• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Atık yağ bertarafı

pelinTekin

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
13 Ağustos 2010
Herkese merhaba,
danışmanlığını yaptığım tesiste 50kg kadar atık yağ mevcut.
bu kadar az miktarda atık yağı gelip alabilecek bir bertaraf tesisi biliyor musunuz?
atık yağın analizi yapılmamış ve şanzıman yağını hidrolik yağ ile karıştırmışlar. analiz sonucunda problem çıkacak büyük bir ihtimalle. Bu konuda nasıl bir yol izlemem gerekli?
 
İlk olarak analiz yaptırmanız şart.Atık yağın Ek1-2-3 ten hangisine girdiğine göre bertaraf tesisi arayacaksınız.Eğer yağların karıştığını düşünüyorsanız ve işletme içinde ilgili atık yağdan yeni bir numune alma şansınız varsa alacağınız numuneye analiz yaptırın.Eğer böyle bir şansınız yoksa şimdilik elinizdekine yaptırın sonra takrarlarsınız analizi.
 
çok teşekkür ederim. Bu kadar az miktarda yağı alırlar mı peki? Ya da alıp almamalarında atık yağın kategorisinin etkisi var mı?
 
Rica ederim.İnşallah yardımcı olabilmişimdir.Yağın kategorisi tek etkili faktör.Ek1 Ek2 yi genelde aynı firmalar alabiliyor ama Ek3 olunca İzaydaş gibi firmalar alıyor.Miktar için de sorun olacağını düşünmüyorum.Sonuçta gelip alacaklar,ama önceden konuşmakta fayda var diye düşünüyorum.
 
50 kg'a kadar olan atıkların atık üreticisinin kendi imkanlarıyla götürülmesine izin veriliyor.
Ancak Hayri Bey' in dediği gibi analiz yapılması şart. Ayrı olarak atık elinizde yoksa mevcut olan karışım ile analiz yaptırabilirsiniz 1. çıkarsa zaten 2 yağda 1. kategoridir. Zaten yağ firmaları kategorisine göre yağ alıyor sizin için en önemli olan kategoridir. Daha sonra yine ayrı ayrı depolarsınız yağları, ulusal atık taşıma formlarında da ayrı ayrı kendi kodlarına göre gönderirsiniz.
 
Tabii analiz için ve bertaraf için vereceğiniz para sizi biraz sıkıntıya sokabilir. 50 kg atık için 1300 tl analiz ücreti biraz problem oluyor:(
 
@Temel Atik
Ama bir daha yaptırmayacak yani yağını değiştirmez ise,
Ayrıcaaaaa Yetkilendirilmiş kuruluşlardan atık motor yağı tedarik ederseniz atık yağ analizi yaptırmanıza gerek kalmaz çünkü bu yağların analizleri onlarda mevcuttttt :)
 
sanırım bu analizi yaptırmam mümkün olmayacak. çok uçuk rakamlar bunlar. petder ücretsiz analiz yapıyordu sanırım bir ara. hala öyle bir uygulama var mı? olsa bile bu kadar az yağ için yapmazlar sanırım.
bu arada cevap veren herkese teşekkürler.
 
Konu ile ilgili bilgili arkadaşlar, Motor yağı, hidrolik yağ ve dişli yağları ile ilgili ayrıntılı bilgi verebilirler mi? Genelde tesislerde yağları ayrı ayrı değil, karıştırıp biriktiriyorlar. PETDER sadece motor yağı alımını yapıyor diye biliyorum. Yağların bertarafı ya da geri kazanımı ile ilgili izlenecek yol için kategorisinin belirlenmesi gerekiyor. Bunun için de atık yağa analiz yaptırılması gerekiyor. Analiz ücretleri çok yüksek ! üstelik görüştüğüm firmalardan atık yağın analizi yapılıp kategorisi belirlense dahi kendilerinin atık yağdan tekrar numune alarak, alabilecekleri yağ ise alacaklarını söyleyen firmalar oldu. Konu ile ilgili bilgilerini paylaşacak arkadaşlara şimdiden teşekkürler...
 
Üst