• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Atık yağ beyanı

t.ozcan

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
23 Kasım 2010
30 Temmuz 2008 tarih ve 26952 sayılı Atık Yağların Kontrolü Yön. 9.maddesinde atık yağ üreticilerinin "atık yağ beyan formları"nı Şubat Ayı sonuna kadar doldurup Çevre ve Şehircilik İl Müd.'ne gönderilmesi istenmiş. Bu beyanı zaten tehlikeli atık beyan sisteminde online olarak gerçekleştiriyoruz, Bu durumda soft ortamda atık yağ beyan formunun hazırlanıp yetkili idareye sunulması gerekli mi? Teşekkürler...
 
Atık yağlar Genel olarak 3 kod başlığı altında değerlendirilir.13 01 ?? kod başlığı altında hidrolik yağları , 13 02 ?? kod başlığı altında motor şanzıman ve yağlama yağlarını (Motor yağları , diferansiyel ve şanzıman , kompresör , jeneratör , dişli vs.) 13 03 ?? kod başlığı altında ise ısı iletim ve yalıtım yağlarını ( Isı transfer , Trafo vs.) olarak belirlenmiştir.Biz firmalarımızın kod belirlenmesi için yardım talep edildiğinde alınan yağın içeriğine ulaşmak adına Malzeme güvenlik formlarından çeşidine , mineral esaslı olup olmadığına(su bazlı veya sentetik olabilir) atık yağ kategori analizlerinden ise PCB veya Klorür içerip içermediğine göre kodu tamamlıyoruz.Eğer atık yağınız emülsiye halde ise kodu ona göre değiştirebilirsiniz.
 
Merhabalar,

Geçen seneye ait oluşan atık yağımızın beyanını yapacağım. Ancak EK-2 atık yağ beyan formunda 2. bölümdeki "Tesiste kullanılan yağların türleri, ticari isimleri ve miktarları (ton/yıl)" kısmını anlayamadım. Firmamızda sadece kompresör, jeneratör vb. gibi teçhizatlarda yağ kullanılmaktadır. Bunların ticari adını ne olarak yazacağım ve miktar derken ne şekilde hesaplayıp belirteceğim? Geçen sene gönderdiğimiz atık yağın kodu 13 01 13 idi, bu sene 13 01 10 koduyla gönderdik. Atık yağ beyanını ilk kez yapacağım için siz değerli tecrübeli arkadaşlara danışmadan yapmak istemedim. :)
 
@Beril Çataltepe
Beril Hanım Merhaba, ticari isimden kastı; shell omala 46 veya shell tellus 68 gibi yağların isimleri bulunmaktadır. atık yağ beyan formuna bu tür isimleri yazacaksınız. Jeneratör ve kompresörden atık yağ çıkıyor mu? Bennim çalıştığım tesislerde jeneratörün motor kısmından yağ çıkıyor ve ben 13 02 08 atık kodu ile veriyorum.
 
@Olgaç Sürmelihindi

Yağın markasını acaba nasıl öğreneceğim :(

Jeneratörden ve kompresörden kaynaklanan yağlar hidrolik yağlardır diye düşünüyorum, 2 senedir 13 01 koduyla gönderiyoruz, atık yağımızı alan firmanın yönlendirmesi ile. Ama açıkcası yağ türleri ve isimleri konusunda pek bilgim yok :-/
 
@Beril Çataltepe
Muhasebe veya satın alma departmanı bilir. En kötüsü yağ aldığınız firmayı arayabilirsiniz. Jeneratörün motorundan çıkan yağları 13 02 başlığı altında vermiştim. Ben de yanlış biliyor olabilirim.
 
Peki tesiste oluşan her atık yağı analiz yaptırmak zorunda mıyız? Ya da hangi yağ türlrini analiz yaptırmamız gereklidir?
 
Merhaba ,
Sisteme ekleyeceğiniz herhangi bir madde veya bildirim yok.
Dilekçe ve formu (doldurulmuş bir şekilde ) Müdürlüğe iletmeniz yeterlidir.
 
Arkadaşalr merhaba bir firmam atık yağlarını
12 01 09 Halojen içermeyen işleme emülsiyon ve solüsyonları- atık kodu ile bertaraf firmasına vermiş
atık yağ beyanında bunu kodu gösterebiliyormuyuz?
 
ama gönderdikleri hidrolik atık yağ, firma bu kodla alabilirim yazmış.
formda kullanılan atıklaar olarak hidrolik yağ, gönderilen kısma bunu yazmamız biraz tezat olur.
 
Hatalı gönderim yapılmış. Yağı 120109 kodu ile alan firma yağ geri kazanım firması mı? Bor yağını atık yağ beyanında bildirmiyorum ben. Sadece 13 lü kodları bildiriyorum.
 
@Boranss bundan sonrası için atık gönderimi yaparken dikkatli olursunuz. Atıkların üzerine etiket yapıştırırsanız daha iyi olur. Atık sorumlusuna da özellikle belirtirsiniz hangi atık hangi firmaya verilecek diye. Hatta bir liste oluşturup atık kodu ve karşılığına bertaraf/geri kazanım firması diye yaparsanız daha güzel olur. Ekte benim oluşturduğum liste var.
 

Ekli dosyalar

  • ATIK LİSTESİ.docx
    20 KB · Görüntüleme: 31
@Okan Türe Ben Boryağ gönderimini de ekliyorum formuma. Ama eğer 13 lü koddan bir çıkışınız yoksa sizde atık yağ oluşmamış yazabilir ya da boryağ gönderimini dahil edebilirsiniz.
 
Üst