar

Olabilir gibi geldi bana.
 
Konuşmaya başka bir yön vermek istiyorum. Tuğba CABİ atığınızı bir yan ürün olarak kullanabilir misiniz veya kullanılması mümkün müdür?
 
Merhaba arkadaşlar,

Ben otomotiv sektöründe çalışmaktayım. Üretimde PVC, yarı mamul madde olarak kullanılıyor. Çıkan ürün kalitesizlik problemiyle fire durumuna geldiğinde bu PVC atıkları hangi kodla sınıflandırabilirim acaba?
ben buldum sanırım cevabımı :) 07.02.13 atık plastik olarak sınıflandırabiliyorum.
 
Üst